Έντυπη Έκδοση

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΤΛΗΣΕ 18 ΕΝΑΝΤΙ 15 ΔΙΣ. * ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΤΩΝ ΤΡΙΜΗΝΩΝ (4,62%)

Περισσότερα από την τρόικα έδωσαν τα έντοκα

Ξεπέρασε τη βοήθεια της τρόικας ο δανεισμός του Δημοσίου με έντοκα γραμμάτια από την αρχή του έτους. Μετά και τη χθεσινή έκδοση των έντοκων γραμματίων, το Ελληνικό Δημόσιο, όντας αποκλεισμένο από τις αγορές, κατόρθωσε να «γεμίσει» το Ταμείο με περίπου 18 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα η χώρα εκταμίευσε μόνο μία δόση ύψους 15 δισ. ευρώ από το Μηχανισμό Στήριξης, για να καλύψει τις τρέχουσες δανειακές ανάγκες του Δημοσίου.

Βέβαια στο κλίμα αστάθειας και έντονης αβεβαιότητας, που έχει κυριαρχήσει, αναμενόμενο είναι οι δανειστές μας να απαιτούν και ενίοτε να πετυχαίνουν υψηλότερα επιτόκια. Ετσι και στη χθεσινή δημοπρασία το επιτόκιο των τίτλων τρίμηνης διάρκειας παρουσίασε σημαντική άνοδο.

Παρά ταύτα, η προσέλευση των επενδυτών ήταν περιορισμένη καθώς η φημολογία για αναδιάρθρωση του χρέους και οι «απειλές» των οίκων αξιολόγησης φαίνεται ότι κατάφεραν τελικώς να αποθαρρύνουν τους υποψήφιους δανειστές μας. Ετσι, όπως φαίνεται στα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ο όγκος των προσφορών μειώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία.

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των εντόκων τρίμηνης διάρκειας σκαρφάλωσε στο 4,62%, από 4,06% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία του Μαΐου. Η αύξηση αυτή στο κόστος δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο προμηνύει ακόμη μεγαλύτερο «φούσκωμα» της δαπάνης για τόκους, καθώς ο δανεισμός μεγάλων ποσών με έντοκα γραμμάτια θα συνεχιστεί και στους επόμενους μήνες, λόγω των ταμειακών δυσχερειών του Δημοσίου.

Υπερκάλυψη 2,95 φορές

Το αρχικό ποσό που ζητούσε να συγκεντρώσει το Ελληνικό Δημόσιο ανερχόταν σε 1,25 δισ. ευρώ, ωστόσο υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 3,675 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,94 φορές. Ομως στην αντίστοιχη δημοπρασία του Μαΐου οι προσφορές για ίσης αξίας τίτλους είχαν ανέλθει σε 4,126 δισ. ευρώ υπερκαλύπτοντας το δημοπρατούμενο ποσό κατά 3,30 φορές. Βέβαια οι πρώτες ενδείξεις για κάμψη του ενδιαφέροντος των επενδυτών είχαν διαφανεί από την προηγούμενη εβδομάδα στη δημοπρασία των εξάμηνων έντοκων γραμματίων του Δημοσίου.

Από τη χθεσινή δημοπρασία το Δημόσιο θα αντλήσει συνολικά μαζί με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές περίπου 2 δισ. ευρώ. Ηδη χθες αποδέχτηκε μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 375 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ από το δεύτερο γύρο μη ανταγωνιστικών προσφορών μπορεί να εισπράξει άλλα 375 εκατ. ευρώ. Ετσι με τις δύο εκδόσεις εντόκων του Ιουνίου το Δημόσιο θα συγκεντρώσει περίπου 4 δισ. ευρώ, καλύπτοντας τις ταμειακές του ανάγκες, μέχρι να αποφασιστεί η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου από το Μηχανισμό Στήριξης. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΔΕΗ
Αισθητή από σήμερα η απεργία ΓΕΝΟΠ
«Κατεβάστε τους διακόπτες στα αρμόδια υπουργεία»
Σου καίγεται η τηλεόραση - σου δίνουν για αποζημίωση... τηλεκοντρόλ
Δημόσιος τομέας
Περισσότερα από την τρόικα έδωσαν τα έντοκα
Οίκοι αξιολόγησης
Η Fitch απειλεί ΗΠΑ και η Moody's Ιταλία
Μπαράζ απειλών για χρεοστάσια, έστω και με εθελοντική μετακύλιση
Ασφάλιση
Το ΙΚΑ περικόπτει συντάξεις όσων έχουν λίγα ένσημα στην Ελλάδα
Eurostat
Δυστυχώς... επτωχύναμε
Ναυτιλία
Αμφίπλευρη κριτική για την «Οδύσσεια» του υπουργείου Ναυτιλίας
Αγροτικά θέματα
Ασφυκτικές προθεσμίες για αποζημιώσεις Ε.coli
Επιδοτήσεις
«Εδώ και τώρα η αύξηση της συμμετοχής της Ε.Ε.»
ΚΕΠΕ
ΚΕΠΕ: Ακούνητη στο 4,12% η ύφεση
Εξαγωγές
Εκτίναξη εξαγωγών 16,6% στο 4μηνο περιόρισε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών 23,4%
Οι ελληνικές τρέχουν με 33% έναντι 18,7% στην ευρωζώνη
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Καμπάνες σε επτά βιομηχανίες ντομάτας
Αερομεταφορές
Aegean: αύξηση 25% της επιβατικής κίνησης
Επιχειρήσεις
1.000 ραντεβού στη συνάντηση της Κρήτης
Συγκοινωνίες
Αδιαφορία για το ηλεκτρονικό εισιτήριο
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ανακατάληψη εδαφών στο Χ.Α. (+3,74%)
Τράπεζες
Alpha: Στα 4 δισ. μειώθηκαν τα ομόλογα που κατέχουμε
Οικοδομή
2,3% ακρίβυναν τα υλικά οικοδομής
Άλλες ειδήσεις
Έξαρση του παραεμπορίου
Επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ στον νέο υπουργό Οικονομικών