Έντυπη Έκδοση

Σου καίγεται η τηλεόραση - σου δίνουν για αποζημίωση... τηλεκοντρόλ

Στον καταναλωτή καίγεται η τηλεόραση από τις απότομες μεταβολές της τάσης, αλλά η ΔΕΗ δικαιούται να δίνει αποζημίωση μόνο ένα τηλεκοντρόλ...

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το μέσο κόστος της ζημιάς, που υφίσταται λόγω βλάβης των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών ένα νοικοκυριό από τις μεταπτώσεις της τάσης, ανέρχεται σε 1.058 ευρώ.

Πολιτική της ΔΕΗ όμως -κι αυτή μόλις από τον φετινό Μάιο- είναι να αποζημιώνει μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της ζημιάς, επιστρέφοντας στο πελάτη της στην καλύτερη περίπτωση 3-4 ευρώ για κάθε 10 που τον ζημιώνει. Και αυτό μόνο αν ο καταναλωτής καταφέρει να αποδείξει ότι δεν ευθύνεται ο ίδιος για τη ζημιά, αλλά και υπό την προϋπόθεση ότι θα παραιτηθεί από κάθε άλλη διεκδίκηση αποζημίωσης έναντι της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει η ΔΕΗ στα καταστήματά της, ειδικά για τις ζημιές στον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό των καταναλωτών που προκαλούνται από την πτώση της τάσης, το μέγιστο χρηματικό ποσό αποζημίωσης έχει οριστεί στα 300 ευρώ για τις μονοφασικές συνδέσεις και στα 400 ευρώ για τις τριφασικές.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν «καεί» ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, μια τηλεόραση ή ένα ψυγείο, η αποζημίωση από τη ΔΕΗ δεν φτάνει ούτε για την προκαταβολή αγοράς καινούργιου. Για να ζητήσει και να πάρει ο καταναλωτής αποζημίωση από τη ΔΕΗ:

* Θα πρέπει να δηλώσει τη βλάβη εντός 4 ημερών και να υποβάλει σχετική αίτηση. Να καλέσει ηλεκτρολόγο, ο οποίος με παραστατικό να συσχετίσει τη βλάβη με ενδεχόμενη υπέρταση βάσει τεχνικών ευρημάτων και στοιχείων. Στο ίδιο παραστατικό θα πρέπει να τεκμηριώνεται το κόστος αποκατάστασης της βλάβης, ή αντικατάστασης των συσκευών με άλλα παρόμοιων προδιαγραφών.

* Η ΔΕΗ θα μπορεί να πάρει για έλεγχο τις συσκευές επί δύο ημέρες.

* Η ΔΕΗ έχει στη διάθεσή της 15 ημέρες να αποφασίσει επί των αιτήσεων των καταναλωτών και 1 μήνα περιθώριο να δώσει την αποζημίωση, εφ' όσον αποδεχτεί την υπαιτιότητά της για τη βλάβη.

Η ΡΑΕ, αν και παραδέχεται ότι το ύψος της αποζημίωσης δεν καλύπτει πλήρως όλες τις περιπτώσεις ζημιών, εντούτοις επισημαίνει ότι αποτελεί σημαντικό βήμα το γεγονός πως η ΔΕΗ αποφάσισε να θεσπίσει σύστημα αποζημίωσης.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, μέχρι και σήμερα όσες αιτήσεις για αποζημίωση έχουν υποβάλει καταναλωτές προς τη ΔΕΗ, δεν ικανοποιούνται. Μάλιστα η απάντηση που λαμβάνουν είναι τυποποιημένη και επικαλείται το «τυχαίο» του συμβάντος ή συνθήκες ανωτέρας βίας (καιρικές συνθήκες). Επιπλέον η επιχείρηση δεν αποδέχεται την καταβολή αποζημίωσης, μεταθέτοντας παράλληλα την ευθύνη προστασίας των ηλεκτρονικών συσκευών στους ίδιους τους καταναλωτές.

Στην έκθεσή της για τα παράπονα των καταναλωτών που υποβλήθηκαν στις υπηρεσίες της από το 2008 μέχρι και το 2010, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναφέρει ως βασικές αιτίες διαμαρτυρίας τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και τη διαχείριση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Το 32% των παραπόνων - καταγγελιών αφορούν τόσο τη διαφωνία/αμφισβήτηση των χρεώσεων κατανάλωσης στον ηλεκτρισμό όσο και την αντιλαμβανόμενη από τους καταναλωτές φυσικού αερίου «παραπλάνησή» τους σε σχέση με τις διαφημιζόμενες από τις εταιρείες ανταγωνιστικές τιμές έναντι του πετρελαίου θέρμανσης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΕΗ
Θέματα καταναλωτή
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Σχετικά θέματα: ΔΕΗ
Αισθητή από σήμερα η απεργία ΓΕΝΟΠ
«Κατεβάστε τους διακόπτες στα αρμόδια υπουργεία»
Για το ίδιο θέμα
Αισθητή από σήμερα η απεργία ΓΕΝΟΠ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΔΕΗ
Αισθητή από σήμερα η απεργία ΓΕΝΟΠ
«Κατεβάστε τους διακόπτες στα αρμόδια υπουργεία»
Σου καίγεται η τηλεόραση - σου δίνουν για αποζημίωση... τηλεκοντρόλ
Δημόσιος τομέας
Περισσότερα από την τρόικα έδωσαν τα έντοκα
Οίκοι αξιολόγησης
Η Fitch απειλεί ΗΠΑ και η Moody's Ιταλία
Μπαράζ απειλών για χρεοστάσια, έστω και με εθελοντική μετακύλιση
Ασφάλιση
Το ΙΚΑ περικόπτει συντάξεις όσων έχουν λίγα ένσημα στην Ελλάδα
Eurostat
Δυστυχώς... επτωχύναμε
Ναυτιλία
Αμφίπλευρη κριτική για την «Οδύσσεια» του υπουργείου Ναυτιλίας
Αγροτικά θέματα
Ασφυκτικές προθεσμίες για αποζημιώσεις Ε.coli
Επιδοτήσεις
«Εδώ και τώρα η αύξηση της συμμετοχής της Ε.Ε.»
ΚΕΠΕ
ΚΕΠΕ: Ακούνητη στο 4,12% η ύφεση
Εξαγωγές
Εκτίναξη εξαγωγών 16,6% στο 4μηνο περιόρισε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών 23,4%
Οι ελληνικές τρέχουν με 33% έναντι 18,7% στην ευρωζώνη
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Καμπάνες σε επτά βιομηχανίες ντομάτας
Αερομεταφορές
Aegean: αύξηση 25% της επιβατικής κίνησης
Επιχειρήσεις
1.000 ραντεβού στη συνάντηση της Κρήτης
Συγκοινωνίες
Αδιαφορία για το ηλεκτρονικό εισιτήριο
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ανακατάληψη εδαφών στο Χ.Α. (+3,74%)
Τράπεζες
Alpha: Στα 4 δισ. μειώθηκαν τα ομόλογα που κατέχουμε
Οικοδομή
2,3% ακρίβυναν τα υλικά οικοδομής
Άλλες ειδήσεις
Έξαρση του παραεμπορίου
Επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ στον νέο υπουργό Οικονομικών