Έντυπη Έκδοση

Αριστουργήματα από κεχριμπάρι

Κεχριμπαρένια κοσμήματα και φυλαχτά από τη μυκηναϊκή εποχή ώς τα ρωμαϊκά χρόνια παρουσιάζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από απόψε έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2010 στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο: «Η μαγεία του κεχριμπαριού: φυλαχτά και κοσμήματα από τη Μεγάλη Ελλάδα και τη Μακεδονία».

Διάδημα από κεχριμπάρι και ελεφαντόδοντο Διάδημα από κεχριμπάρι και ελεφαντόδοντο Η έκθεση φιλοξενεί 180 αντικείμενα, αριστουργήματα από κεχριμπάρι, καθώς και μεταλλικά και οστέινα αντικείμενα, τα οποία βρέθηκαν σε ανασκαφικές έρευνες στην περιοχή της Basilicata, σημαντικού αρχαιολογικού χώρου στη ΝΑ Ιταλία. Χρονολογούνται από τον 8ο έως τον 4ο αιώνα π.Χ. και προέρχονται από ταφές που ανήκουν κυρίως σε γυναίκες των ανώτερων κοινωνικών τάξεων.

Στην έκθεση επίσης εκπροσωπείται η Μακεδονία με αντικείμενα από κεχριμπάρι, που βρέθηκαν σε νεκροταφεία στις Σπάθες Ολύμπου, στη Σίνδο, στην Αγία Παρασκευή και στη Θεσσαλονίκη και χρονολογούνται από τη Μυκηναϊκή εποχή (12ος αι. π.Χ.) έως τα ρωμαϊκά χρόνια. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η ολιγάριθμη εκπροσώπηση της Μακεδονίας στην έκθεση απηχεί την περιορισμένη παρουσία του κεχριμπαριού στα νεκροταφεία και τους οικισμούς της περιοχής. Η έκθεση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική λόγω της εξαιρετικής ποιότητας και σπανιότητας των αντικειμένων που περιλαμβάνει αλλά και επειδή αποτελεί προϊόν συνεργασίας ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελλάδα, χώρες με πανάρχαιους πολιτιστικούς δεσμούς.

Κεχριμπαρένιο περιδέραιο με πολλές λεπτομέρειες Κεχριμπαρένιο περιδέραιο με πολλές λεπτομέρειες Περίαπτο από κεχριμπάρι (4ος αι. π.Χ.) Περίαπτο από κεχριμπάρι (4ος αι. π.Χ.)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μουσική
Ενα τραγούδι απ' το Μάλι
Ενθουσιασμός νεοφώτιστου
Η Αθήνα -επιτέλους!- υποδέχεται τον Χουάν-Ντιέγκο Φλόρες
Επιχορηγήσεις
Αποσύρεται η ρουσφετολογική διάταξη
Κωνσταντίνος Ρήγος
«Σήμερα τα πάντα στον χορό έχουν τελειώσει»
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Αριστουργήματα από κεχριμπάρι
Εκθεση
Εικαστικό ημερολόγιο διακοπών
Αρχιτεκτονική
Γνώριμα αλλά άγνωστα κτίρια ανάμεσά μας
Θέατρο
Καβαλιώτισσα μάνα στην Αθήνα ψάχνει
ΠΟΣΠΕΡΤ
Παράνομη και καταχρηστική η στάση της διοίκησης της ΕΡΤ
Τηλεόραση
Λιτά γενέθλια Μέγκα