Έντυπη Έκδοση

ΒΙΩΣΙΜΟ ΧΡΕΟΣ ΓΙΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΒΛΕΠΕΙ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Νέα Μνημόνια και εμπράγματες εγγυήσεις

Να υποβαθμίσει την αναμενόμενη υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» από τους οίκους αξιολόγησης επιχείρησε χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μετά τη λήξη των εργασιών της έκτακτης συνόδου κορυφής, ενώ υποστήριξε ότι με τις χθεσινές αποφάσεις το χρέος γίνεται βιώσιμο και διαχειρίσιμο, με σταθερότητα για τα επόμενα 40 χρόνια...

Ο Γ. Παπανδρέου στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου Ο Γ. Παπανδρέου στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου «Πήραμε αποφάσεις που βοηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους, είναι δευτερεύον το πώς αυτές οι αποφάσεις θα αξιολογηθούν από τους οίκους, στην πράξη δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», είπε ο πρωθυπουργός.

Επίσης στο ίδιο πνεύμα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η περίοδος των εγγυήσεων του προσωρινού μηχανισμού στήριξης στις τράπεζες, στην πιθανή περίπτωση της επιλεκτικής χρεοκοπίας (τις εγγυήσεις ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ.-Κ. Τρισέ για να συνεχίσει η τράπεζα να παίρνει τα ελληνικά ομόλογα), «αν υπάρξει θα είναι μικρή, πολύ μικρή και οι χθεσινές αποφάσεις από μόνες τους μπορούν να αποτρέψουν οποιαδήποτε τέτοια κίνηση».

Σε κάθε περίπτωση οι χθεσινές αποφάσεις κινούνται στο όριο για το ελληνικό χρέος. Κι αυτό γιατί η εφαρμογή τους προϋποθέτει πιστή τήρηση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος χωρίς καμία παρέκκλιση, εδώ και τώρα ιδιωτικοποιήσεις, μια παρατεταμένη για πολλά χρόνια περίοδο λιτότητας με ένα νέο πρόγραμμα (Μνημόνιο 2), που ούτως ή άλλως είναι προϋπόθεση για τη νέα δανειακή σύμβαση. Επ' αυτού ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα εφ' όσον εφαρμοστεί πιστά το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και θα γίνουν οι αλλαγές που αυτό προβλέπει. Επιπλέον απομακρύνει περαιτέρω την έξοδο της χώρας στις αγορές και είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο πρωθυπουργός δεν έδωσε σαφή χρόνο εξόδου. Η διαχείριση του χρέους είναι πιο εύκολη αλλά δεν επιδέχεται χαλάρωση. Επί της ουσίας η χώρα θα είναι στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. και των αγορών για δεκαετίες.

Στο κείμενο των αποφάσεων γίνεται σαφής αναφορά για τις εμπράγματες εγγυήσεις της χώρας. Ο όρος αυτός μπήκε έπειτα από αίτημα της Φινλανδίας και της Ολλανδίας. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο όρος αυτός έγινε αποδεκτός, αφού πρώτα ορίσαμε εμείς τα όρια που δεν θίγουν την αξιοπρέπεια του Ελληνα και το εθνικό συμφέρον.

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η χώρα, αφού πέρυσι κατάφερε να μη χρεοκοπήσει, σήμερα έπειτα από μια σκληρή διαπραγμάτευση:

* Διασφάλισε μια μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους μέσω ενός μακροχρόνιου προγράμματος της ελληνικής οικονομίας και τις δανειακές ανάγκες της μέχρι το 2020.

* Πέτυχε περαιτέρω επιμήκυνση αποπληρωμής τού δανείου των 110 δισ. ευρώ στα 15 χρόνια, με μια περίοδο χάριτος 10 ετών. Επίσης το μέσο κόστος του χρέους για τα επόμενα χρόνια πέφτει στο 5%.

* Εισάγεται η δυνατότητα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης.

* Μειώνεται το χρέος της χώρας κατά 26 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 12% του ΑΕΠ. Ωστόσο ο κ. Παπανδρέου έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα στο σύνολο των αποφάσεων γιατί, όπως είπε, καθιστούν το χρέος βιώσιμο και διαχειρίσιμο, ανεξαρτήτως του ποσού μείωσής του.

* Διασφαλίζεται η ρευστότητα των τραπεζών, ενδυναμώνονται κεφαλαιακά, ενώ η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαδικασία του χρέους είναι απολύτως ασφαλής για τις τράπεζες.

«Εχουμε πλέον ένα ασφαλές και καθαρό πεδίο σταθερότητας για τα επόμενα 40 χρόνια. Δημιουργήσαμε αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας για τους πολίτες και τους επενδυτές, για μια βιώσιμη οικονομία, όλα όμως θα πάνε στράφι αν εμείς δεν ολοκληρώσουμε την προσπάθεια των αλλαγών που κάνουμε», είπε ο πρωθυπουργός.

«Κι εγώ τι θα πω απόψε;...»

Η αποδοχή των αποφάσεων δεν ήταν εύκολη υπόθεση για τον κ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε μια διακοπή της συνόδου, την οποία προκάλεσε ο ίδιος, συγκάλεσε σύσκεψη με όλους τους υπουργούς, τους εμπειρογνώμονες και τους συνεργάτες του που ήταν μαζί του.

Στη σύσκεψη αυτή, αφού τους ανακοίνωσε τη λύση στην οποία κατέληγε η σύνοδος, τους ζήτησε τη γνώμη τους για το αν είναι καλή και τους έθεσε το εξής ερώτημα:

«Κι εγώ απόψε τι θα πω στον Ελληνα φορολογούμενο;». Από τη συζήτηση που ακολούθησε δεν προέκυψε σαφής θέση... Κατόπιν τούτου ξαναμπήκε στην αίθουσα και αποδέχθηκε το πακέτο... *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωζώνη
Οικονομική κρίση
Κρατικά ομόλογα
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Σύνοδος κορυφής
Τούνελ για τουλάχιστον 30 χρόνια
Εθελοντικό κούρεμα 20% στα ομόλογα
Προς την «επιλεκτική χρεοκοπία»
«Κοινή γαρ η τύχη»
Μπαίνουμε σε περίοδο ακόμη πιο σκληρή
Πολιτικές αποφάσεις, όχι ημίμετρα
Για το ίδιο θέμα
Τούνελ για τουλάχιστον 30 χρόνια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Σύνοδος κορυφής
Τούνελ για τουλάχιστον 30 χρόνια
Εθελοντικό κούρεμα 20% στα ομόλογα
Νέα Μνημόνια και εμπράγματες εγγυήσεις
Προς την «επιλεκτική χρεοκοπία»
«Κοινή γαρ η τύχη»
Μπαίνουμε σε περίοδο ακόμη πιο σκληρή
Πολιτικές αποφάσεις, όχι ημίμετρα
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Δεν ενεργοποιούνται CDS, λέει ο Τρισέ
Υπόθεση Siemens
Κατά συνείδηση κατά κυβέρνησης
ΚΚΕ
«Και με 200 βουλευτές θα βρείτε εσείς δουλειά;»
Οικονομική κρίση
Μειωμένη επιχορήγηση κομμάτων
«Ελευθέριος Βενιζέλος»
Σιγή ασυρμάτου για τον αεροπλανικό μισθό
Ευρωζώνη
«Οχι» σε ιδιώτες λέει η Ιρλανδία
Διεθνείς αγορές
Αγόρασαν με το προσχέδιο φοβούμενοι τα χειρότερα
Άλλες ειδήσεις
«Οικονομική δικτατορία» βλέπουν 42 αντιστασιακοί