Έντυπη Έκδοση

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε., ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΕ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Προς την «επιλεκτική χρεοκοπία»

Οι εταίροι και δανειστές προσέφεραν στην Ελλάδα ένα αλεξίπτωτο ύψους 158,6 δισ. ευρώ για το πήδημα στο κενό της επιλεκτικής χρεοκοπίας, το οποίο θεωρείται αναπόφευκτο αλλά και ριψοκίνδυνο.

Η Ανγκελα Μέρκελ σερβίρει καφέ. Αφού συμφωνούν και οι τραπεζίτες... Η Ανγκελα Μέρκελ σερβίρει καφέ. Αφού συμφωνούν και οι τραπεζίτες... Με τη συμμετοχή -για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε.- των επικεφαλής μεγάλων τραπεζών, ένδειξη αδυναμίας των πολιτικών ηγετών, η χθεσινή σύνοδος κορυφής κατέληξε σε μία σειρά βασικών αποφάσεων για τη διάσωση της Ελλάδας.

Πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί συναντήθηκαν με τον Γιώργο Παπανδρέου, στον οποίο παρουσίασαν το σχέδιο που συμφώνησαν για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος, προχθές στο Βερολίνο.

Ακολούθησε νέα πολυμελής συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν, εκτός του προηγούμενου τρίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Το γαλλογερμανικό αυτό σχέδιο βρέθηκε στη συνέχεια στο τραπέζι της συνόδου και αποτέλεσε αντικείμενο πολύωρων διαπραγματεύσεων. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ενώ το γαλλογερμανικό πακέτο ήταν σε γενικές γραμμές θετικό, διαπιστώθηκαν «γκρίζα σημεία», τα οποία αφορούσαν κυρίως τη συνέχιση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της αγοράς ελληνικών ομολόγων, παρά την αναμενόμενη «επιλεκτική χρεοκοπία», ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητα των τραπεζών.

Με τη διασφάλιση αυτή, η ελληνική πλευρά εκτιμούσε ότι η «επιλεκτική χρεοκοπία» θα είναι μικρής διάρκειας. Ενώπιον αυτής της εξέλιξης, η κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει τις δυνάμεις της και κάλεσε εσπευσμένως στις Βρυξέλλες τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο και τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Β. Ράπανο. Η παρουσία των 2 κρίθηκε απαραίτητη λόγω «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ είχε φροντίσει από την αρχή να ξεκαθαρίσει ότι αποσύρθηκε η πρόταση για επιβολή ειδικού φόρου στις τράπεζες και πως η επιλεκτική χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη.

Η απόφαση για μη επιβολή φόρου στις τράπεζες έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από τον πρόεδρο της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν, του προέδρου της ΒΝΡ Paribas, εκπροσώπων του Institut de la Finance Internationale και άλλων τραπεζιτών που συμμετείχαν στη σύνοδο.

Ο ρόλος των τραπεζιτών και ιδίως του Γιόζεφ Ακερμαν ήταν καθοριστικός καθ' όλη τη διάρκεια της συνόδου. Μάλιστα, επέμεναν για έκδοση δικού τους κοινού ανακοινωθέντος από την Ουάσιγκτον.

Το ερώτημα ήταν ποια στάση θα τηρούσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση «επιλεκτικής χρεοκοπίας» θα σταματούσε η ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικά ομόλογα. Η θέση αυτή φαίνεται ότι μαλάκωσε μετά την προχθεσινή συμμετοχή του στο δείπνο του Βερολίνου, προσκληθείς από την Α. Μέρκελ και τον Ν. Σαρκοζί. Απόδειξη, ότι όταν ετέθη το θέμα στη σύνοδο, περιορίστηκε στο να ζητήσει εγγυήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα καλύψει ενδεχόμενες απώλειες των τραπεζών, αίτημα που έγινε αποδεκτό και τελικά συμφώνησε να συνεχιστεί η αγορά των ομολόγων από την ΕΚΤ παρά την «επιλεκτική χρεοκοπία».

Ετσι, άνοιξε ο δρόμος για τη λήψη των ακόλουθων αποφάσεων:

1Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που θα χορηγούνται από το EFSF τουλάχιστον σε 15 χρόνια, από 7,5 χρόνια που είναι σήμερα. Με την περίοδο χάριτος ενδέχεται να φτάσει στα 30 χρόνια.

2 Τα επιτόκια των δανείων από το EFSF θα είναι της τάξης του 3,5%.

3 Το EFSF θα μπορεί να αγοράζει από τη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα.

4Οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων θα πρέπει να ανακατανεμηθούν για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Τα κράτη-μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινητοποιήσουν όλες τις απαραίτητες πηγές ώστε να δοθεί άνευ προηγουμένου τεχνική βοήθεια για την ενίσχυση της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

5 Ο ιδιωτικός τομέας θα ενισχύσει την Ελλάδα σε εθελοντική βάση μέσα από σειρά εναλλακτικών λύσεων (ανταλλαγή ομολόγων, μετακύλιση και επαναγορά) σε συνθήκες ανάλογες με αυτές της στήριξης από δημόσιες πηγές. Υπολογίζεται ότι ο ιδιωτικός τομέας θα διαθέσει σε ομόλογα το ποσόν των 135 δισ. ευρώ για 30 χρόνια (54 δισ. τα πρώτα τρία χρόνια). Από το ποσό αυτό τα 37 δισ. ευρώ είναι καθαρή συνεισφορά (απομείωση ).

6 Το συνολικό πακέτο για την Ελλάδα ανέρχεται σε 158,6 δισ. ευρώ. Η επίσημη συμμετοχή της Ε.Ε. και του ΔΝΤ ανέρχεται σε 109,50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 δισ. ευρώ είναι τα «φρέσκα» και τα 49 δισ. ευρώ είναι χρήματα που απομένουν από το παλαιό δάνειο. Η συμμετοχή των ιδιωτών ανέρχεται σε 49,6 δισ. ευρώ.

7 Η Ελλάδα δεσμεύτηκε για παροχή εμπράγματων εγγυήσεων (ολλανδική απαίτηση).

Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση την ένταξη της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης σε μία «επιλεκτική χρεοκοπία» (αδυναμία μιας χώρας να ξεπληρώσει τα χρέη της), αναμένεται η υποβάθμιση της χώρας εντός 6 εβδομάδων. Η υποβάθμιση αναμένεται ότι θα είναι μικρής διάρκειας. Κυβερνητικές πηγές υπολόγιζαν ότι με το χθεσινό πακέτο, το χρέος θα μειωθεί κατά 26 δισ. ευρώ.

Νέο δάνειο, όμως, σημαίνει και νέο Μνημόνιο. Με άλλα λόγια, σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου, θα κληθεί η κυβέρνηση να πάρει συμπληρωματικά μέτρα.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου, ο Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ότι το πακέτο είναι αξιόπιστο και απαντά στις ανησυχίες όλων για το μέλλον της ευρωζώνης. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αποτελεί λύση για τις αγορές, είπε ο Ζ. Μπαρόζο. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωζώνη
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Σύνοδος κορυφής
Τούνελ για τουλάχιστον 30 χρόνια
Εθελοντικό κούρεμα 20% στα ομόλογα
Νέα Μνημόνια και εμπράγματες εγγυήσεις
«Κοινή γαρ η τύχη»
Μπαίνουμε σε περίοδο ακόμη πιο σκληρή
Πολιτικές αποφάσεις, όχι ημίμετρα
Για το ίδιο θέμα
Τούνελ για τουλάχιστον 30 χρόνια
Δεν ενεργοποιούνται CDS, λέει ο Τρισέ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Σύνοδος κορυφής
Τούνελ για τουλάχιστον 30 χρόνια
Εθελοντικό κούρεμα 20% στα ομόλογα
Νέα Μνημόνια και εμπράγματες εγγυήσεις
Προς την «επιλεκτική χρεοκοπία»
«Κοινή γαρ η τύχη»
Μπαίνουμε σε περίοδο ακόμη πιο σκληρή
Πολιτικές αποφάσεις, όχι ημίμετρα
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Δεν ενεργοποιούνται CDS, λέει ο Τρισέ
Υπόθεση Siemens
Κατά συνείδηση κατά κυβέρνησης
ΚΚΕ
«Και με 200 βουλευτές θα βρείτε εσείς δουλειά;»
Οικονομική κρίση
Μειωμένη επιχορήγηση κομμάτων
«Ελευθέριος Βενιζέλος»
Σιγή ασυρμάτου για τον αεροπλανικό μισθό
Ευρωζώνη
«Οχι» σε ιδιώτες λέει η Ιρλανδία
Διεθνείς αγορές
Αγόρασαν με το προσχέδιο φοβούμενοι τα χειρότερα
Άλλες ειδήσεις
«Οικονομική δικτατορία» βλέπουν 42 αντιστασιακοί