Έντυπη Έκδοση

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ. ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΜΠΑΜΑ

Κράτος χωρίς στρατό

Αποστρατιωτικοποιημένο κράτος Παλαιστινίων με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ αλλά και τη μετατροπή της Παλιάς Πόλης σε διεθνή ζώνη, προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο του Μπαράκ Ομπάμα για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με δημοσιεύματα της αραβικής «Αλ Κουντς Αλ Αραμπι» και του ισραηλινού Τύπου. Το σχέδιο, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με τον βασιλιά της Ιορδανίας, θα παρουσιάσει ο Ομπάμα στις 4 Ιουνίου σε ομιλία του στο Κάιρο.

Ολος ο κόσμος περιμένει τη βαρυσήμαντη ομιλία, με την ελπίδα να αποτελέσει το προτεινόμενο σχέδιο πραγματική βάση διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Μεσανατολικού. Στο σχέδιο, ο Αμερικανός πρόεδρος θίγει και τα πιο δύσκολα θέματα, τα «αγκάθια» που μέχρι σήμερα εμποδίζουν την πρόοδο. Παρά την άρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, προβλέπεται δημιουργία παλαιστινιακού κράτους σε διάστημα τεσσάρων ετών. Το κράτος αυτό, έγραψε η «Αλ Κουντς», θα είναι αποστρατιωτικοποιημένο και θα έχει πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την αξίωσή τους για επιστροφή όλων των προσφύγων στα εδάφη που σήμερα ανήκουν στο Ισραήλ και θα πρέπει να δεχτούν είτε αποζημίωση είτε επιστροφή στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη. Το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει την κατασκευή οικισμών για εποίκους στη Δυτική Οχθη και να δεχτεί η Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ να γίνει διεθνής ζώνη υπό τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών.

Επέτειος «ενοποίησης»

Χθες γιορτάστηκε στο Ισραήλ η 42η επέτειος από την «ενοποίηση» της Ιερουσαλήμ, ουσιαστικά την κατάληψη του ανατολικού της τομέα κατά τον «πόλεμο των επτά ημερών» το 1967. Με αφορμή αυτή την επέτειο, ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του Ισραήλ κατέθεσε νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο για οποιαδήποτε μεταβολή των ορίων της πόλης θα απαιτείται πλειοψηφία 80 βουλευτών στους 120 της Κνεσέτ και όχι 61, όπως προβλέπει ο «θεμελιώδης νόμος». Ο Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε αργά χθες ότι η Ιερουσαλήμ «είναι και θα παραμείνει πρωτεύουσα του Ισραήλ και ποτέ δεν θα διαιρεθεί».

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ανωνύμως στο «Ρόιτερ» ότι η χώρα του έλαβε διαβεβαιώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση πως αναφορικά με τη συζήτηση για τα πυρηνικά του Ισραήλ, θα συνεχίσει την πολιτική «μη ρωτάς, μη λες». Το Ισραήλ πιστεύεται ότι είναι το μόνο κράτος στην περιοχή που διαθέτει πυρηνικά, όμως ουδέποτε το έχει παραδεχτεί δημοσίως.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παλαιστίνη
ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Μοσάντ
Η Μοσάντ ύφαινε τον «ιστό» της για τον Νασράλα
Δίκτυο Μοσάντ
Παλαιστίνη
Κράτος χωρίς στρατό
ΗΠΑ
«Θα το κλείσω»
Αφγανιστάν
«Αποτύχαμε με τα ναρκωτικά»
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Λιγότερα παιδιά χάνουν τη ζωή τους σύμφωνα με την ΠΟΥ
Ρωσία - Ε.Ε.
Συνάντηση κορυφής και ρουτίνας
Σρι Λάνκα
Παιδομάζωμα στη Σρι Λάνκα με την έγκριση των Αρχών
Τρομοκρατία
ΗΠΑ: συνέλαβαν 4 Αμερικανούς για απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης
Άλλες ειδήσεις
Ιράκ: πάνω από 66 νεκροί μέσα σε 24 ώρες...
Σερβία: πέντε ώρες αγωνίας για τον άνδρα με τη χειροβομβίδα