Έντυπη Έκδοση

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΣΡ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ»

Ζήτησαν προληπτικά εξηγήσεις!

Παραδέχτηκε, χθες, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Ιωάννης Λασκαρίδης ότι όχι μόνο απέστειλε έγγραφο στην ΕΡΤ (εξώδικο της ΑΕΠΙ εναντίον της εκπομπής «Κουτί της Πανδώρας» του Κώστα Βαξεβάνη) αλλά και ότι ζήτησε να απαντήσει η δημόσια τηλεόραση «τι τρέχει» με τη συγκεκριμένη υπόθεση. «Για να προλάβουμε τυχόν δυσάρεστα» πρόσθεσε μάλιστα, επιμένοντας ότι κάτι τέτοιο δεν συνιστά προληπτική λογοκρισία «αφού δεν τους ζητήσαμε να σταματήσουν».

Δηλαδή, το ΕΣΡ ζήτησε από την ΕΡΤ εξηγήσεις για μια εκπομπή που όχι μόνο δεν έχει προβληθεί, αλλά ούτε καν έχει ολοκληρωθεί η δημοσιογραφική έρευνα. Γι' αυτό και ο Κ. Βαξεβάνης είχε σπεύσει να καταγγείλει το συγκεκριμένο θέμα ζητώντας «από τα θεσμικά όργανα του κράτους να με προστατεύσουν από τους προστάτες». Είχε επισημάνει ότι κάνοντας έρευνα για τη λειτουργία της ΑΕΠΙ είχε συγκεντρώσει σωρεία καταγγελιών και απευθύνθηκε στην εταιρεία τηλεφωνικώς και έπειτα γραπτώς, χωρίς να λάβει απάντηση. Αντ' αυτού η ΑΕΠΙ έστειλε εξώδικο στον ίδιο και την ΕΡΤ, που κοινοποιήθηκε στο ΕΣΡ. Αντί λοιπόν το ΕΣΡ να θέσει το έγγραφο στο αρχείο ή να απαντήσει στην ΑΕΠΙ ότι δεν μπορεί να παρέμβει για εκπομπή που δεν έχει προβληθεί, ζήτησε και εξηγήσεις από την ΕΡΤ. Γι' αυτό και ο δημοσιογράφος χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή ως «προσπάθεια άσκησης προληπτικής λογοκρισίας».

Το ΕΣΡ συνεχίζει να λειτουργεί με, αν μη τι άλλο, προβληματικό τρόπο επιχειρώντας πότε να βάλει όρια στη σάτιρα, άλλοτε να επέμβει σε σειρές μυθοπλασίας ή ταινίες και πότε ουσιαστικά να παρέμβει εμμέσως στη δημοσιογραφική έρευνα.

Κατά τα λοιπά χθες το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο 10.000 ευρώ στον «Real FM» για παραβίαση κανόνων σχετικά με την ευπρέπεια λόγου και συμπεριφοράς αλλά και κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας σε εκπομπή των Γιώργο Λιάγκα και Ελενας Τρυφίδου, (2 και 3/2/11) όπου σύμφωνα με τον κ. Λασκαρίδη υπήρχαν αναφορές για το αν ο Κολοκοτρώνης ήταν γκέι κ.ά.

Το Συμβούλιο επέβαλε και σύσταση στο Extra Channel έπειτα από καταγγελία του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου σχετικά με προτροπή από το «Αποκαλυπτικό δελτίο» (22 και 24/2/11) για διαδήλωση πολιτών έξω από το σπίτι του. Το ΕΣΡ είχε επιβάλει πρόστιμο 80.000 ευρώ για παρόμοια προτροπή (24/2/11) έξω από το σπίτι του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και επειδή αυτά συνέβησαν ίδιες μέρες αρκέστηκε αυτή τη φορά σε σύσταση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Τηλεόραση
ΕΡΤ
Σχετικά θέματα: ΜΜΕ
Για τις απολύσεις στο «Εθνος»
24ωρες απεργίες
Νέος διευθυντής στην ERTworld
Στάση της ΕΤΙΤΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αρχιτεκτονική
Αρχιτέκτονες από χρυσό
Εικαστικά
Εβδομήντα αριστουργήματα εκ Λαρίσης
Θερμή υποδοχή για τους Ρωμιούς ζωγράφους
Αρχαιολογία
Οταν ο Παρθενώνας ήταν... Παναγία
Λογοτεχνία
Αναγνωστάκης αυτοβιογραφούμενος
Θέατρο
Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών καταγγέλλει
Κινηματογράφος
Αργεί η άνοιξη του σινεμά
ΜΜΕ
Ζήτησαν προληπτικά εξηγήσεις!
Για τις απολύσεις στο «Εθνος»
24ωρες απεργίες
Νέος διευθυντής στην ERTworld
Στάση της ΕΤΙΤΑ