Έντυπη Έκδοση

• ΑΠΟΣΥΡΣΕΙΣ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ ΤΙΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ • ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΟΣΟΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΧΩΡΙΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

Ασφυκτικές προθεσμίες για αποζημιώσεις Ε.coli

Μπορούν να κάνουν αλλεπάλληλες αποσύρσεις κηπευτικών καθημερινά ώς τις 30 Ιουνίου. Οι ημερομηνίες είναι ασφυκτικές, αφού ώς τις 15 Ιουλίου το ελληνικό κράτος πρέπει να καταθέσει στοιχεία για την οικονομική καταστροφή που έπαθαν οι Ελληνες παραγωγοί εξαιτίας του Ε.coli, οι οποίοι ξεκίνησαν από χθες να δηλώνουν τις ζημιές τους.

Το ζήτημα των χαμηλών κοινοτικών αποζημιώσεων που προβλέπονται για το Ε.coli, φτάνει και στη Βουλή, με πρωτοβουλία του Μιχάλη Κριτσωτάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως τονίζει, μόνο στην Κρήτη, οι ομάδες παραγωγών (Ο.Π.) μιλούν για ζημιά των αγροτών ύψους 35 εκατ. ευρώ, με το νομό Λασιθίου πρωταθλητή, να έχει χάσει 20 εκατ. ευρώ!

Με προχθεσινή εγκύκλιο, που εκδόθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι αποζημιώσεις δίνονται για νωπά προϊόντα: αγγούρια, μαρούλια, αντίδια, πιπεριές, κολοκύθια και τομάτες (όχι αυτές που προορίζονται για πολτοποίηση στη βιομηχανία).

Οι κοινοτικές αποζημιώσεις αφορούν την εμπορική ζημιά που έχουν πάθει οι παραγωγοί από 26/5/2011-30/6/2011.

Ορισμένες πληροφορίες λένε πως θα υπάρξει τελικά αποζημίωση για κουνουπίδια (10,52―/100) και μελιτζάνες (5,96 ―/100 κιλά) από 1ης Ιουνίου, εφόσον κάποιος αγρότης ανήκει σε ομάδα παραγωγών. Η Ε.Ε. θα καλύπτει το 50% της ζημιάς και η Ο.Π. δεν θα χρειαστεί να συμβάλει στη χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό της ταμείο.

Προϋπόθεση, το πρωτόκολλο

Μεμονωμένοι παραγωγοί και αγρότες ενταγμένοι σε ομάδες παραγωγών καλούνται να δηλώσουν τη ζημιά που έπαθαν στις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών. Στον αέρα μένουν όσοι πέταξαν παραγωγή χωρίς να πάρουν σχετικό πρωτόκολλο. Αποζημιώσεις προβλέπονται εφόσον:

***Μεμονωμένοι παραγωγοί - Ο.Π. πάρουν πρωτόκολλο απόσυρσης, είτε πάνε τα προϊόντα τους:

* Σε ΧΥΤΑ (λιπασματοποίηση, αποσύνθεση).

* Για ζωοτροφές (ανά ημέρα, Αιγοπρόβατα: 1 κιλό ανά ζώο, βοοειδή: 7 κιλά ανά ζώο, χοιρινά: 3 κιλά ανά ζώο). Τα κηπευτικά για ζωοτροφές μπορούν να διατεθούν σε κτηνοτροφικές μονάδες, βιομηχανίες ή και για ιδία χρήση του παραγωγού.

* Για φιλανθρωπικούς σκοπούς με δωρεάν διανομή. Εδώ εντάσσονται μόνο μέλη Ο.Π. ή μεμονωμένοι παραγωγοί, εφόσον όμως το δηλώσουν πάλι μέσω Ο.Π. (1 κιλό την ημέρα για κάθε άνθρωπο).

***Αποσύρουν πρώιμη συγκομιδή (άγουρος καρπός).

Για αδιάθετη παραγωγή

***Δεν συγκομίσουν. Για μερική συγκομιδή, αποζημίωση προβλέπεται μόνο για την αδιάθετη στο χωράφι ποσότητα του παραγωγού και όχι για την παραγωγή που πούλησε ο αγρότης, έστω σε εξευτελιστική τιμή, στην αγορά.

Οι Ο.Π., αν το επιθυμούν, μπορούν να υλοποιήσουν έκτακτα μέτρα παρέμβασης εκτός επιχειρησιακών προγραμμάτων. Σε όποιο νομό δεν λειτουργούν ομάδες παραγωγών, οι παραγωγοί επιβάλλεται να στείλουν αιτήσεις ηλεκτρονικά ή μέσω ΚΕΠ ή στις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Ως τις 11 Ιουλίου 2011, οι Ο.Π. αιτούνται τη συνολική κοινοτική οικονομική στήριξη, με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται για τις μερικές πληρωμές των επιχειρησιακών προγραμμάτων. Η καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους θα γίνει μετά τον υπολογισμό του συντελεστή κατανομής.

Οι αιτήσεις ενίσχυσης συνοδεύονται από αντίστοιχα δικαιολογητικά πληρωμής και βεβαιώσεις ελέγχου. Στις ομάδες παραγωγών ο έλεγχος θα γίνεται στο 10% της παραγωγής, ενώ στους μεμονωμένους παραγωγούς στο 100%.

Ειδικότερα, αγγουροπαραγωγός μεμονωμένος ή μέλος Ο.Π., που έχει θερμοκήπιο 10 στρεμμάτων, με απόδοση 15-18 τόνους ανά στρέμμα.

Αν μέχρι τις 25 Μαΐου είχε διαθέσει τα 2/3 στην αγορά, δηλαδή από 180 τόνους που έβγαζε συνολική παραγωγή πέρυσι, κι είχε διαθέσει ώς την κρίση 120 τόνους, θα πάρει για τους 60 τόνους αγγουριού που αποσύρθηκαν 14.400? (24?/100 κιλά).

Οποιος όμως είναι και μέλος Ο.Π., μπορεί να κάνει επιπλέον τροποποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος και να πάρει συμπληρωματική ενίσχυση.

Το ύψος του ποσού ορίζεται με βάση το επιχειρησιακό πρόγραμμα που υλοποιείται από την Ο.Π. και είναι ξεχωριστό από τα 210 εκατ. ? που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση (δηλαδή μέσω επιχειρησιακού προγράμματος θα πάρει επιπλέον 15,33?/100 κιλά).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΔΕΗ
Αισθητή από σήμερα η απεργία ΓΕΝΟΠ
«Κατεβάστε τους διακόπτες στα αρμόδια υπουργεία»
Σου καίγεται η τηλεόραση - σου δίνουν για αποζημίωση... τηλεκοντρόλ
Δημόσιος τομέας
Περισσότερα από την τρόικα έδωσαν τα έντοκα
Οίκοι αξιολόγησης
Η Fitch απειλεί ΗΠΑ και η Moody's Ιταλία
Μπαράζ απειλών για χρεοστάσια, έστω και με εθελοντική μετακύλιση
Ασφάλιση
Το ΙΚΑ περικόπτει συντάξεις όσων έχουν λίγα ένσημα στην Ελλάδα
Eurostat
Δυστυχώς... επτωχύναμε
Ναυτιλία
Αμφίπλευρη κριτική για την «Οδύσσεια» του υπουργείου Ναυτιλίας
Αγροτικά θέματα
Ασφυκτικές προθεσμίες για αποζημιώσεις Ε.coli
Επιδοτήσεις
«Εδώ και τώρα η αύξηση της συμμετοχής της Ε.Ε.»
ΚΕΠΕ
ΚΕΠΕ: Ακούνητη στο 4,12% η ύφεση
Εξαγωγές
Εκτίναξη εξαγωγών 16,6% στο 4μηνο περιόρισε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών 23,4%
Οι ελληνικές τρέχουν με 33% έναντι 18,7% στην ευρωζώνη
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Καμπάνες σε επτά βιομηχανίες ντομάτας
Αερομεταφορές
Aegean: αύξηση 25% της επιβατικής κίνησης
Επιχειρήσεις
1.000 ραντεβού στη συνάντηση της Κρήτης
Συγκοινωνίες
Αδιαφορία για το ηλεκτρονικό εισιτήριο
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ανακατάληψη εδαφών στο Χ.Α. (+3,74%)
Τράπεζες
Alpha: Στα 4 δισ. μειώθηκαν τα ομόλογα που κατέχουμε
Οικοδομή
2,3% ακρίβυναν τα υλικά οικοδομής
Άλλες ειδήσεις
Έξαρση του παραεμπορίου
Επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ στον νέο υπουργό Οικονομικών