Έντυπη Έκδοση

Σόιμπλε: Η Ελλάδα να εξάγει τον... ήλιο της

«Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει», είναι ο τίτλος συνέντευξης που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Ντι Τσάιτ».

Στη συνέντευξη αυτή -μεταξύ άλλων- ο Γερμανός πολιτικός υποστηρίζει ότι «πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα νέες ευκαιρίες ανάπτυξης», ζητεί δομικές αλλαγές στην αγορά εργασίας και προτείνει στην Ελλάδα να εκμεταλλευθεί τους ενεργειακούς της πόρους, όπως η ηλιακή ενέργεια.

Οπως απαντά σε σχετική ερώτηση ο Σόιμπλε, «πρέπει πρώτα απ' όλα να ενδυναμώσουμε τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις, πρέπει να γίνουν και δομικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, πράγμα που σε ένα μέρος έχει ήδη γίνει. Μέχρι αυτές οι μεταρρυθμίσεις να αρχίσουν να έχουν αποτελέσματα, όπως ξέρουμε και από τη Γερμανία, πρέπει να περάσουν κάποια χρόνια. Δεύτερον, η Ε.Ε. πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική. Πρέπει να εκμεταλλευθούμε τα χρήματα από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και να τα επενδύσουμε σε συγκεκριμένα σημεία. Τρίτον, πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα νέες ευκαιρίες ανάπτυξης. Ενα παράδειγμα είναι ότι οι χώρες της Μεσογείου έχουν μεγάλες δυνατότητες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως για παράδειγμα στην ηλιακή ενέργεια. Η Ελλάδα έχει κατ' αναλογίαν πολύ περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας ετησίως απ' ό,τι η Γερμανία και θα μπορούσε την ενέργεια αυτή να την εξάγει σε εμάς. Η ελληνική οικονομία έχει έτσι ένα πολύ δυναμικό και ανταγωνιστικό εξαγωγικό προϊόν. Χωρίς τέτοιες ανάλογες αναπτυξιακές προοπτικές θα ήταν για εμένα πολύ δύσκολο να πείσω τους Γερμανούς φορολογούμενους για το ρίσκο μιας νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα».

Ο ίδιος ερωτώμενος για το πώς βλέπει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ελλάδα, απαντά: «Σέβομαι ειλικρινά τον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση. Ας σκεφθεί μόνον ο καθένας αν εμείς ήμασταν σε μια παρόμοια περίσταση. Οπως όμως βλέπουμε τις ημέρες αυτές, κάτι τέτοιο αγγίζει τα όρια της δημοκρατικής αντοχής. Πράγματι υπάρχει ανησυχία. Θα το αντέξει αυτό μια δημοκρατία; Είναι πολύ δύσκολες εβδομάδες για την Ευρώπη».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωζώνη
Γερμανία
Σχετικά θέματα: Ευρωζώνη
Μπαρόζο: Το «ναι» φέρνει κονδύλια από το ΕΣΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Βουλή
Συναινετικοί στον εκβιασμό
Ψήφος εμπιστοσύνης με τα κουκιά μετρημένα
Η δόση έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης
Στη Βουλή οι δικογραφίες για ΑΓΡΟΓΗ-ΕΟΤ
Κυβέρνηση
Τα «θα» του Μεσοπρόθεσμου
Στοιχήθηκαν και οι διαφωνούντες
Μέχρι 30 Ιουνίου η ψήφιση Μεσοπρόθεσμου και εφαρμοστικού νόμου
Οικονομική κρίση
Ολοι φοβούνται το πέταγμα της ελληνικής πεταλούδας
Αναπόφευκτη η νέα στήριξη της Ελλάδας
Ευρωζώνη
Μπαρόζο: Το «ναι» φέρνει κονδύλια από το ΕΣΠΑ
Σόιμπλε: Η Ελλάδα να εξάγει τον... ήλιο της
Συμβούλιο της Επικρατείας
Συνταγματικό το Μνημόνιο αποφάσισε το ΣτΕ
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Νέους φόρους - δημοτικά τέλη βλέπει η ΚΕΔΚΕ
ΠΑΣΟΚ
Σχολιασμός κυβερνητικού εκπρόσωπου
Νέα Δημοκρατία
Μπαράζ γερμανικών επιθέσεων σε Σαμαρά
Αριστερά
Κατά, ΚΚΕ-ΣΥΝ
Δημοσκοπήσεις
Προβάδισμα Ν.Δ. σε 2 δημοσκοπήσεις
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Δυσαρέσκεια αξιωματικών και αποστράτων για Μπεγλίτη
Υπουργείο Οικονομικών
Με περιτύλιγμα συναίνεσης και κοινωνική κορδέλα
Άλλες ειδήσεις
Διαγραφή χρέους
Καμπανάκι για εξωτερική πολιτική