Έντυπη Έκδοση

Ενα γήπεδο γεμάτο γκαλερί

«Η τέχνη είναι ασφάλεια. Τοποθέτησε τα χρήματά σου σε έργα τέχνης». Ο γλύπτης Θόδωρος τα έλεγε αυτά ήδη από τη δεκαετία του '70. Η 15η Art Athina, που εγκαινιάστηκε χθες, αποφάσισε να το βροντοφωνάξει.

Ετσι, τύπωσε την παρότρυνση του Θόδωρου σε ένα τεράστιο πανό και την τοποθέτησε στο πιο εμφανές σημείο του γηπέδου Tae Kwon Do στο Φάληρο, στέλνοντας με σαφήνεια το μήνυμα σε κάθε αποδέκτη.

Ναι, η φετινή Art Athina του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, όχι μόνο τονίζει, αλλά και... απλώνει τον εμπορικό της χαρακτήρα. Ολόκληρη η αρένα του γηπέδου διατίθεται στα περίπτερα των 60 γκαλερί από 12 χώρες. Περισσότερες από τις μισές, 31 για την ακρίβεια, είναι ελληνικές.

Στα περίπτερα κυριαρχεί η ζωγραφική (όπως επιτάσσει και το διεθνές trend). Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι οι περισσότεροι γκαλερίστες έφεραν νέα «πραμάτεια». Είδαμε πολλούς νέους ενδιαφέροντες καλλιτέχνες και καινούργια, φρέσκα, έργα γνωστών εικαστικών. Κι αυτό είναι τουλάχιστον αναζωογονητικό.

Στα συν είναι και ο νέος εκθεσιακός χώρος, δίπλα στη θάλασσα. Ελάχιστα πιο φθηνός από την Expo, συμβάλλει με τα δύο μόνο επίπεδά του στην καθαρότητα που ήθελαν οι διοργανωτές να προσδώσουν.

Δεν λείπουν και φέτος οι παράλληλες εκδηλώσεις, αν και είναι πολύ λιγότερες από τις τελευταίες χρονιές. Γι' αυτό, ίσως, και στους περισσότερους φάνηκε «μικρή» η 15η Art Athina.

Εντυπωσιάζει, πάντως, η έκθεση «10 όψεις της Ελληνικής Φωτογραφίας - Σύγχρονες Τάσεις Δημιουργίας» του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα (εγκαινιάστηκε στη Νίκαια της Γαλλίας πέρυσι) και περιλαμβάνει 100 έργα 10 φωτογράφων, που οι περισσότεροι είναι γεννημένοι στα τέλη της δεκαετίας του '60 (50 ετών είναι ο μεγαλύτερος και 30 η μικρότερη), αποτυπώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την εγχώρια σκηνή της φωτογραφίας σήμερα. Συμμετέχουν οι: Γ. Γερόλυμπος, Χριστίνα Δημητριάδη, Γ. Θεοδωρόπουλος, Στ. Καλαφάτης, Π. Κοκκινιάς, Γ. Κορδάκης, Ευαγγελία Κρανιώτη, Δήμητρα Λαζαρίδου, Ν. Μάρκου και Π. Πετρίδης.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Διεθνές Φεστιβάλ Περφόρμανς ΟΠΑ του Bios, που φέτος εντάσσεται στο πρόγραμμα της Art Athina. Με κύρια θεματική την τάση για διασκευή στη σύγχρονη τέχνη και τίτλο Re-think/Re-use/Re-make, το ΟΠΑ εξερευνά την έννοια της «μετα-παραγωγής», όπως την προτείνει ο Γάλλος θεωρητικός Νικολά Μπουριό. Παρουσιάζει περφόρμανς, προβολές, αφιερώματα, διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα (περισσότερα στο www.bios.gr).

Το «περιεχόμενο» όμως, όπως τονίζει και η Μαρία Φίντερς, διευθύντρια (στην Ευρώπη) της εταιρείας Brunswick, που ανέλαβε και φέτος, όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, τις διεθνείς σχέσεις της Art Athina, είναι η εξαιρετική έκθεση του Πάολο Κολόμπο «Υμνος στη σκιά» στο νέο Μουσείο Μπενάκη. «Ο συλλέκτης θα έρθει να δει "περιεχόμενο"», μας έλεγε χθες. Γι' αυτό και θα ήταν ιδανικό, υποστηρίζει, η Art Athina να διοργανωνόταν τις ίδιες ημερομηνίες με την Μπιενάλε της Αθήνας. «Σε όσες φουάρ το δοκιμάσαμε αυτό, είχε εξαιρετικά αποτελέσματα». Επίσης, κρίνει ότι πρέπει κάποτε να μπει και η εγχώρια αγορά στο παιχνίδι. Για παράδειγμα, φέτος έρχονται 80 άτομα (συλλέκτες, θεσμικοί, δημοσιογράφοι κ.ά.). «Το να πάρεις τους συλλέκτες και να τους πας στα μουσεία δεν είναι το ίδιο με το να τους υποδεχτούν ντόπιοι συλλέκτες και να τους δείξουν τι έχουν εκείνοι αγοράσει...».

Η Μαρία Φίντερς θεωρεί εξαιρετικό τον φετινό εκθεσιακό χώρο, τονίζει το 3ετές σχέδιο που έχουν ήδη αναπτύξει για τη διεθνή προβολή της Art Athina, μας προσγειώνει όμως λέγοντας ότι για την ομάδα της η ελληνική φουάρ αποτελεί case study: πως γίνεται, δηλαδή, global μια local φουάρ... «Το γεγονός, πάντως, ότι γίνεται εδώ και 15 χρόνια δεν λέει τίποτα»...

Στη διεθνή προβολή συνέβαλε και η διεθνής τιμητική επιτροπή των Πάολο Κολόμπο, Wilfried Cooreman (συλλέκτης), Agnes Fierobe (διευθύντρια της γκαλερί Maria Goodman), Enrique Juncosa (διευθυντής του Ιρλανδικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης) και Mercedes Vilardell (συλλέκτρια).

Εκτός από το ΥΠΠΟ (που δεσμεύτηκε -στα λόγια- ότι θα συνδράμει), το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης προστίθεται από φέτος στους υποστηρικτές.

Info: Εως Κυριακή (12-9 μ.μ.). Είσοδος 10 και 5 ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
62ο Φεστιβάλ των Κανών
Το ντόμινο του φασισμού ξεκινά από τα θρανία
Μάρτιν Βάλζερ
Σουπερστάρ σε κάνει μόνο η τηλεόραση
Scorpions
Το ροκ είναι τροφή για την ψυχή
Art Athina
Ενα γήπεδο γεμάτο γκαλερί
«Δόρα Στράτου»
Εμφύλιος σε ιστορικό σωματείο
Μουσείο Μπενάκη
Το Θέατρο Σκιών χωρίς την αθωότητά του
Συνέντευξη: Δήμητρα Θεοδοσίου
Ο Λαζαρίδης δεν με ήθελε επειδή είμαι γεματούλα
Τηλεόραση
ΝΕΤάρει η «χρονομηχανή»
Στην κιβωτό της φύσης
Εχει μέλλον αυτή η πόλη;
Φεστιβάλ Υμηττού
Γειτονιά με θέα στη σύγχρονη τέχνη
Φωτογραφία
Με τη ματιά του μοναχού