Έντυπη Έκδοση

Αμφίπλευρη κριτική για την «Οδύσσεια» του υπουργείου Ναυτιλίας

Η απόφαση του πρωθυπουργού να καταργήσει εκ νέου το υπουργείο Ναυτιλίας, για δεύτερη φορά μέσα σε 20 μήνες, και να το εντάξει σ' ένα άλλο υπουργείο, όπως ακριβώς είχε κάνει και τον Οκτώβριο του 2009, εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις και δυσαρέσκεια, όχι μόνο στη ναυτιλιακή κοινότητα αλλά σε φορείς, πολίτες, ακόμα και σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Χθες ο δήμαρχος του Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος απέστειλε ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό μεταφέροντας την απογοήτευση και την πικρία των ανθρώπων της πόλης αλλά και της ναυτιλίας γι' αυτή την απόφασή του.

Ο δήμαρχος Πειραιά στην επιστολή του τονίζει ότι πρόκειται για ένα σημαντικό πλήγμα για τον Πειραιά και την Ελλάδα, μια απόφαση η οποία στέλνει λάθος μήνυμα στις αγορές, «όταν μάλιστα η εμπορική ναυτιλία αποτελεί τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας και τον μεγαλύτερο οικονομικό -και όχι μόνο- πρεσβευτή μας στο διεθνές στερέωμα».

Ο δήμαρχος Πειραιά ζητεί από τον πρωθυπουργό η έδρα του υπουργείου Ανάπτυξης, στο οποίο εντάχθηκε η ναυτιλία, να μεταφερθεί στον Πειραιά, ενώ του τονίζει ότι οφείλει στην πόλη του Πειραιά μια δίκαιη αντιμετώπιση.

**Την ίδια ώρα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ της Α' Πειραιώς Δ. Καρύδης μιλώντας χθες στη Βουλή υποστήριξε: «Στη ναυτιλία, 20 μήνες κάναμε λάθη, δημιουργούμε δυσαρέσκεια και κακές εντυπώσεις σε όλους τους επιχειρηματίες και εργαζομένους της ναυτιλιακής κοινότητας. Επιτέλους ας σταματήσουν οι πειραματισμοί και η προχειρότητα. Χρειάζεται σταθερή γραμμή πλεύσης. Να έχουν όλοι τη βεβαιότητα ότι η εμπορική ναυτιλία όχι μόνο δεν είναι στα αζήτητα, αλλά έχει τη θέση που της αξίζει στην ελληνική οικονομία».

Ο κ. Καρύδης υπογράμμισε ακόμα ότι η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών πρόσφατα ανακοίνωσε έως το συνάλλαγμα που εισήλθε στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία από την εμπορική ναυτιλία αγγίζει τα 140 δισ. ευρώ, ίσο περίπου με το 40% του ελληνικού χρέους.

«Είναι ανάγκη να αξιοποιήσουμε αυτή την οικονομική δυνατότητα σε συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια ή στην κάλυψη μέσω ομολόγων μέρους τους χρέους», συμπλήρωσε ο βουλευτής.

**«Συνωστισμός» υπουργών επικράτησε χθες στο κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη στη Δραπετσώνα, καθώς παρόντες ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Χ. Παμπούκης, ο οποίος για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ενημερώθηκε από τον απελθόντα υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γ. Διαμαντίδη. Στο υπουργείο παραβρέθηκε όμως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής αφού, όπως είναι γνωστό, Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή από τον Οκτώβριο του 2009 ανήκουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Υπουργείο Ανάπτυξης
Υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας
ΠΑΣΟΚ
Κυβέρνηση
Ναυτιλία και ακτοπλοΐα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΔΕΗ
Αισθητή από σήμερα η απεργία ΓΕΝΟΠ
«Κατεβάστε τους διακόπτες στα αρμόδια υπουργεία»
Σου καίγεται η τηλεόραση - σου δίνουν για αποζημίωση... τηλεκοντρόλ
Δημόσιος τομέας
Περισσότερα από την τρόικα έδωσαν τα έντοκα
Οίκοι αξιολόγησης
Η Fitch απειλεί ΗΠΑ και η Moody's Ιταλία
Μπαράζ απειλών για χρεοστάσια, έστω και με εθελοντική μετακύλιση
Ασφάλιση
Το ΙΚΑ περικόπτει συντάξεις όσων έχουν λίγα ένσημα στην Ελλάδα
Eurostat
Δυστυχώς... επτωχύναμε
Ναυτιλία
Αμφίπλευρη κριτική για την «Οδύσσεια» του υπουργείου Ναυτιλίας
Αγροτικά θέματα
Ασφυκτικές προθεσμίες για αποζημιώσεις Ε.coli
Επιδοτήσεις
«Εδώ και τώρα η αύξηση της συμμετοχής της Ε.Ε.»
ΚΕΠΕ
ΚΕΠΕ: Ακούνητη στο 4,12% η ύφεση
Εξαγωγές
Εκτίναξη εξαγωγών 16,6% στο 4μηνο περιόρισε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών 23,4%
Οι ελληνικές τρέχουν με 33% έναντι 18,7% στην ευρωζώνη
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Καμπάνες σε επτά βιομηχανίες ντομάτας
Αερομεταφορές
Aegean: αύξηση 25% της επιβατικής κίνησης
Επιχειρήσεις
1.000 ραντεβού στη συνάντηση της Κρήτης
Συγκοινωνίες
Αδιαφορία για το ηλεκτρονικό εισιτήριο
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ανακατάληψη εδαφών στο Χ.Α. (+3,74%)
Τράπεζες
Alpha: Στα 4 δισ. μειώθηκαν τα ομόλογα που κατέχουμε
Οικοδομή
2,3% ακρίβυναν τα υλικά οικοδομής
Άλλες ειδήσεις
Έξαρση του παραεμπορίου
Επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ στον νέο υπουργό Οικονομικών