Έντυπη Έκδοση

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Ο ΚΟΕΛΙΟ, ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΩΣ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΗ «ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ»

Κυβέρνηση λιτότητας 11 υπουργών

«Επιτακτική ανάγκη» είναι η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της Πορτογαλίας, σύμφωνα με το νέο πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος ανέλαβε χθες καθήκοντα, επικεφαλής ενός πραγματικά ολιγομελούς υπουργικού συμβουλίου, με μόλις 11 υπουργούς.

Μετά την ορκωμοσία του, ο Πέντρο Πάσος Κοέλιο δήλωσε ότι «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι τεράστιες. Περνάμε δύσκολους καιρούς και μας περιμένουν ακόμα περισσότερες δυσκολίες» είπε, τονίζοντας ότι στόχος είναι να μπορέσει η χώρα να λύσει τα μεσοπρόθεσμα προβλήματά της, ώστε να αποκτήσει ξανά την «πολιτική της αυτονομία». Οι προβλέψεις είναι ότι η Πορτογαλία θα μείνει στην ύφεση και το 2012. Η ανεργία έχει φτάσει το 12,4% και ο Κοέλιο, στην ομιλία του μετά την τελετή, είπε ότι σκοπεύει να αποκαταστήσει την οικονομική υγεία, να περάσει η οικονομία στην ανάπτυξη, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να βοηθήσει τους αδύναμους, που υποφέρουν από τα μέτρα λιτότητας, τώρα.

Εξωκοινοβουλευτικά στελέχη

Η κυβέρνησή του θα πρέπει, πέραν των πρόσθετων μέτρων λιτότητας, να προχωρήσει και σε ιδιωτικοποιήσεις και άλλες μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δικαιοσύνης και της εκπαίδευσης. Τα συνδικάτα έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι θα αντιταχθούν σε κάθε προσπάθεια κατάργησης θεσμικών κεκτημένων, όπως η προστασία της εργασίας. Ο Κοέλιο, που δεν έχει κυβερνητική εμπειρία, έχει εξωκοινοβουλευτικά στελέχη στα βασικά του υπουργεία. Στο Οικονομικών έβαλε τον Βιτόρ Γκασπάρ, που έχει εργαστεί ως ερευνητής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στην Τράπεζα Πορτογαλίας και έχει διατελέσει σύμβουλος της Κομισιόν. Οικονομίας ανέλαβε ο Αλβάρο Σάντος Περέιρα, 39 ετών, επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Σιμόν Φρέιζερ, στο Βανκούβερ. Υπουργός Εξωτερικών ανέλαβε ο Πάουλο Πόρτας, που ήταν Αμυνας την περίοδο 2002-2005 και είχε στενή συνεργασία με την Ουάσιγκτον στην εισβολή στο Ιράκ.

Ο πρόεδρος της χώρας Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα ζήτησε από τη νέα κυβέρνηση να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση, παρ' ότι έχει άνετη πλειοψηφία στη Βουλή.

Υπογράμμισε ότι οι θυσίες πρέπει να «μοιραστούν», γιατί οι πολίτες δεν θα ανεχθούν ανισότητες και «παράλογα προνόμια».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πορτογαλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Συρία
Εμφύλιο αίμα στη Συρία
Διπλωματία
Και ξανά καρντάσια...
ΠΓΔΜ
Πρόκληση με αγάλματα
Πορτογαλία
Κυβέρνηση λιτότητας 11 υπουργών
ΗΠΑ
Προς επικύρωση η αποχώρηση στρατιωτών από το Αφγανιστάν
Ομπάμα για Ισραήλ: Ισως διαφωνήσουμε σε λίγους μήνες
Λιβύη
Λιβύη: το ΝΑΤΟ αναζητεί γρήγορη «έξοδο» Καντάφι, για 700 άμαχους νεκρούς μιλάει το Αλ Τζαζίρα
ΟΗΕ
Επανεξελέγη, διά βοής, ως γ.γ. του ΟΗΕ ο Μπαν Κι Μουν
Ρωσία
Ρωσία: σφάλμα πιλότου, η πιθανή αιτία της αεροπορικής τραγωδίας με 44 επιβάτες νεκρούς
Γαλλία
Γαλλία: υπό κράτηση ο Ζορζ Τρον, μετά από τις καταγγελίες για «βιασμό και σεξουαλική επίθεση»
Κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙ»
Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε την αναθεώρηση του «Δουβλίνου ΙΙ»
Προσωπικά δεδομένα
Νομικοί της Κομισιόν για το «φακέλωμα» επιβατών μεταξύ ΗΠΑ - Ε.Ε.