Έντυπη Έκδοση

Μπαρόζο: Το «ναι» φέρνει κονδύλια από το ΕΣΠΑ

Καλύτερους όρους στη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τα διαρθρωτικά ταμεία στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και ταχύτερη διαδικασία πρόσβασης θα προτείνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Στόχος, η στήριξη της ανάπτυξης, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Θα ζητήσω από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συζητήσουμε πώς θα βοηθήσουμε την Ελλάδα, πέρα από τις προσπάθειες που καταβάλλει για τη δημοσιονομική εξυγίανση, ούτως ώστε να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας», δήλωσε χθες ο Ζοζέ Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην έδρα της Επιτροπής εν όψει των εργασιών της διήμερης συνόδου κορυφής που αρχίζουν αύριο στις Βρυξέλλες. «Πρέπει να βρούμε ένα μέσο προώθησης και επιτάχυνσης των πληρωμών, ώστε να επωφεληθεί από τώρα η Ελλάδα» των κοινοτικών χρημάτων, είπε, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να εισπράξει ένα σημαντικό ποσό (22 δισ. ευρώ) μέχρι το 2013 από τα κοινοτικά ταμεία στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Μάλιστα, ο Ζ. Μπαρόζο επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμο ένα ποσό της τάξεως του 1 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία... Φυσικά, πρόκειται για προκαταβολή. Το ελληνικό μερίδιο για την υλοποίηση των προγραμμάτων θα παρακρατηθεί τα επόμενα χρόνια από τις Βρυξέλλες.

Από κοινοτικά ταμεία

Η δήλωση αυτή του προέδρου της Επιτροπής επιβεβαιώνει την τάση που έχει διαμορφωθεί στους κόλπους των εταίρων υπέρ της στήριξης της ανάπτυξης και της καταπολέμησης της ανεργίας στην Ελλάδα. Πρώτος έθεσε το θέμα ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος είπε ότι από το φθινόπωρο πρέπει να εξετάσουν οι εταίροι την αναστολή των κοινοτικών κανόνων με στόχο να χρηματοδοτηθούν το συντομότερο δυνατόν κατά 100% τα ελληνικά προγράμματα από τα κοινοτικά ταμεία. Μέχρι σήμερα συγχρηματοδοτούνται και η ελληνική συμμετοχή ανέρχεται μεταξύ 15-50% ανάλογα με την περιφέρεια. Το γεγονός ότι τη σκυτάλη πήρε ο Ζ. Μπαρόζο δείχνει ότι έχουν βρεθεί νομικά παράθυρα από την Επιτροπή για την προώθηση της πρότασης.

Βέβαια, η πρόταση Μπαρόζο σε συνδυασμό με την εκταμίευση της 5ης δόσης ύψους 12 δισ. ευρώ και το νέο πακέτο βοήθειας, εξαρτώνται για τους κοινοτικούς από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και των ιδιωτικοποιήσεων. «Εάν η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει, η Ευρώπη θα τη βοηθήσει επιδεικνύοντας αλληλεγγύη και υπευθυνότητα... Υπό την προϋπόθεση ότι η Βουλή θα πάρει μια καθαρή απόφαση», είπε με νόημα ο πρόεδρος της επιτροπής, για τον οποίο «κανένας δεν μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα κόντρα στη θέλησή της».

Αναφερόμενος στο Μνημόνιο, ο Ζ. Μπαρόζο εκτίμησε ότι «το πρόγραμμα ξεκίνησε πολύ καλά, αλλά στη συνέχεια δεν επιδείχθηκε η ίδια αποφασιστικότητα». «Στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, παρατήρησε, δεν καταβλήθηκαν οι απαραίτητες προσπάθειες και γι' αυτό επιμένουμε»...

Πιέζει ο Λίπσκι

Πάντως, ιδιαίτερα σχολιάστηκε στις Βρυξέλλες, αλλά και στον ευρωπαϊκό Τύπο, η στάση του προσωρινού γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι κατά την τελευταία σύνοδο των «17». Ο Λίπσκι κάλεσε τις χώρες της ευρωζώνης να αρνηθούν την εκταμίευση της 5ης δόσης εάν δεν ψηφιστεί από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο. Μάλιστα, ο Αμερικανός αξιωματούχος επέκρινε τους υπουργούς ότι επιδεικνύουν «παιδαριώδη και αντιπαραγωγική συμπεριφορά» και... διόρθωσε το κοινό ανακοινωθέν των «17», για να το καταστήσει, όπως είπε, πιο σκληρό έναντι της Ελλάδας...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κοινοτικά κονδύλια & επιδοτήσεις
Ευρωζώνη
Σχετικά θέματα: Ευρωζώνη
Σόιμπλε: Η Ελλάδα να εξάγει τον... ήλιο της
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Βουλή
Συναινετικοί στον εκβιασμό
Ψήφος εμπιστοσύνης με τα κουκιά μετρημένα
Η δόση έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης
Στη Βουλή οι δικογραφίες για ΑΓΡΟΓΗ-ΕΟΤ
Κυβέρνηση
Τα «θα» του Μεσοπρόθεσμου
Στοιχήθηκαν και οι διαφωνούντες
Μέχρι 30 Ιουνίου η ψήφιση Μεσοπρόθεσμου και εφαρμοστικού νόμου
Οικονομική κρίση
Ολοι φοβούνται το πέταγμα της ελληνικής πεταλούδας
Αναπόφευκτη η νέα στήριξη της Ελλάδας
Ευρωζώνη
Μπαρόζο: Το «ναι» φέρνει κονδύλια από το ΕΣΠΑ
Σόιμπλε: Η Ελλάδα να εξάγει τον... ήλιο της
Συμβούλιο της Επικρατείας
Συνταγματικό το Μνημόνιο αποφάσισε το ΣτΕ
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Νέους φόρους - δημοτικά τέλη βλέπει η ΚΕΔΚΕ
ΠΑΣΟΚ
Σχολιασμός κυβερνητικού εκπρόσωπου
Νέα Δημοκρατία
Μπαράζ γερμανικών επιθέσεων σε Σαμαρά
Αριστερά
Κατά, ΚΚΕ-ΣΥΝ
Δημοσκοπήσεις
Προβάδισμα Ν.Δ. σε 2 δημοσκοπήσεις
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Δυσαρέσκεια αξιωματικών και αποστράτων για Μπεγλίτη
Υπουργείο Οικονομικών
Με περιτύλιγμα συναίνεσης και κοινωνική κορδέλα
Άλλες ειδήσεις
Διαγραφή χρέους
Καμπανάκι για εξωτερική πολιτική