Έντυπη Έκδοση

ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ

«Θα το κλείσω»

Σθεναρά υπεραμύνθηκε των θέσεών του για το Γκουαντάναμο, για τις φωτογραφίες βασανιστηρίων και γενικότερα την πολιτική του για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μία ημέρα μετά την απόφαση της Γερουσίας να μην του δώσει τα κονδύλια που ζήτησε για το κλείσιμο της φυλακής, αν δεν παρουσιάσει προηγουμένως λεπτομερές σχέδιο για το τι θα γίνουν οι κρατούμενοι.

«Το τίμημα που θα πληρώναμε αν κρατούσαμε ανοιχτή τη φυλακή, θα ξεπερνούσε κατά πολύ τις επιπλοκές που δημιουργεί το κλείσιμό της...» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα (φωτ. Reuters) «Το τίμημα που θα πληρώναμε αν κρατούσαμε ανοιχτή τη φυλακή, θα ξεπερνούσε κατά πολύ τις επιπλοκές που δημιουργεί το κλείσιμό της...» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα (φωτ. Reuters) Ο Ομπάμα δήλωσε κατηγορηματικώς ότι θα προχωρήσει το σχέδιό του να κλείσει το κέντρο κράτησης στο Γκουαντάναμο της Κούβας, αλλά και να μεταφέρει μερικούς εκ των εκεί κρατουμένων σε αμερικανικό έδαφος. Μίλησε αποφασιστικά, σε μια προσπάθεια να ξαναθέσει υπό έλεγχο την όλη υπόθεση σχετικά με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, υπόθεση που γίνεται όλο και πιο ευαίσθητη στους χειρισμούς της, καθώς ο Ομπάμα αναγκάστηκε να ανακαλέσει μερικές από τις αρχικές διακηρύξεις του, όπως η κατάργηση των εκτάκτων στρατοδικείων και η δημοσιοποίηση νέων φωτογραφιών με κακοποιήσεις κρατουμένων.

«Μια ακαταστασία...»

«Το τίμημα που θα πληρώναμε αν κρατούσαμε ανοιχτή τη φυλακή θα ξεπερνούσε κατά πολύ τις επιπλοκές που δημιουργεί το κλείσιμό της... Τακτοποιούμε αυτό που ήταν απλώς μια ακαταστασία... Πολύ συχνά η κυβέρνησή μας πήρε αποφάσεις μάλλον από φόβο, παρά καθαρό όραμα», είπε και έκανε λόγο για ιδεοληψίες του παρελθόντος. Παραδέχτηκε όμως τη δυσκολία της ρήξης με το παρελθόν, ωστόσο είπε ότι δεν υπάρχει «η πολυτέλεια να ξεκινήσουμε από το μηδέν». Διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιτρέψει να ελευθερωθεί από τη φυλακή κρατούμενος που «θα θέσει σε κίνδυνο τον αμερικανικό λαό». Αλλά είπε ότι μερικοί ύποπτοι θα δικαστούν σε αμερικανικά δικαστήρια και θα κλειστούν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, αν καταδικαστούν.

Ηδη ένας κρατούμενος στο Γκουαντάναμο, που φέρεται να ανήκει στο δίκτυο της Αλ Κάιντα, θα δικαστεί σε ποινικό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, κατηγορούμενος για τις επιθέσεις του 1998, στις αμερικανικές πρεσβείες στην Κένυα και στην Τανζανία. Ο Αχμέντ Γκαϊλάνι συνελήφθη το 2004 στο Πακιστάν και οδηγήθηκε στο Γκουαντάναμο, το 2006. Θα είναι ο πρώτος από τους 240 σήμερα κρατούμενους στη φυλακή που θα δικαστεί από αμερικανικό δικαστήριο και όχι από στρατοδικείο. Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η λειτουργία της φυλακής στη βάση του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, είναι «οπισθοχώρηση» για το αμερικανικό κράτος δικαίου και πλήττει την ηθική εικόνα των ΗΠΑ στον κόσμο.

«Γλίτωσε» ο Μπους...

Αν και δεν χαρίστηκε καθόλου στην κυβέρνηση Μπους, επέμεινε ότι δεν θα προχωρήσει με τη σύσταση της Επιτροπής Αλήθειας για την αντιτρομοκρατική πολιτική του προκατόχου του, γιατί πιστεύει ότι οι υφιστάμενοι θεσμοί είναι αρκετά ισχυροί για απόδοση ευθυνών. Επέμεινε επίσης στην αλλαγή απόφασης να μη δημοσιοποιηθούν φωτογραφίες κακοποίησης κρατουμένων.

Αμέσως μετά την ομιλία του Ομπάμα, απάντησε ο πρώην αντιπρόεδρος Τσένι. Χαρακτήρισε «εξαιρετικά άμυαλη» την απόφαση να απαγορευτούν οι σκληρές τακτικές ανάκρισης (οι οποίες, είπε, έσωσαν ζωές Αμερικανών) και «πηγή μεγάλου κινδύνου» τη μεταφορά κρατουμένων στις ΗΠΑ. Τόνισε ότι και σήμερα θα έπαιρνε τις ίδιες αποφάσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Μοσάντ
Η Μοσάντ ύφαινε τον «ιστό» της για τον Νασράλα
Δίκτυο Μοσάντ
Παλαιστίνη
Κράτος χωρίς στρατό
ΗΠΑ
«Θα το κλείσω»
Αφγανιστάν
«Αποτύχαμε με τα ναρκωτικά»
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Λιγότερα παιδιά χάνουν τη ζωή τους σύμφωνα με την ΠΟΥ
Ρωσία - Ε.Ε.
Συνάντηση κορυφής και ρουτίνας
Σρι Λάνκα
Παιδομάζωμα στη Σρι Λάνκα με την έγκριση των Αρχών
Τρομοκρατία
ΗΠΑ: συνέλαβαν 4 Αμερικανούς για απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης
Άλλες ειδήσεις
Ιράκ: πάνω από 66 νεκροί μέσα σε 24 ώρες...
Σερβία: πέντε ώρες αγωνίας για τον άνδρα με τη χειροβομβίδα