Έντυπη Έκδοση

Επιτύμβια... υπομονή μιας Ανάστασης

«Είμαι θαυμαστής της ποιήσεως της Κικής Δημουλά, απέναντι στην οποία διατηρώ και ένα βαθύ αίσθημα ευγνωμοσύνης και αγάπης, για όσα μου πρόσφερε και μου προσφέρει πάντοτε με την απέραντη τρυφερότητά της, που έχει ριζωμένο στον πυρήνα της το πένθος της ζωής».

«Λάμπεις στην πιο ψηλή κορφή της νιότης σου» Γ. Λυκιαρδόπουλος «Λάμπεις στην πιο ψηλή κορφή της νιότης σου» Γ. Λυκιαρδόπουλος Αυτά γράφει για την ακαδημαϊκό και ποιήτριά μας ο Σωτήρης Σόρογκας, ο ζωγράφος, ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ και συγγραφέας, στο νέο βιβλίο του «Κείμενα για πρόσωπα και βιβλία», εκδόσεις «Μελάνι». Εδώ συγκεντρώθηκαν σκόρπια κείμενα του σπουδαίου αυτού δημιουργού, δημοσιεύσεις σε περιοδικά, ομιλίες σε εκδηλώσεις, κριτικές βιβλίων και συνεντεύξεις του.

Ο Σωτήρης Σόρογκας μοιράζεται με τον αναγνώστη σκέψεις και συναισθήματα για τον πατέρα του, τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Νίκο Εγγονόπουλο, τον Γιάννη Κοντό και τον Νάσο Βαγενά, τον Αντώνη Φωστιέρη και τον σεβάσμιο δάσκαλο Γιάννη Μόραλη, τον Γιάννη Τσαρούχη, την ελπιδοφόρα ζούρλια του Κόντογλου, τον Πάμπλο Πικάσο, τον ζωγράφο του ενστίκτου. Επίσης γράφει για τον αρχιτέκτονα Τάσο Μπίρη και την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, ενώ περιλαμβάνονται και τρεις συνεντεύξεις του, στον Γιώργο Καραμπελιά, τον Ζαχαρία Σώκο και τον Θανάση Νιάρχο, και μια ομιλία για τα 170 χρόνια του Ε.Μ. Πολυτεχνείου.

Κάποτε ο Θανάσης Νιάρχος ρώτησε τον Σωτήρη Σόρογκα για τα αφετηριακά στοιχεία της δουλειάς του και ο σεμνός ζωγράφος μας του απάντησε: «Τα θέματα που επιλέγω είναι εκείνα που βρίσκονται κοντά στην απώλεια, τα θνήσκοντα. Γκρεμισμένα σπίτια, άδεια παράθυρα, παλιά πηγάδια, παλιά ξύλα, παλιά σκουριασμένα μηχανήματα. Τα περισσότερα από τα πρόσωπα που ζωγράφισα έχουν και αυτά χαρακτηριστικά επιτύμβιων. Οι πέτρες που ζωγραφίζω θα ήθελα να εικονίζουν την υπομονή της "βραχόσπαρτης" πατρίδας που υπομένει καρτερικά μιαν Ανάσταση. Εικονίζοντας όλα αυτά δηλώνω πως συμπάσχω μαζί τους».

* «Οδηγός Σπουδών και Επαγγέλματος 2011-ΑΕΙ, ΤΕΙ, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές για μαθητές του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑΛ» του εκπαιδευτικού Χρήστου Κάτσικα, εκδόσεις Σαββάλας. Ενα χρήσιμο βοήθημα για τις πανεπιστημιακές σπουδές που θα επιλέξουν οι υποψήφιοι και τις επαγγελματικές διεξόδους και προοπτικές. Πρόκειται για έναν οδηγό με όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: τα τμήματα με τις καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές, τα επιστημονικά πεδία που «μαγνητίζουν» τους περισσότερους υποψηφίους, το συνδυασμό επιστημονικών πεδίων που προσφέρουν περισσότερες θέσεις, τη σωστή επιλογή των σχολών προτίμησης, την επιλογή τμημάτων χωρίς απώλεια μορίων.

Στην Ακαδημία Αθηνών

Επιστημονική διήμερη συνάντηση πραγματοποιεί την Παρασκευή και το Σάββατο το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Σωρανού του Εφεσίου 4, προκειμένου να παρουσιάσει το ερευνητικό έργο των διαφόρων τμημάτων του ΙΙΒΕΑΑ, με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση και αλληλεπίδραση του ερευνητικού προσωπικού του Ιδρύματος αλλά και του ευρύτερου επιστημονικού χώρου της Ελλάδας.

Παράλληλα, θα δοθεί διάλεξη με θέμα την πρόοδο στη διερεύνηση της καρκινογένεσης, από τον καθηγητή Β. Γοργούλη, εις μνήμην του εκλιπόντος διευθυντή του Ιδρύματος, Γ. Θηραίου. Μετά τις προσφωνήσεις, του αντιπροέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητή-ακαδημαϊκού Γεωργίου Κοντόπουλου και του προέδρου του Ιδρύματος, καθηγητή-ακαδημαϊκού Γρηγορίου Δ. Σκαλκέα, θα ακολουθήσει ομιλία της ποιήτριας-ακαδημαϊκού Κικής Δημουλά με θέμα: Βλαστοκύτταρα για τη θεραπεία της νεότητας από τη νόσο του γήρατος. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ένα μουσικό πρόγραμμα από τη Χορωδία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πληροφορίες, τηλ. 210-6597097.

Μοντελιστές Σύρου

Αεροπλάνα, ελικόπτερα, στρατιωτικά οχήματα -άρματα, πλοία, φιγούρες, διοράματα, βινιέτες κ.ά. Ολα αυτά στη 2η Εκθεση-Διαγωνισμό, που θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και διοργανώνει ο Σύνδεσμος Μοντελιστών Σύρου.

Τα μέλη του Συνδέσμου Σύρου και οι νέοι έως 16 ετών συμμετέχουν δωρεάν. Τα μέλη του Συλλόγου Ελληνες μοντελιστές (εκτός των μελών του Συνδέσμου Σύρου) θα καταβάλουν συμβολικό αντίτιμο 2 ευρώ ανά μοντέλο, ενώ οι υπόλοιποι θα καταβάλουν επίσης συμβολικό αντίτιμο 3 ευρώ ανά μοντέλο. Τηλ. 6946187379.

Αντιθέσεις

Αλκη Ζέη

συγγραφέας

«Οι πολιτικοί δεν ακούνε τους διανοούμενους»

«Βήμα»

Λάκης Παπαστάθης

σκηνοθέτης

«Τελείωσε η αριστερή ευδαιμονία»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Σύσσωμο το Σύνταγμα τους αρνήθηκε την ψήφο εμπιστοσύνης
Απτόητοι συνεχίζουν οι Σπαρτιάτες
Φωνές έξω από του Βενιζέλου
«Και στη Γαλλία θα βγούμε σύντομα στις πλατείες»
«Απελπισμένοι, προδομένοι και συκοφαντημένοι»
Ανεργία
Οι άνεργοι συνασπίζονται
Πολεοδομία
Νομιμοποίηση αυθαιρέτων
Οι ημιυπαίθριοι έφτασαν το 1 εκατομμύριο
Αναπλάσεις σε 4 περιοχές
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αύριο η δίκη για το Ελληνικό
Αρνούνται όλες τις κατηγορίες
«Φούσκα τα ομόλογα που έσκασαν» καταθέτει η πρώην ασφαλίστρια
Γραφειοκρατική ΦαΠΑ σε Λιβανέζο
Εκπαίδευση
Ράβει, κόβει την Παιδεία στη μέση
Δήλωσε Ιατρική αντί Πολυτεχνείου, λόγω ανεργίας
Θέματα ζώων
Καταφύγια για τα όρνεα
Υγεία
Ο Λοβέρδος θέλει μαχαίρι - εξπρές
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Στο Αυτόφωρο για απόδραση κρατουμένου
Μπήκαν στην Πτέρυγα Μάχης για να ξεφύγουν
«ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.»
Η «ΔΩΔΩΝΗ» άρχισε να πληρώνει
Δήμος Θεσσαλονίκης
Μαχαίρι στις υπερωρίες - «μαϊμού»
ΠΥΡΚΑΛ
Στη Βουλή οι εργαζόμενοι της ΠΥΡΚΑΛ
Υπουργείο Παιδείας
Σε ένα φλασάκι όλη η Εθνική Βιβλιοθήκη
Οικολογία
Βοήθεια από Οικολόγους Πράσινους
Απεξάρτηση
18 ΑΝΩ: η ουσία είναι η θεραπεία
Άλλες ειδήσεις
Με κίνημα αντίδρασης απάντησαν στις αυξήσεις οι Ιταλοί το 1974