Έντυπη Έκδοση

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ Γ.Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ

Εβδομήντα αριστουργήματα εκ Λαρίσης

Ενα μέρος από την περίφημη συλλογή έργων τέχνης του αείμνηστου Λαρισαίου γιατρού Γιώργου Ι. Κατσίγρα, που αριθμεί συνολικά περισσότερα από επτακόσια αριστουργήματα της νεοελληνικής ζωγραφικής, χαρακτικής και σχεδίου, παρουσιάζεται από σήμερα στην Αθήνα.

Πολύκλειτος Ρέγκος, Πορτρέτο κοριτσιού, 1927 Πολύκλειτος Ρέγκος, Πορτρέτο κοριτσιού, 1927 Το Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1) φιλοξενεί και πρωτοπαρουσιάζει στην πρωτεύουσα 70 και πλέον έργα που αποκαλύπτουν μια σημαντική πτυχή της νεοελληνικής τέχνης.

Ανάμεσα στους πίνακες της έκθεσης αναγνωρίζονται «Η Ζάκυθος» του Γ. Αβλιχου, «Η Αγία Καικιλία» του Θ. Ράλλη, «Το λιμάνι της Πάτρας» του Β. Χατζή, «Το Λαύριο», «Η Ακρόπολη», «Η Σπάρτη», και «Οι Δελφοί» του Κ. Μαλέα, «Η γυναίκα με το σάλι» του Δ. Γαλάνη, «Το σπίτι με την κόκκινη τέντα» του Μ. Οικονόμου, «Ο ναός της Αφαίας» του Γ. Στέρη, «Η πολιτεία» του Αγ. Αστεριάδη, «Το πορτρέτο του κοριτσιού» του Π. Ρέγκου, «Το γυμνό» του Γ. Μόραλη, «Η διαδήλωση» του Γ. Ψυχοπαίδη κ.ά.

Μαρτυρία για τον κόσμο

«Πάθος και πνεύμα, περισυλλογή και εγρήγορση διακρίνονται στα έργα της συλλογής. Πρόκειται πρωτίστως για πίνακες ζωγραφικής οι οποίοι προτείνουν μια μαρτυρία για τον κόσμο και τον πολιτισμό μας. Ο πολυπρόσωπος χαρακτήρας των καλλιτεχνών της συλλογής μάς δίνει μια πολύπλευρη εικόνα των αισθητικών τάσεων και των πολλαπλών αναζητήσεων» σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς. Και προσθέτει: «Η αναπαράσταση του ορατού κόσμου, η απεικόνιση του ελληνικού ορεινού και πεδινού τοπίου, οι προσωπογραφίες, οι εικόνες της μνήμης και της ζωής αποτελούν τη βάση των επιλογών του συλλέκτη».

Ενδιαφέρον έχει όμως και η ιστορία του Γιώργου Κατσίγρα, που γεννήθηκε στη Νέα Φιλιππούπολη της Λάρισας το 1914, την περιοχή που ίδρυσε ο πατέρας του με αρκετούς Φιλιππουπολίτες, που είχαν εκδιωχθεί από την Ανατολική Ρωμυλία. Σπούδασε ιατρική στο Παναπιστήμιο Αθηνών και αναγορεύτηκε διδάκτωρ Χειρουργικής.

Από τη δεκαετία του '50

Τη συλλογή έργων τέχνης την ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '50. Την ίδια εποχή απέκτησε τα έπιπλα του γραφείου του κορυφαίου αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν, που ήταν σχεδιασμένα από τον Ερνέστο Τσίλερ και κατασκευασμένα στη Βιέννη το 1880. Τη δεκαπενταετία 1950-65 απέκτησε σημαντικούς πίνακες των Κωνσταντίνου Μαλέα, Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη, Γιώργου Γουναρόπουλου, Πολύκλειτου Ρέγκου και παράλληλα ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με τους καλλιτέχνες Βασίλη Ιθακήσιο, Δημήτρη Γαλάνη, Σπύρο Βασιλείου, Αντώνη Κανά, Κώστα Μαλάμο, Δημήτρη Γιολδάση κ.ά. Αντιπροσωπευτικά έργα τους κοσμούν τη συλλογή του.

Το 1981 δώρισε στο Δήμο Λάρισας τη συλλογή των 781 έργων, με την προϋπόθεση να δημιουργηθεί μουσείο και νομικό πρόσωπο με την επωνυμία «Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα». Αργότερα στη δωρεά αυτή πρόσθεσε τα έπιπλα του Σλήμαν καθώς επίσης 1.250 βιβλία τέχνης και 4.500 βιβλία λογοτεχνίας και ποίησης. Το 1983 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο της Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών. Πέθανε στη Λάρισα το 1998.

* Διάρκεια έκθεσης έως 18 Σεπτεμβρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά
Σχετικά θέματα: Εικαστικά
Θερμή υποδοχή για τους Ρωμιούς ζωγράφους
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αρχιτεκτονική
Αρχιτέκτονες από χρυσό
Εικαστικά
Εβδομήντα αριστουργήματα εκ Λαρίσης
Θερμή υποδοχή για τους Ρωμιούς ζωγράφους
Αρχαιολογία
Οταν ο Παρθενώνας ήταν... Παναγία
Λογοτεχνία
Αναγνωστάκης αυτοβιογραφούμενος
Θέατρο
Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών καταγγέλλει
Κινηματογράφος
Αργεί η άνοιξη του σινεμά
ΜΜΕ
Ζήτησαν προληπτικά εξηγήσεις!
Για τις απολύσεις στο «Εθνος»
24ωρες απεργίες
Νέος διευθυντής στην ERTworld
Στάση της ΕΤΙΤΑ