Έντυπη Έκδοση

ΣΑΜΑΡΑΣ-ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ

Συναινετικοί στον εκβιασμό

Λίγες μέρες μετά την ταφόπλακα στην κυβέρνηση συνεργασίας, η επιχείρηση «συναίνεση» επιστρέφει από το παράθυρο με τον Ε. Βενιζέλο να ανακοινώνει χθες στη Βουλή, μάλλον με ικανοποίηση, τη συμφωνία πρωτίστως του Α. Σαμαρά και δευτερευόντως του Γ. Καρατζαφέρη στην πρότασή του, να ψηφιστεί ο εφαρμοστικός νόμος μαζί με το Μεσοπρόθεσμο την άλλη εβδομάδα και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Την ίδια στιγμή στην πλατεία οι «αγανακτισμένοι» έδιναν και πάλι δυναμικό «παρών».

Υπέρ της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ψήφισαν οι 155 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Κατά της πρότασης ψήφισαν 143 βουλευτές. Στην ονομαστική φανερή ψηφοφορία που διεξήχθη αρκετά μετά τα μεσάνυχτα, λόγω του επεισοδίου με τον Θ. Πάγκαλο, ψήφισαν 298 βουλευτές. Απουσίαζαν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γ. Λιάνης Υπέρ της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ψήφισαν οι 155 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Κατά της πρότασης ψήφισαν 143 βουλευτές. Στην ονομαστική φανερή ψηφοφορία που διεξήχθη αρκετά μετά τα μεσάνυχτα, λόγω του επεισοδίου με τον Θ. Πάγκαλο, ψήφισαν 298 βουλευτές. Απουσίαζαν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γ. Λιάνης Η βιασύνη του υπουργού Οικονομικών είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχτηκε από τους πιστωτές της χώρας στις Βρυξέλλες το τελευταίο διήμερο, στη συνεδρίαση του Eurogroup, για τη χωρίς άλλη καθυστέρηση κοινοβουλευτική ολοκλήρωση του Μεσοπρόθεσμου, προκειμένου στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 3 Ιουλίου, να αποφασιστεί η εκταμίευση της πέμπτης δόσης.

Ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να περιγράψει αυτές τις πιέσεις και τις αμφιβολίες των εταίρων μιλώντας, από προχθές κιόλας, για έλλειψη αξιοπιστίας που ακόμα έχει η χώρα, ενώ χθες τόνισε ότι κατανοεί την ανάγκη τήρησης του χρονοδιαγράμματος που συμφωνήθηκε στο Eurogroup σε σχέση με την ψήφιση των δύο νόμων μέχρι 30 Ιουνίου.

Παράδοση άνευ όρων

Στην πραγματικότητα, όμως, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, παρά τις δημόσιες διαφωνίες τους για την ουσία των ρυθμίσεων, παραδίδονται άνευ όρων στον εκβιασμό των δανειστών για την όσο το συντομότερο δυνατό ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου, την οποία θέτουν ως βασικό όρο εκταμίευσης της πέμπτης δόσης. Απόδειξη αυτής της άνευ όρων «συναινετικής» παράδοσής τους είναι τα εξής:

* Η κυβέρνηση, ενώ μέχρι και πριν από τρεις ημέρες υποστήριζε ότι ο εφαρμοστικός νόμος θα ψηφιστεί μετά το Μεσοπρόθεσμο χωρίς να θέτει συγκεκριμένο χρονικό περιορισμό, χθες προώθησε τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

* Η Ν.Δ., ενώ αρνείται να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο καθώς θεωρεί ότι δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση, σπεύδει ξαφνικά να συμφωνήσει με την επίσπευση της διαδικασίας, αναγνωρίζοντας επί της ουσίας ότι από την ψήφισή τους το συντομότερο δυνατό κρέμεται η συνέχιση της δανειοδότησης της χώρας.

Ημερομηνία-κλειδί

Ομως, ακόμα κι αν όλα πάνε καλά, η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας με την πέμπτη δόση θα εξαρτηθεί οριστικά στις 8 Ιουλίου. Εκείνη την ημέρα αναμένεται να αποφασίσει το ΔΝΤ αν θα εκταμιεύσει το δικό του μερίδιο στη δόση αυτή, αφού για να το κάνει θέτει ως προϋπόθεση την ομαλή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της Ελλάδας και για το 2012.

Διαφωνούντες ΠΑΣΟΚ

Ωστόσο ο Ε. Βενιζέλος μπορεί να εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη των κυρίων Σαμαρά και Καρατζαφέρη στο κατεπείγον της συζήτησης-ψήφισης του εφαρμοστικού νόμου, δεν φαίνεται όμως να συμφωνούν με αυτή τη διαδικασία βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι χθες αντιδρούσαν στους διαδρόμους της Βουλής.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Α. Μακρυπίδης παραιτήθηκε από εισηγητής του Μεσοπρόθεσμου. Ο ίδιος επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους, ωστόσο φήμες τον έφεραν δυσαρεστημένο από τη διαδικασία.

Επιπλέον, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι αρκετοί βουλευτές στις ομιλίες τους, ενώ είπαν ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους για το τι θα κάνουν με το Μεσοπρόθεσμο. Ο υπουργός δεσμεύθηκε πως, ανεξάρτητα από τη διαδικασία, θα υπάρξει στη Βουλή αναλυτική συζήτηση, ενώ αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να συνεδριάσει και ο Κοινοβουλευτικός Τομέας για την Οικονομία. Σήμερα συζητείται στο υπουργικό συμβούλιο ο εφαρμοστικός νόμος, ενώ νωρίτερα, η κατάσταση που διαμορφώνεται θα εκτιμηθεί στην κυβερνητική επιτροπή. *

Αναμετάδοση της Βουλής

Δύο αμερικανικά δίκτυα, το CNBC και το Bloomberg, είχαν συνεχή αναμετάδοση από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή.

Στα πάνελ συμμετείχαν και οι πρώην πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Σπέκχαρτ και Ρις. Οι αμερικανικές αγορές πάντως προεξοφλούσαν από χθες το πρωί την ψήφο εμπιστοσύνης και δεν περίμεναν εκπλήξεις...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
ΛΑΟΣ
Κυβέρνηση
ΔΝΤ
Νέα Δημοκρατία
Βουλή
Σχετικά θέματα: Βουλή
Ψήφος εμπιστοσύνης με τα κουκιά μετρημένα
Η δόση έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης
Στη Βουλή οι δικογραφίες για ΑΓΡΟΓΗ-ΕΟΤ
Για το ίδιο θέμα
Σύσσωμο το Σύνταγμα τους αρνήθηκε την ψήφο εμπιστοσύνης
Με 155 «ναι» η κυβέρνηση πέτυχε ψήφο εμπιστοσύνης
Ψήφος εμπιστοσύνης με τα κουκιά μετρημένα
Η δόση έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης
Τα «θα» του Μεσοπρόθεσμου
Στοιχήθηκαν και οι διαφωνούντες
Με περιτύλιγμα συναίνεσης και κοινωνική κορδέλα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Βουλή
Συναινετικοί στον εκβιασμό
Ψήφος εμπιστοσύνης με τα κουκιά μετρημένα
Η δόση έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης
Στη Βουλή οι δικογραφίες για ΑΓΡΟΓΗ-ΕΟΤ
Κυβέρνηση
Τα «θα» του Μεσοπρόθεσμου
Στοιχήθηκαν και οι διαφωνούντες
Μέχρι 30 Ιουνίου η ψήφιση Μεσοπρόθεσμου και εφαρμοστικού νόμου
Οικονομική κρίση
Ολοι φοβούνται το πέταγμα της ελληνικής πεταλούδας
Αναπόφευκτη η νέα στήριξη της Ελλάδας
Ευρωζώνη
Μπαρόζο: Το «ναι» φέρνει κονδύλια από το ΕΣΠΑ
Σόιμπλε: Η Ελλάδα να εξάγει τον... ήλιο της
Συμβούλιο της Επικρατείας
Συνταγματικό το Μνημόνιο αποφάσισε το ΣτΕ
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Νέους φόρους - δημοτικά τέλη βλέπει η ΚΕΔΚΕ
ΠΑΣΟΚ
Σχολιασμός κυβερνητικού εκπρόσωπου
Νέα Δημοκρατία
Μπαράζ γερμανικών επιθέσεων σε Σαμαρά
Αριστερά
Κατά, ΚΚΕ-ΣΥΝ
Δημοσκοπήσεις
Προβάδισμα Ν.Δ. σε 2 δημοσκοπήσεις
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Δυσαρέσκεια αξιωματικών και αποστράτων για Μπεγλίτη
Υπουργείο Οικονομικών
Με περιτύλιγμα συναίνεσης και κοινωνική κορδέλα
Άλλες ειδήσεις
Διαγραφή χρέους
Καμπανάκι για εξωτερική πολιτική