Έντυπη Έκδοση

ΚΕΠΕ: Ακούνητη στο 4,12% η ύφεση

Σταθερή ύφεση 4,12%, φέτος, συγκράτηση του πληθωρισμού εφόσον δεν αυξηθούν οι φόροι, επίσπευση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συγχωνεύσεις και εξαγορές τραπεζών, καθώς και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΔΕΚΟ διαπιστώνεται και προτείνεται από το ΚΕΠΕ.

Στο τεύχος Ιουνίου, οι μελετητές του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών καταλήγουν στα εξής «9» συμπεράσματα και προτάσεις για τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας:

1 Σταθερή η πρόβλεψη για ύφεση 4,12% το 2011, με τις αιτίες του κακού να εντοπίζονται στην πιστωτική στενότητα, τα υψηλά επιτόκια, τα υψηλά spreads και τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού. Αν δεν υπήρχαν οι αρνητικοί νομισματικοί παράγοντες, τότε το ΑΕΠ θα εμφάνιζε ελαφρά θετική ανάπτυξη 0,24%, καθώς η πραγματική οικονομία έχει μια τάση προς εξασθένηση της ύφεσης και μετάβαση σε θετικούς ρυθμούς από τα τέλη του 2011, λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (αύξηση εξαγωγών).

Δεν προβλέπεται έξοδος για φέτος από το καθεστώς ύφεσης, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση θα εξακολουθήσει να κινείται πτωτικά, η δημόσια κατανάλωση θα υποχωρήσει περαιτέρω και οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να επηρεάζονται αρνητικά από τις δυσμενείς συνθήκες και προσδοκίες.

2 Η ύφεση θα συνεχίσει να επιφέρει μείωση των εισαγωγών, ενώ η αύξηση των εξαγωγών παραμένει σταθερή, ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης των κυριότερων εμπορικών εταίρων μας. Αναμένεται δε και αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων.

3 Διαβλέπουν μείωση της επίπτωσης των έμμεσων φόρων στις τελικές τιμές αγαθών και υπηρεσιών καθ' όλη τη διάρκεια του 2011, εφόσον βέβαια δεν υπάρξουν ανοδικές μεταβολές στους φορολογικούς συντελεστές.

4 Διαπιστώνουν πως το βάρος της εξόφλησης ενός σημαντικού τμήματος του δημόσιου χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί μέχρι και το 2019, σύμφωνα με τις λήξεις τίτλων.

5 Συνιστάται λήψη διαρθρωτικών μέτρων «και μάλιστα έγκαιρα» σε περίπτωση αποκλίσεων των δημοσιονομικών στοιχείων, επίσπευση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν την αναδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού και την άρση στρεβλώσεων της ελληνικής οικονομίας.

6 Εκτιμούν ότι οι μεγάλοι επενδυτές που βρίσκονται στο ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο δέχεται πιέσεις, αναμένουν την εξέλιξη των ιδιωτικοποιήσεων πριν επανακαθορίσουν τη στάση τους.

7 Κρίνουν σκόπιμη, μεταξύ άλλων, την αναπροσαρμογή και σύγκλιση των ποσοστών εισφορών εργαζομένων και συνταξιούχων των Ταμείων που συμμετέχουν στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, καθώς και την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανεργίας, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση των εισφορών και αύξηση της χρηματοδότησης ανέργων.

8 Κρίνεται αναγκαία η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας και η συνετότερη διαχείριση κινδύνων των τραπεζών, στις οποίες προτείνουν συγχωνεύσεις και εξαγορές, αν δεν θέλουν «να πέσουν στα δίχτυα» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 10 δισ. ευρώ του ΔΝΤ ή να πουλήσουν τα στοιχεία του ενεργητικού τους σε μειωμένες τιμές. Συνιστάται προς τις τράπεζες να διασφαλίσουν ρευστότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

9 Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας συνιστούν στις 52 ΔΕΚΟ για να καλύψουν τα ελλείμματα και τις λειτουργικές δαπάνες τους, πέρα από την υλοποίηση ενός στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Οικονομικές έρευνες και μελέτες
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΔΕΗ
Αισθητή από σήμερα η απεργία ΓΕΝΟΠ
«Κατεβάστε τους διακόπτες στα αρμόδια υπουργεία»
Σου καίγεται η τηλεόραση - σου δίνουν για αποζημίωση... τηλεκοντρόλ
Δημόσιος τομέας
Περισσότερα από την τρόικα έδωσαν τα έντοκα
Οίκοι αξιολόγησης
Η Fitch απειλεί ΗΠΑ και η Moody's Ιταλία
Μπαράζ απειλών για χρεοστάσια, έστω και με εθελοντική μετακύλιση
Ασφάλιση
Το ΙΚΑ περικόπτει συντάξεις όσων έχουν λίγα ένσημα στην Ελλάδα
Eurostat
Δυστυχώς... επτωχύναμε
Ναυτιλία
Αμφίπλευρη κριτική για την «Οδύσσεια» του υπουργείου Ναυτιλίας
Αγροτικά θέματα
Ασφυκτικές προθεσμίες για αποζημιώσεις Ε.coli
Επιδοτήσεις
«Εδώ και τώρα η αύξηση της συμμετοχής της Ε.Ε.»
ΚΕΠΕ
ΚΕΠΕ: Ακούνητη στο 4,12% η ύφεση
Εξαγωγές
Εκτίναξη εξαγωγών 16,6% στο 4μηνο περιόρισε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών 23,4%
Οι ελληνικές τρέχουν με 33% έναντι 18,7% στην ευρωζώνη
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Καμπάνες σε επτά βιομηχανίες ντομάτας
Αερομεταφορές
Aegean: αύξηση 25% της επιβατικής κίνησης
Επιχειρήσεις
1.000 ραντεβού στη συνάντηση της Κρήτης
Συγκοινωνίες
Αδιαφορία για το ηλεκτρονικό εισιτήριο
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ανακατάληψη εδαφών στο Χ.Α. (+3,74%)
Τράπεζες
Alpha: Στα 4 δισ. μειώθηκαν τα ομόλογα που κατέχουμε
Οικοδομή
2,3% ακρίβυναν τα υλικά οικοδομής
Άλλες ειδήσεις
Έξαρση του παραεμπορίου
Επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ στον νέο υπουργό Οικονομικών