Έντυπη Έκδοση

Φωτεινή ανταύγεια της λευκότητας

Ηλιοι και σύννεφα που χύνουν σαν μέλι τη δύση και την ανατολή τους στους κύκλους του χρόνου, ασβεστωμένες αναβαθμίδες που λαμπυρίζουν στο φως του φεγγαριού, πυρόχρωμες ανατολές που ζεσταίνουν κάβους, ακρωτήρια και ανεμόμυλους, φεγγεροί ορίζοντες την ώρα του λυκόφωτος, ηλιόλουστες ξερολιθιές, μπουκαμβίλιες και βασιλικοί, αγριελιές και πικροδάφνες, εκκλησίες των βράχων, με άσπρο και λουλακί «χρώμα με φωνή, θερμότητα και έρωτα».

Ο καφενές του Δρακάκη, η «πετζούλα» στον Αρτεμώνα, ο Βυζές με τα μποστανικά του, τα κάστρα, οι ναΐσκοι. Αγκαλιές θαλασσινές. Ανάσες του Αιγαίου.

«Σίφνος από πηλό και σύννεφο», του Γιώργου Καβαλλιεράκη, εκδόσεις «Καστανιώτη». Εκατόν εξήντα πέντε σελίδες γύρω από την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό του νησιού, με την επιμέλεια του Θανάση Νιάρχου που επέλεξε τα κείμενα και του Σταμάτη Φασουλή που φρόντισε για τις λεζάντες των φωτογραφιών.

«Η Σίφνος για μένα είναι μια σύνοψη του αιγαιοπελαγίτικου φωτός», σημειώνει ο Γιώργος Καβαλλιεράκης. Ο Σίμος Μιλτ. Συμεωνίδης υπογραμμίζει ότι πολλοί Σιφνιοί πρωταγωνίστησαν στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου. Προβελέγγιος και Γρυπάρης ενθυμούνται ποιητικά την πατρίδα τους, ο Ηλίας Βενέζης μνημονεύει τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αντώνιο Ζηλήμονα και τον καθηγητή Γεώργιο Μαριδάκη.

Η ανάμνηση και η νοσταλγία κυριαρχούν στο κείμενο του Τίτου Πατρίκιου, ο Υδραίος Τέτσης θυμάται τα καφενεία του Κορακή, του Λάκη, του Πίπη, εκεί που ο Γιάννης ο Διαρεμές ανέπτυσσε τις φιλοβασιλικές απόψεις και τα περί διαδοχής του χρόνου, όταν οι «ρεντ-ρούμηδες» δεν είχαν καταχωριστεί στο λεξιλόγιο, ο Πέτρος Γλέζος ανάβει κερί στα Εξάμπελα.

Σίφνος, ξόρκι και φυλαχτό του Φασουλή: «Ο καθένας έχει το νησί του, ένα χώρο-άσυλο στο άγριον της ζωής. Σίφνο, σαν τη ζωή που ήθελα και θέλω πια να ζω».

Αντιθέσεις

Παναγιώτης Τέτσης ακαδημαϊκός

«Νησιά σαν τη Σίφνο σε ταξιδεύουν. Οι ουρανοί τα βάλανε εκεί, μαζί με τη ζωγραφική και τον άνθρωπο»

Σταμάτης Φασουλής ηθοποιός


«Σίφνος, σαν αναγραμματισμένο σύννεφο κουτσό και ανορθόγραφο»

 

Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη

Από 1-23 Αυγούστου πραγματοποιείται φέτος, στο παλιό αρχοντικό του 17ου αιώνα στα Φηρά Σαντορίνης, το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη, τηλ.: 22860-23077, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γιάννη Παπακωνσταντίνου.

Το Φεστιβάλ ξεκινά με το αφιέρωμα στον ζωγράφο Πάρι Πρέκα και ακολουθούν: Στις 4/8 το «Trio Arte», που αποτελείται από τους κορυφαίους και καταξιωμένους σολίστ Δημήτρη Γούζιο (βιολοντσέλο), Απόλλωνα Γραμματικόπουλο (βιολί) και Γιάννη Μιχαηλίδη (πιάνο). Στις 7/8 ξετυλίγεται η μουσική παράσταση «Ο γύρος του κόσμου σε... οκτάβες», με τις Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή. Στις 10 και 11 Αυγούστου ο Αθως Δανέλλης παρουσιάζει τον Καραγκιόζη του. Ακολουθούν: η Φωτεινή Δάρρα στις 13, η Ζωή Τηγανούρια (φωτ.) και ο Γιώργος Ψυχογιός στις 17 του μήνα, σε μια βραδιά λάτιν, τζαζ και τάνγκο.

Εκπαίδευση στα μουσεία

Για ποιο λόγο αξιοποιούμε τα μουσεία στην εκπαίδευση;

Ποιες είναι οι σύγχρονες εκπαιδευτικές θεωρίες και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα μουσεία; Πώς μελετάται, οργανώνεται και υλοποιείται ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά στα μουσεία;

Ποιες ερμηνευτικές τεχνικές μπορούν να αξιοποιηθούν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψη στο μουσείο;

Μερικοί από τους βασικούς στόχους του προγράμματος «Εκπαίδευση στα Μουσεία» που διοργανώνει γαι 22η χρονιά το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, τηλ.: 210-3312995, εσωτ. 109. Η διάρκεια είναι 200 ώρες και περιλαμβάνει θεωρητικό (120 ώρες) και πρακτικό μέρος (80 ώρες). Στο πλαίσιο της θεωρητικής κατάρτισης πραγματοποιούνται εισηγήσεις από επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, αναλόγως με τη θεματική ενότητα. Υποβολή αιτήσεων ως 15 Σεπτεμβρίου, αιτήσεις συμμετοχής παρέχονται από τη γραμματεία του Μουσείου ή την ιστοσελίδα www.hcm.gr.

Παιδικές εκθέσεις

*Δύο εκθέσεις με έργα παιδιών των Σωματείων - μελών της Ενωσης Εθελοντικών Οργανώσεων «Μαζί για το Παιδί», παρουσιάζονται έως τις 31 Αυγούστου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος», Δραγούμη 37, παραλία Ελευσίνας, τηλ.: 2105537302.

Παράλληλα ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί και το λεύκωμα για το έργο της Ενωσης, ενός οργανισμού που αγκαλιάζει δέκα σωματεία και στηρίζει το έργο τους, το οποίο περιγράφεται στο λεύκωμα. Ολα τα σωματεία ασχολούνται με τη βελτίωση της ζωής των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Η Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ αποφάσισε να παρουσιάσει εντός του λευκώματος και το έργο μιας άλλης οργάνωσης, της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ), η οποία, προσφέρει πολύ σημαντικό φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
«Δεν έχει νόημα να «κρυβόμαστε» για να μην κολλήσουμε»
Πάνω από 700 νεκροί σε όλο τον κόσμο
Σκέψεις για κλείσιμο των σχολείων εάν η γρίπη αγριέψει
Είχε πυρετό εδώ και ημέρες ο 35χρονος
Το 95% των κρουσμάτων ιάθηκε πλήρως
ΥΠΕΧΩΔΕ
Κόβουν δένδρα φυτεύουν... ταρατσόκηπο
4 εκατ. ευρώ για τη χαρτογράφηση επιπέδων θορύβου
Σχέδιο - Σκούπα
Πρεμιέρα εκκαθάρισης μεταναστών
«Πάρτε μέτρα που αρμόζουν σε μια δημοκρατία»
Από οίκημα Βρετανής αριστοκράτισσας, καταφύγιο για 600 «λαθραίους»
Υπουργείο Παιδείας
Αλλαγή πορείας μετά τις αντιδράσεις
Αστυνομικό ρεπορτάζ
«Εμείς τους εμπρησμούς»
Επιστολή
Οι αμμοληψίες από τη Νέδα, τα αντιπλημμυρικά και οι ευθύνες
Ερευνα
Αυξημένα ποσοστά καρκίνου στους αγρότες από χρήση φυτοφαρμάκων
Λιμάνι Πατρών
Σύγκρουση πλοίων
Άλλες ειδήσεις
Πειθαρχική έρευνα για δικαστική λειτουργό
Στον ανακριτή, σήμερα η δικηγόρος του Βλαστού
Ανεξάρτητη Αρχή για την αξιολόγηση στα σχολεία