Έντυπη Έκδοση

ΤΟΥΣ ΕΝΩΣΕ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΣΑΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Οι άνεργοι συνασπίζονται

Ο Βαγγέλης Π. δούλευε πάνω από δεκαπέντε χρόνια στα συνεργεία αυτοκινήτων πίσω από τη γέφυρα της Κολοκυνθούς. Πριν από λίγους μήνες το προσωπικό μειώθηκε και ο 54χρονος μηχανικός αναγκάστηκε να ψάξει αλλού για δουλειά. Χτύπησε πολλές πόρτες, εις μάτην.

Αν δεν πάνε στο Σύνταγμα, συγκεντρώνονται κάθε απόγευμα στο θεατράκι του ΟΤΕ ή μπροστά από την Ευαγγελίστρια Αν δεν πάνε στο Σύνταγμα, συγκεντρώνονται κάθε απόγευμα στο θεατράκι του ΟΤΕ ή μπροστά από την Ευαγγελίστρια Στο ίδιο καθημερινό δρομολόγιο και ο Βασίλης Δ. Η εταιρεία ηλεκτρικών έκλεισε. Οι υποσχέσεις πολλές. Αποτέλεσμα μηδέν. Και οι δυο τους κατεβαίνουν κάθε απόγευμα στο θεατράκι του ΟΤΕ ή μπροστά από την Ευαγγελίστρια, στα στέκια της Πρωτοβουλίας Ανέργων Περιστερίου, η οποία μετρά άτυπα πάνω από 120 μέλη.

«Οποτε δεν συναντιόμαστε στο Σύνταγμα στις κινητοποιήσεις, βρισκόμαστε εδώ», μας λέει ο Θωμάς Μπακογιάννης, πρώην εργαζόμενος σε σταθμό αυτοκινήτων στο Μαρούσι. Η Πρωτοβουλία μας αποτελείται από Περιστεριώτες άνεργους. Είναι μια προσπάθεια να δούμε το πρόβλημα της ανεργίας συλλογικά. Εκτός από τον αγώνα που κάνει ο καθένας μας για να βρει δουλειά και να εξασφαλίσει πόρους για τη ζωή και την οικογένειά του, να δράσουμε από κοινού και να παλέψουμε για τα δικαιώματα όλων μας σε Ταμείο, ασφάλιση, περίθαλψη κ.λπ. Ξεκινήσαμε περίπου δέκα άτομα τη συζήτηση για να προχωρήσουμε στη συγκρότηση μιας επιτροπής ή πρωτοβουλίας. Τελικά από τα μέσα του Μαΐου αρχίσαμε τις εξορμήσεις στον ΟΑΕΔ και μιλήσαμε με άνεργους γνωστούς και φίλους για να ενωθούμε όλοι μαζί στην προσπάθεια αυτή».

Βασικός στόχος τους -δείτε περισσότερα στο blog: http://anergoi-peristeri.blogspot.com- είναι η επέκταση του Ταμείου Ανεργίας σε όλους τους ανέργους για όλο το διάστημα της ανεργίας. Με αυτό τον τρόπο πιστεύουν ότι κατ' αρχήν εξασφαλίζεται ένας στοιχειώδης όρος επιβίωσης και αξιοπρέπειας για τους ανέργους και από την άλλη ασκείται μια πίεση προς την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την εξασφάλιση εργασίας.

«Παλεύουμε ενάντια στα μέτρα και τις πολιτικές που έχουν προκαλέσει την έκρηξη αυτή της ανεργίας που ζούμε», προσθέτει ο Κώστας Παπαδόπουλος, πρώην εργαζόμενος σε εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών. «Ζητάμε εργασία για όλους και για όσο διάστημα είναι κάποιος άνεργος να του εξασφαλίζονται τουλάχιστον οι στοιχειώδεις όροι για μια αξιοπρεπή ζωή. Πιο συγκεκριμένα πιστεύουμε ότι τα λιγότερα που πρέπει να παρέχονται στους ανέργους, πέρα από το Ταμείο, είναι η πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν μετακινήσεις στα ΜΜΜ, απαλλαγή από δημοτικά τέλη και τροφεία. Οπως επίσης να μην κόβονται το ρεύμα και το νερό, να μη γίνονται εξώσεις-κατασχέσεις από τα σπίτια και να λαμβάνονται ως συντάξιμα τα χρόνια της ανεργίας».

Πριν από λίγες ημέρες ζήτησαν από τον Δήμο Περιστερίου να διεξαχθεί Δημοτικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα την ανεργία και την εκρηκτική διάσταση που έχει πάρει στην πόλη. «Ζητάμε την απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη, να μην αποκλείονται τα παιδιά των ανέργων από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς», προσθέτει ο Θωμάς Μπακογιάννης. «Σε κάθε περίπτωση γονέας που είναι άνεργος ή μένει άνεργος στο μέσο της χρονιάς, να απαλλάσσεται από τα τροφεία.

Παντοπωλείο

Ζητάμε δωρεάν περίθαλψη στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου -και σε όποιον άλλο φορέα-οργανισμό υγείας εμπίπτει στην αρμοδιότητα του δήμου- για όλους τους ανέργους και τα παιδιά τους με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας και του βιβλιάριου υγείας, ακόμα κι αν αυτό δεν έχει θεωρηθεί. Προτείνουμε ίδρυση και λειτουργία δημοτικού παντοπωλείου, όπου οι άνεργοι και οι φτωχότεροι συμπολίτες μας θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε τιμές κόστους και οργάνωση χώρων διανομής φαγητού σε γειτονιές του Περιστερίου». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Σύσσωμο το Σύνταγμα τους αρνήθηκε την ψήφο εμπιστοσύνης
Απτόητοι συνεχίζουν οι Σπαρτιάτες
Φωνές έξω από του Βενιζέλου
«Και στη Γαλλία θα βγούμε σύντομα στις πλατείες»
«Απελπισμένοι, προδομένοι και συκοφαντημένοι»
Ανεργία
Οι άνεργοι συνασπίζονται
Πολεοδομία
Νομιμοποίηση αυθαιρέτων
Οι ημιυπαίθριοι έφτασαν το 1 εκατομμύριο
Αναπλάσεις σε 4 περιοχές
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αύριο η δίκη για το Ελληνικό
Αρνούνται όλες τις κατηγορίες
«Φούσκα τα ομόλογα που έσκασαν» καταθέτει η πρώην ασφαλίστρια
Γραφειοκρατική ΦαΠΑ σε Λιβανέζο
Εκπαίδευση
Ράβει, κόβει την Παιδεία στη μέση
Δήλωσε Ιατρική αντί Πολυτεχνείου, λόγω ανεργίας
Θέματα ζώων
Καταφύγια για τα όρνεα
Υγεία
Ο Λοβέρδος θέλει μαχαίρι - εξπρές
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Στο Αυτόφωρο για απόδραση κρατουμένου
Μπήκαν στην Πτέρυγα Μάχης για να ξεφύγουν
«ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.»
Η «ΔΩΔΩΝΗ» άρχισε να πληρώνει
Δήμος Θεσσαλονίκης
Μαχαίρι στις υπερωρίες - «μαϊμού»
ΠΥΡΚΑΛ
Στη Βουλή οι εργαζόμενοι της ΠΥΡΚΑΛ
Υπουργείο Παιδείας
Σε ένα φλασάκι όλη η Εθνική Βιβλιοθήκη
Οικολογία
Βοήθεια από Οικολόγους Πράσινους
Απεξάρτηση
18 ΑΝΩ: η ουσία είναι η θεραπεία
Άλλες ειδήσεις
Με κίνημα αντίδρασης απάντησαν στις αυξήσεις οι Ιταλοί το 1974