Έντυπη Έκδοση

Η ιστορία της δισκογραφίας με τα μάτια ενός ερευνητή

Ηλίας Βολιότης - Καπετανάκης

Του Κυρίου του η Φωνή

Ιστορία της δισκογραφίας

εκδ. Μετρονόμος, Αθήνα

Πολυγραφότατος ο Ηλίας Βολιότης-Καπετανάκης έχει ασχοληθεί για τα καλά εδώ και πολλά χρόνια με την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού της πατρίδας μας, αλλά και με την ιστορία της ελληνικής και παγκόσμιας δισκογραφίας.

Ανήκει σ' εκείνη την κατηγορία των ερευνητών της Ελλάδας που με ρομαντισμό, χωρίς να χρηματοδοτούνται ή να ενισχύονται από κανένα, συμβάλλουν με το έργο τους στην πρόοδο του ελληνικού πολιτισμού.

«Του Κυρίου του η Φωνή» είναι το έβδομο βιβλίο του συγγραφέα. Εχουν προηγηθεί τα βιβλία: «Ενας αιώνας λαϊκό τραγούδι» (Λιβάνης, 1990) - «Ελλήνων μούσα λαϊκή» (Λιβάνης, 1997) - «Αδέσποτες μελωδίες» (Λιβάνης, 1999) - «Μάγκες αλήστου εποχής. 24 ρεμπέτικα πορτρέτα» (Μετρονόμος, 2005) - «Μούσα πολύτροπος» (Μετρονόμος, 2007) - «Ακριβές στιγμές στη Σκάλα του Μιλάνου» (εκδ. Βόλος, 2008).

Οι σελίδες του νέου βιβλίου τού Καπετανάκη μας οδηγούν σε μια πρωτότυπη ξενάγηση στον όμορφο κόσμο του γραμμοφώνου και των «παιδιών» του, που γέμισαν για δεκαετίες τα γλέντια, τη ζωή μας, με αμέτρητες γλυκιές μελωδίες, που μας συντροφεύουν στην καθημερινότητά μας, ακουμπισμένες στην ψυχή μας, έστω και αν δεν τις ακούμε πια. Ο Καπετανάκης δίνει έμφαση στη μεγάλη περιπέτεια της παγκόσμιας και ιδιαίτερα της ελληνικής δισκογραφίας, με επίκεντρο το εργοστάσιο της Columbia στη Ριζούπολη, που τελικά γκρεμίστηκε «αντί να γίνει μουσείο».

Στην Columbia, στο στούντιο ΙΙΙ, όπου ήταν το στρατηγείο του Ε. Αρεταίου, γράφτηκε μετά το 1936 όλη η εγχώρια δισκογραφία του γραμμοφώνου και εν μέρει των 45 στροφών (σ. 215).

Ο συγγραφέας προσφέρει στον αναγνώστη άφθονο πληροφοριακό υλικό σχετικά με το θέμα, όπως μεταξύ άλλων ότι:

* Οι πρώτοι ελληνικοί δίσκοι, γραμμένοι μόνο από μια όψη, ηχογραφούνται το 1896 στη Νέα Υόρκη από τον τενόρο Μιχάλη Αραχτίτζη.

* Στις 20 Δεκεμβρίου 1930 κυκλοφόρησαν στην αγορά οι πρώτοι δίσκοι γραμμοφώνου, φτιαγμένοι από ελληνικά χέρια στο εργοστάσιο της Columbia. Ο τενόρος Μιχάλης Θωμάκος τραγουδάει τη «Μαρούσκα» και τον «Λωτό», δυο διεθνείς επιτυχίες της εποχής σε ελληνική διασκευή.

* Ο πρώτος ελληνικός δίσκος 45 στροφών κυκλοφόρησε στις 27 Ιανουαρίου 1958 και περιλάμβανε τη «Γερακίνα» και «νησιώτικα συρτά» που τραγουδούσε η Ιωάννα Γεωργακοπούλου. Ο τελευταίος, το 1980.

Η ελληνική δισκογραφική παραγωγή, σύμφωνα με τον συγγραφέα, είναι 24.003 κομμάτια στις 78 στροφές, περίπου 28.000 στις 45 στροφές και στις 33 στροφές περίπου 11.800 δίσκοι που συμπεριέλαβαν 141.000 τραγούδια. Συνολικά στην παραγωγή της δισκογραφίας έχουμε 195.000 ηχογραφήματα.

Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, όπου παράλληλα με την ιστορία της δισκογραφίας καταγράφει και συγγενικά προς αυτή θέματα, όπως εκείνα περί τα πνευματικά δικαιώματα, περί τους μουσικούς παραγωγούς που «έκλεψαν» και έγιναν ιδιοκτήτες ξένων στίχων και μελωδιών κ.ά. «Του Κυρίου του η Φωνή» είναι ένα βιβλίο που θα πρέπει να διαβαστεί απ' όσους ενδιαφέρονται για το θέμα της μουσικής δισκογραφίας, απλούς ανθρώπους ή ειδικούς, διατηρώντας φυσικά το αναφαίρετο δικαίωμα να κάνουν τις κριτικές τους επισημάνσεις.

Στις σελίδες του βιβλίου έχουν καταχωρισθεί πολλές φωτογραφίες, όπως και αποσπάσματα κειμένων από παλιές ελληνικές εφημερίδες του 19ου και του 20ού αιώνα. Το βιβλίο περιλαμβάνει στο τέλος και ένα ενδεικτικό ευρετήριο ονομάτων. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Πτυχές μοναχικότητας
Η επιστροφή του φόβου
Ο συναρπαστικός υπερατλαντικός διάλογος
Στα μετόπισθεν των ειδώλων
Μόδα και σιωπή και το '21
Η εξέλιξη του ελληνικού στοχασμού
Δυο ερωτευμένες μοναξιές
Η επιστημονική φύση του ολοκληρωτισμού
Οντε νηστεύω το νερό, ρακή βάνω και πίνω...
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Πτυχές μοναχικότητας
Η επιστροφή του φόβου
Ο συναρπαστικός υπερατλαντικός διάλογος
Στα μετόπισθεν των ειδώλων
Μόδα και σιωπή και το '21
Η εξέλιξη του ελληνικού στοχασμού
Δυο ερωτευμένες μοναξιές
Η επιστημονική φύση του ολοκληρωτισμού
Η ιστορία της δισκογραφίας με τα μάτια ενός ερευνητή
Οντε νηστεύω το νερό, ρακή βάνω και πίνω...
Συνέντευξη: Ελενα Πέγκα
Η γυναίκα του Γκόρκι
Λογοτεχνία
Περιοδικό «Κυμοθόη»
Από την πλευρά του ορίζοντα
Ζώντων και τεθνεώτων
Τελευταία πνοή
«Ο τυχερός λύκος»
Η σπηλιά
Από τις 4:00 στις 6:00
Αλλαξε την τζαζ όσο λίγοι...