Έντυπη Έκδοση

ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ο Λοβέρδος θέλει μαχαίρι - εξπρές

«Χρόνος δεν υπάρχει. Η Ελλάδα πρέπει να βιαστεί. Οι αλλαγές στον τομέα της υγείας δεν μπορούν να περιμένουν άλλο». Για την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων «τώρα» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου για τις υγειονομικές υπηρεσίες («Shaping the future of healthcare in Greece: from past weaknesses and present challenges to a new vision») που διοργάνωσαν χθες οι Financial Times στην Αθήνα.

Η συνένωση του ΕΣΥ, ένας από τους 4 βασικούς στόχους του υπουργού Η συνένωση του ΕΣΥ, ένας από τους 4 βασικούς στόχους του υπουργού Ο Α. Λοβέρδος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ο περιορισμός του δημόσιου τομέα συνιστά ύψιστο στόχο για την Υγεία, αφού, όπως χαρακτηριστικά είπε, «ο αναποτελεσματικός γραφειοκρατικός δημόσιος τομέας αποτελεί το "φρένο" για την ανάπτυξη».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπογράμμισε πως είναι δεκάδες οι ανάγκες στην Υγεία, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στους «4 βασικούς στόχους» των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθεί το υπουργείο:

1) την εξέλιξη της «ηλεκτρονικής/ ψηφιακής» υγείας,

2) την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης,

3) τον περαιτέρω περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης -«πάνω από 1,3 δισ. ευρώ μέσα στο 2011» και

4) τη συνένωση των δυνάμεων του ΕΣΥ.

Την πεποίθησή του ότι μπορεί να εξορθολογιστεί το σύστημα υγείας με σχέδιο και αποφασιστικότητα εξέφρασε και ο υπουργός Επικρατείας, Ηλίας Μόσιαλος. «Με την ίδρυση του ΕΟΠΥ (Ενιαίος Οργανισμός Παροχών Υγείας), η κυβέρνηση κατάφερε να ελέγξει κεντρικά και ενιαία τις δαπάνες», σημείωσε, τονίζοντας με νόημα πως «πρέπει να εξαλειφθεί η κομματικοποίηση από τον χώρο της Υγείας». Υποστήριξε, μάλιστα, πως οι συνενώσεις κλινικών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ χαρακτήρισε «εξαιρετικά ικανή» την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Την ανάγκη να ληφθούν και να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα για να αναδομηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα εξέφρασαν οι περισσότεροι ομιλητές, Ελληνες και ξένοι προσκεκλημένοι. «Ολοι θα πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια που γίνεται», σημείωσε ο τομεάρχης της Ν.Δ., Αθ. Γιαννόπουλος, σπεύδοντας ωστόσο να διαφωνήσει με τις συγχωνεύσεις των κλινικών στα νοσοκομεία και αντιπροτείνοντας εξοικονόμηση πόρων από άλλες πηγές (π.χ. σίτιση, ένδυση και αποστείρωση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων).

Η κρίση είναι ευκαιρία

«Η ΠΟΥ αναγνωρίζει την οικονομική κρίση, αλλά βλέπει και τη μεγάλη ευκαιρία για επανασχεδιασμό των συστημάτων υγείας», είπε ο Χ. Κλούγκε, επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου της Οργάνωσης για θέματα δημόσιας υγείας. «Η αποτελεσματικότητα και η βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας παραμένει το ζητούμενο διεθνώς», σημείωσε με τη σειρά του ο Π. Καναβός, διδάσκων στο London School of Economics, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο ορίζεται από τη δημογραφική πίεση, τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και την ανάγκη των ανθρώπων για καλύτερες υπηρεσίες υγείας.

«Πρέπει να υλοποιηθούνοι μεταρρυθμίσεις και να χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες που θα οδηγήσουν σε μείωση των δαπανών», είπε ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ, Κυριάκος Σουλιώτης, ενώ ο γεν. διευθυντής του ΙΟΒΕ, Ι. Στουρνάρας, τόνισε ότι από την εφαρμογή του Μνημονίου έχουν ήδη εξοικονομηθεί 850 εκατ. ευρώ και αναμένεται περαιτέρω μείωση δαπανών μέσα στο 2011. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Σύσσωμο το Σύνταγμα τους αρνήθηκε την ψήφο εμπιστοσύνης
Απτόητοι συνεχίζουν οι Σπαρτιάτες
Φωνές έξω από του Βενιζέλου
«Και στη Γαλλία θα βγούμε σύντομα στις πλατείες»
«Απελπισμένοι, προδομένοι και συκοφαντημένοι»
Ανεργία
Οι άνεργοι συνασπίζονται
Πολεοδομία
Νομιμοποίηση αυθαιρέτων
Οι ημιυπαίθριοι έφτασαν το 1 εκατομμύριο
Αναπλάσεις σε 4 περιοχές
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αύριο η δίκη για το Ελληνικό
Αρνούνται όλες τις κατηγορίες
«Φούσκα τα ομόλογα που έσκασαν» καταθέτει η πρώην ασφαλίστρια
Γραφειοκρατική ΦαΠΑ σε Λιβανέζο
Εκπαίδευση
Ράβει, κόβει την Παιδεία στη μέση
Δήλωσε Ιατρική αντί Πολυτεχνείου, λόγω ανεργίας
Θέματα ζώων
Καταφύγια για τα όρνεα
Υγεία
Ο Λοβέρδος θέλει μαχαίρι - εξπρές
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Στο Αυτόφωρο για απόδραση κρατουμένου
Μπήκαν στην Πτέρυγα Μάχης για να ξεφύγουν
«ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.»
Η «ΔΩΔΩΝΗ» άρχισε να πληρώνει
Δήμος Θεσσαλονίκης
Μαχαίρι στις υπερωρίες - «μαϊμού»
ΠΥΡΚΑΛ
Στη Βουλή οι εργαζόμενοι της ΠΥΡΚΑΛ
Υπουργείο Παιδείας
Σε ένα φλασάκι όλη η Εθνική Βιβλιοθήκη
Οικολογία
Βοήθεια από Οικολόγους Πράσινους
Απεξάρτηση
18 ΑΝΩ: η ουσία είναι η θεραπεία
Άλλες ειδήσεις
Με κίνημα αντίδρασης απάντησαν στις αυξήσεις οι Ιταλοί το 1974