Έντυπη Έκδοση

Οι κυρίες προηγούνται και στα τραγούδια...

Η πρόσφατη μεγάλη επιτυχία της Stefani Joanne Angelina Germanotta, η οποία χρησιμοποιεί το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Lady Gaga, φέρνει στη μνήμη μας τραγούδια, κλασικά έργα και αρκετά μιούζικαλ που έχουν δημιουργηθεί για διάφορες γνωστές και άγνωστες κυρίες τα τελευταία 90 χρόνια.

Η ετυμολογία της λέξης lady, που είναι το αντίστοιχο θηλυκό του lord (λόρδος), παραπέμπει σε κάποια κυρία της αριστοκρατίας, αλλά στα περισσότερα από τα τραγούδια χρησιμοποιείται απλώς για να αποδώσει ο συνθέτης την ποιότητα του χαρακτήρα της.

Το 1924 οι George και Ira Gershwin γράφουν το Oh, Lady Be Good! για το μιούζικαλ των Guy Bolton και Fred Thompson Lady Be Good, που ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ, με πρωταγωνιστές τα αδέλφια Fred και Adele Astaire. Το 1928 θα γίνει κινηματογραφική ταινία στην εποχή του βωβού κινηματογράφου, ενώ θα ακολουθήσει και αναβίωσή της το 1941, με πρωταγωνίστρια την Eleanor Powell.

Το 1931 γίνεται για πρώτη φορά γνωστό το Lady Of Spain με τον Ray Noble και την ορχήστρα του. Ο Eddie Fisher θα το ξαναφέρει στην επικαιρότητα στη δεκαετία του '50.

Το 1934 ο Dmitry Shostakovich παρουσιάζει την όπερα σε τέσσερις πράξεις Lady Macbeth of the Mtsensk Discrict, που ήταν επηρεασμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα που έγραψε ο Nikolai Leskov το 1865.

Στην ταινία τού 1935 In Caliente, ο Don Reid θα τραγουδήσει το Lady In Red με τη συνοδεία της ορχήστρας του Xavier Cugat.

Το 1937 ακούγεται για πρώτη φορά το κλασικό πια τραγούδι των Rodgers και Hart The Lady Is Α Tramp στο μιούζικαλ Babies In Arms. Η πιο μεγάλη επιτυχία για το 1937 ανήκει στον Tommy Dorsey και την ορχήστρα του, με τραγουδίστρια την Edythe Wright. Αρκετοί καλλιτέχνες θα το ηχογραφήσουν στα επόμενα χρόνια, όπως οι Ella Fitzgerald, Lena Horne (στη βιογραφική ταινία για τους συνθέτες Words And Music το 1948) και ο Frank Sinatra, που θα το τραγουδήσει στην ταινία Pal Joey το 1957.

Το 1950 ανεβαίνει στο Μπρόντγουεϊ το Guys and Dolls, που ήταν βασισμένο στις δύο σύντομες ιστορίες The Idyl Of Miss Sarah Brown και Blood Pressure του Damon Runyon. Η μεγάλη επιτυχία θα οδηγήσει σε 1.200 παραστάσεις και 5 βραβεία Tony. Μουσική και στίχοι γράφτηκαν από τον Frank Loesser. Το 1955 η ιστορία θα μεταφερθεί και στον κινηματογράφο, με πρωταγωνιστή τον Marlon Brando. Από τα πιο γνωστά τραγούδια του μιούζικαλ ήταν το Luck Be Α Lady.

Το My Fair Lady είναι ένα μιούζικαλ του 1956 και η υπόθεσή του βασίζεται στον Πυγμαλίωνα του George Bernard Show. Η μουσική γράφτηκε από τον Frederick Loewe και οι στίχοι από τον Alan Jay Lerner, οι οποίοι είχαν αρχίσει να το γράφουν από τη δεκαετία του '30, ύστερα από προτροπή του κινηματογραφικού παραγωγού Gabriel Pascal, ο θάνατος του οποίου όμως ανέβαλε για αρκετά χρόνια την παρουσίαση του έργου στο Μπρόντγουεϊ. Στον κινηματογράφο θα μεταφερθεί το 1964, με πρωταγωνιστές τους Audrey Hepburn και Rex Harrison, σε σκηνοθεσία του George Cucor.

Τον Ιούλιο του 1956 η Billie Holiday θα κυκλοφορήσει το Lady Sings The Blues, που θα συμπεριληφθεί στο ομώνυμο άλμπουμ της και το 1972 θα χαρίσει τον τίτλο στην ταινία για τη ζωή της, η οποία είχε για πρωταγωνίστρια την Diana Ross.

Στην περίοδο του ροκ, που άρχισε το 1955, αρκετοί καλλιτέχνες έχουν γνωρίσει επιτυχία ερμηνεύοντας τραγούδια για διάφορες κυρίες. Το 1964, το ντουέτο Jan And Dean, που αρκετά συχνά στα τραγούδια του αναφερόταν σε αυτοκίνητα, έκανε μεγάλη επιτυχία το Little Old Lady From Pasadena, που ήταν μια αναφορά στις ηλικιωμένες χήρες αυτού του προαστίου του Λος Αντζελες και οι οποίες κάθε Κυριακή μετέβαιναν στην εκκλησία με το αυτοκίνητο που τους είχε αφήσει κληρονομιά ο σύζυγός τους.

Το 1966, ένα άλλο ντουέτο, αυτό των Peter and Gordon, θα τραγουδήσει για τη Lady Godiva, την Αγγλίδα που, σύμφωνα με τον θρύλο που κυκλοφορεί γι' αυτήν, 1.000 χρόνια πριν, στην προσπάθειά της να πείσει τον σύζυγό της να μειώσει τους φόρους, κυκλοφορούσε στους δρόμους της πόλης Κόβεντρι γυμνή πάνω στο άλογό της. Στην ίδια Λαίδη κάνουν αναφορά σε τραγούδια τους και οι Eartha Kitt στο Champagne Taste του 1961, οι Velvet Underground στο Lady Godiva's Operation το 1968, οι Grant Lee Buffalo το 1994 στο Lady Godiva and Me, οι Mother Love Bone στο Lady Godiva Blues, οι Aerosmith στο My Girl, ο Peter Gabriel στο Modern Love και οι Simply Red στο Lady's Godiva's Room.

Το Lady Jane των Rolling Stones ήταν από τις επιτυχίες του 1966 και σύμφωνα με τις φήμες, γράφτηκε για τις γυναίκες του Ερρίκου του 8ου. Αλλωστε όλη η ατμόσφαιρα της ηχογράφησης παραπέμπει στην ελισαβετιανή εποχή.

Από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια στο ροκ είναι το Lady In Black των Uriah Heep από το άλμπουμ τους Salisbury, που κυκλοφόρησε το 1970. Η σύνθεση ανήκει στον Ken Hensley, βασικό μέλος τους, και είναι μία από τις πιο ποιητικές στιγμές τους.

Η Lady D' Arbanville του Cat Stevens ήταν το πρώτο τραγούδι από την ποιοτική στροφή που έκανε στο ρεπερτόριό του το 1970, υπογράφοντας στην εταιρεία Island. Το τραγούδι αναφέρεται στην Patti D' Arbanville ένα 14χρονο μοντέλο από την Αμερική, που ήταν το πρώην κορίτσι του.

Το Lady Eleanor των Lindisfarne είναι επηρεασμένο στιχουργικά από τη σύντομη ιστορία The Fall of The House of Usher του Edgar Alan Poe.

Το Lady Grinning Soul είναι ένα από τα πιο αδικημένα τραγούδια του David Bowie. Υπάρχει στο άλμπουμ του Aladdin Sane και ο επηρεασμένος από τον Liszt σ' αυτή την μπαλάντα Bowie το έγραψε για την Αμερικανίδα τραγουδίστρια της σόουλ Claudia Lennear, την οποία είχε γνωρίσει το 1972.

Αλλα τραγούδια που έγιναν κατά καιρούς επιτυχίες και ξεχώρισαν στον χώρο της ποπ και του ροκ είναι τα Lady Marmalade, με τις Labelle το 1975 και με τα τέσσερα κορίτσια Christina Aguilera, Pink, Mya και Lil' Kim το 2001 για την ταινία Moulin Rouge, Delta Lady με τον Leon Russell και τον Joe Cocker στη συνέχεια, Lady Madonna των Beatles, Lady Bird της Nansy Sinatra μαζί με τον Lee Hazlewood, Lay Lady Lay του Bob Dylan, Sophisticated Lady του Duke Ellington, Three Times Α Lady των Commodores, Lady, του Kenny Rogers, Dark Lady της Cher, She's Α Lady του Tom Jones, Lady In Blue με τον Joe Dolan, Lady Willpower με τους Union Gap, The Lady In Red του Chris deBurgh, Lady Writer των Dire Straits, Foxy Lady του Jimi Hendrix, Green Eyed Lady των Sugarloaf, Red Roses For Α Blue Lady τραγούδι του 1948 με τον Vaughn Monroe, που ήλθε ξανά στην επικαιρότητα και αργότερα με άλλες διασκευές, Dude (Looks Like Α Lady) των Aerosmith και αρκετά ακόμη, λιγότερο γνωστά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Σχετικά θέματα: Από τις 4:00 στις 6:00
Η σφραγίδα ΒΟΒ DYLAN
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Το φάντασμα του Καμύ
Ενα συναρπαστικό μυθιστόρημα
Ουαλός έφηβος ψάχνει
Ενας απαραίτητος πλήρης οδηγός για το αρχαίο θέατρο
Περί της ηγερίας του μοντερνισμού
Ακηλίδωτη γραφή
Ενας Μέγας Αλέξανδρος που «εποφθαλμιούσε το πετρέλαιο»!
Ενόραση στην καθημερινότητα
Συνέντευξη
Αυτή η τέχνη δεν τελειώνει ποτέ
Ρούλα Πατεράκη διαδονούμενη
Από τις 4:00 στις 6:00
Οι κυρίες προηγούνται και στα τραγούδια...
Η σφραγίδα ΒΟΒ DYLAN
Άλλες ειδήσεις
Συνταγές μαγειρικής για γυναίκες συγγραφείς
Ο ανατόμος της σύγχρονης πραγματικότητας
Γραφή στα όρια του μεταξιού