• Κριτική βιβλίου

  • Το φάντασμα του Καμύ
   Είχαμε το έτοιμο φαγητό και τα έτοιμα ενδύματα, τώρα απολαμβάνουμε και τους έτοιμους ήρωες. Οχι πως δεν υπήρχαν ανέκαθεν έτοιμοι ήρωες, τους οποίους ο συγγραφέας δεν χρειαζόταν να πλάσει εκ του μηδενός, τελευταία όμως φαίνεται να τους ευνοούν ιδιαίτερα οι συνθήκες γραφής και έκδοσης ενός βιβλίου.
  • Ενα συναρπαστικό μυθιστόρημα
   Ενα επιστημονικό θρίλερ, μεταμοντέρνο και «καλοφτιαγμένο», με άψογη τεχνική, και «υποταγμένο» σε όλες τους κανόνες του είδους, από τους οποίους δεν παρεκκλίνει ούτε όταν ο συγγραφέας του Χοσέ Κάρλος Σομόθα χρησιμοποιεί ποιητικές εικόνες και σουρεαλιστικούς μονολόγους, εκεί που τα πρόσωπα «χάνουν» την αίσθηση της «αντικειμενικής» λεγόμενης πραγματικότητας και ο «κοινούς νους» δεν τους βοηθάει να αποκωδικοποιήσουν ένα διαφορετικό χωρο-χρονικό πλαίσιο, που προέκυψε από την πειραματική εφαρμογή της περίφημης «θεωρίας των χορδών».
  • Ουαλός έφηβος ψάχνει
   Οι γονείς μου ξεκινούν με γέλια και κουβεντούλα. Ετσι περνούν επτά λεπτά, τα περισσότερα μέσα στη σιωπή. Πού και πού διακόπτονται από το μπάσο γουργουρητό του πατέρα μου, που θυμίζει ψυγείο. Αυτά είναι τα προκαταρκτικά».
  • Ενας απαραίτητος πλήρης οδηγός για το αρχαίο θέατρο
   Ο Αριστοτέλης Αναγνώστου, γεννημένος στην Αθήνα το 1952, είναι φιλόλογος, καθηγητής στο 1ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών και διδάκτορας της Παπυρολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Διδάσκει Νομική Παπυρολογία σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Παντείου Πανεπιστημίου. Συνέγραψε αυτό το ιδιαίτερα διεξοδικό και κατατοπιστικό βιβλίο, το οποίο «απευθύνεται πρωτίστως στο θεατρόφιλο κοινό των παραστάσεων του αρχαίου δράματος, με σκοπό να το κατατοπίσει επαρκώς γύρω από την προέλευση και την εξελικτική του πορεία, τη θεματική και την προβληματική του, τα είδη και τους δημιουργούς του.
  • Περί της ηγερίας του μοντερνισμού
   Η συγγραφέας, αρθρογράφος του New Yorker και του New York Review of books, αφού έλαβε υπόψη της ό,τι αξιόλογο έχει προηγηθεί γύρω από τον βίο και την πολιτεία της Γερτρούδης Στάιν, καταθέτει τις ατομικές της απόψεις, χωρίς να παραθεωρεί τα φύσει και θέσει όρια, τις γκρίζες ζώνες των συγκεχυμένων πληροφοριών και τις υπόλοιπες εγγενείς δυσκολίες του εγχειρήματος.
  • Ακηλίδωτη γραφή
   Αξίζει να προσέξουμε τα σύντομα, σχεδόν μιας ανάσας, διηγήματα της Τίτσας Διαμαντοπούλου. Από το «αυτί» του βιβλίου μαθαίνουμε πως το Λερωμένο φουστάνι είναι η πρώτη συλλογή διηγημάτων της συγγραφέως, πλην όμως η διευκρίνιση ότι έχει δημοσιεύσει ποιήματα και ποιητικές πρόζες μετριάζει την αρχική έκπληξή μας για τη μεστότητα της γραφής.
  • Ενας Μέγας Αλέξανδρος που «εποφθαλμιούσε το πετρέλαιο»!
   Ο γνωστός διαγωνισμός για τον «μεγαλύτερο Ελληνα» -εγχείρημα πολύ αμφίβολης αξίας, γιατί πώς να σταθμιστεί η μεγαλοσύνη τόσων και τόσων διαφορώτατων μορφών, σαλτιμπάγκοι ανάμεικτοι με ιδιοφυΐες και καπεταναίοι της Επανάστασης δίπλα στον Αισχύλο, τον Βέγγο και τον Παπαδόπουλο;- αναζωπύρωσε, έστω και με την μπακαλίστικη λογική της ζυγαριάς, το πάθος των Ελλήνων για την «Ιστορία» τους. Και για να περιβληθεί με το απαραίτητο επιστημονικό κύρος η όλη προσπάθεια, κυκλοφορούν για τους 10 σημαντικότερους αντίστοιχοι τόμοι, από ειδήμονες που τεκμηριώνουν τη σπουδαιότητα καθενός.
  • Ενόραση στην καθημερινότητα
   Ο Αλί Αχμάντ Σαΐντ είναι ένας Σύρος ποιητής που έχει γίνει διεθνώς γνωστός με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Αδωνις. Εγκατεστημένος αρχικά στον Λίβανο και σήμερα στη Γαλλία, τα τελευταία χρόνια συζητείται πολύ στους λογοτεχνικούς κύκλους. Η ποιητική συλλογή του «Χρονικό των κλαδιών» αποτελείται από δύο ενότητες ποιημάτων, όπου μέσα από πρωτότυπες μεταφορές συνυπάρχουν ο μυστικισμός της Ανατολής και ο ρομαντισμός της Δύσης, η θρησκευτκή ενόραση αλλά και η καθημερινότητα. Η ποίησή του είναι, κατά βάσιν, υπαρξιακή, χωρίς ωστόσο να απουσιάζουν οι κοινωνικοπολιτικές αιχμές για τη σύγxρoνη πραγματικότητα.
 • Συνέντευξη

  • Στρατής Πασχάλης Αυτή η τέχνη δεν τελειώνει ποτέ
   Κινείται επιδέξια ανάμεσα στον χώρο της ποίησης και της μετάφρασης ξένων συγγραφέων και δραματουργών (Μπουαλό, Ρεμπό, Σαίξπηρ, Ρακίνας, Κλοντέλ κ.ά.) για περισσότερο πια από τριάντα χρόνια. Τιμημένος με Βραβεία Ποίησης και Μετάφρασης, μεταλαμπαδεύει παράλληλα την ποιητική του αγάπη και εμπειρία διδάσκοντας στα σεμινάρια ποίησης του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου προσδοκώντας τη δική του «Εποχή Παραδείσου», όπως τιτλοφορεί τη συλλογή του, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη, και που πρόσφατα τιμήθηκε με το Βραβείο Ποίησης του περιοδικού Διαβάζω.
  • Ρούλα Πατεράκη διαδονούμενη
   Ενα απόγευμα προς βράδυ. Στην οδό Κοραή, στην έξοδο του μετρό, αγόρια και κορίτσια περιμένουν τα ραντεβού τους. Κίνηση Σαββάτου. Η Ρ. Π. με περιμένει μετά τις πρόβες στον Χώρο Ιστορικής Μνήμης - πρώην γερμανικά κρατητήρια. Κατεβαίνω σε έναν χώρο ανείπωτης έντασης. Διάδρομοι μέσα σε διαδρόμους, λέξεις και μηνύματα κρατουμένων σε ξεφτισμένους τοίχους, ημερομηνίες, η μνήμη συσπάται, μια χαμένη Ατλαντίδα αγωνίας, μια περίεργη σιωπή, οι επιφάνειες ρουφάνε τους ήχους. Η Ρ. Π. κάθεται σε μια καρέκλα. Τα μάτια της είναι εφηβικά. Είναι κείμενο. Είναι όπως την περιμένω: αυτή που δεν κατατάσσεται. Ο Γιάννης Πάνου, ο σύντροφός της, είναι εδώ κι ας είναι εκεί - μιλάει γι' αυτόν σε ενεστώτα, στον χρόνο που δημιουργεί ασφάλεια. Η Ρ.Π. πειραματίζεται. Η ουτοπία είναι έγκλημα. Θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη εκατό χρόνια. Ο προβολέας επάνω της. Η κυρία Πατεράκη μιλάει.
 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • Οι κυρίες προηγούνται και στα τραγούδια...
   Η πρόσφατη μεγάλη επιτυχία της Stefani Joanne Angelina Germanotta, η οποία χρησιμοποιεί το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Lady Gaga, φέρνει στη μνήμη μας τραγούδια, κλασικά έργα και αρκετά μιούζικαλ που έχουν δημιουργηθεί για διάφορες γνωστές και άγνωστες κυρίες τα τελευταία 90 χρόνια.
  • Η σφραγίδα ΒΟΒ DYLAN
   Αρκετό θαυμασμό προκάλεσε πρόσφατα ο Bob Dylan, στην ηλικία-ρεκόρ των 68 ετών, με την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ Tougher Through Life που τον έφερε στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων αρκετών χωρών.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Συνταγές μαγειρικής για γυναίκες συγγραφείς
   Αυτή τη φορά θα μαγειρέψουμε ανοιξιάτικα. Θα φτιάξουμε ομελέτα με κολοκυθανθούς, που θα βρούμε σε κάποια λαϊκή, αλλά και ρυζότο για την επόμενη μέρα.
  • ΤΖΕΪΜΣ ΓΚΡΕΪΑΜ ΜΠΑΛΑΡΝΤ Ο ανατόμος της σύγχρονης πραγματικότητας
   Εγραψε για την εποχή μας, για την κοινωνία της υπερκατανάλωσης, της έκπτωσης από το είναι στο έχειν και από το έχειν στο φαίνεσθαι, της καταρράκωσης του πνεύματος και της αποθέωσης μιας ακατάσχετης υλοφροσύνης.
  • Γραφή στα όρια του μεταξιού
   Ο ποιητής Κώστας Μαυρουδής εξέδωσε έναν κομψό τόμο με πεζά κείμενα, «Η ζωή με εχθρούς».