Ελευθεροτυπία - 22/07/2011
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011
ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ, ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ, ΠΤΩΣΗ SPREAD ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Αγόρασαν με το προσχέδιο φοβούμενοι τα χειρότερα
Πάρτι έστησαν χθες οι αγορές, με φόντο την επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας. Ομόλογα, μετοχές αλλά και το ευρώ «αξιοποίησαν» τη μεταμεσονύχτια συμφωνία Μέρκελ-Σαρκοζί και επιδόθηκαν σε μία κούρσα ανόδου.
Οι αγορές προεξόφλησαν συμφωνία στη σύνοδο κορυφής
Ετσι, αρκετές ώρες πριν ξεκινήσει η κρίσιμη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε., οι επενδυτές εξέλαβαν την «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδος ως ανάχωμα στην επέκταση της κρίσης του χρέους και στους άλλους αδύναμους κρίκους της Ε.Ε. (κυρίως Ισπανία και Πορτογαλία).
Το ευφρόσυνο μήνυμα έφτασε μέχρι και την ελληνική αγορά, η οποία παρ' ότι όλες οι πληροφορίες που μεταδίδονταν συνέκλιναν στο ότι η επιλεκτική χρεοκοπία είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένη, αντέδρασε μάλλον με ανακούφιση.
Στην αγορά των ομολόγων, οι αποδόσεις υποχώρησαν σημαντικά με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί και το περιθώριο (spread), έναντι των γερμανικών ομολόγων. Ετσι η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, από το 17,5% που είχε φτάσει περιορίστηκε στο κλείσιμο της αγοράς στο 16,24% και το περιθώριο από το 15,5% που είχε εκτιναχθεί μειώθηκε στο 13,36%.
Αποκλιμάκωση, για πρώτη φορά έπειτα από πολλές μέρες, σημείωσε και το ασφάλιστρο κινδύνου CDS, του οποίου η απόδοση υποχώρησε κατά 3% στο 20%. Με ενθουσιασμό αντέδρασε και το Χρηματιστήριο, κλείνοντας με κέρδη της τάξεως του 2,54%.
Παραδόξως, πρωταγωνίστριες της ανόδου αυτής ήταν οι τράπεζες, οι οποίες αναμένεται να δεχθούν και τις μεγαλύτερες πιέσεις από την πιθανολογούμενη υποβάθμιση της χώρας στην κατηγορία SD (Sellective Default). Ενδεικτικά, η μετοχή της Εθνικής, η οποία μάλιστα διαθέτει και τα περισσότερα ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό της έκλεισε με κέρδη 10%, της Alpha με 3,8%, της Eurobank με 6,7%, και της Πειραιώς με 5,8%.
Η προοπτική εξεύρεσης λύσης, παρά τις όποιες παρενέργειες μπορεί να σηματοδοτεί, ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στο ενιαίο νόμισμα, με αποτέλεσμα να σπάσει το φράγμα των 1,44 έναντι του δολαρίου. Το σκηνικό αυτό των «πρώιμων πανηγυρισμών» οφείλεται κυρίως σε τέσσερις λόγους.
Πρώτον, γιατί η συμφωνία Γαλλίας-Γερμανίας αποσόβησε τα χειρότερα. Επομένως οι πάντες βασίμως ανέμεναν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταλήξουν σε κάποια λύση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η λύση αυτή μπορεί να επεκτεινόταν (με το άνοιγμα προληπτικών γραμμών χρηματοδότησης) σε Ισπανία και Ιταλία.
Δεύτερον, οι διαρροές που είχαν γίνει από νωρίς χθες το πρωί συνέκλιναν σε ορισμένες παραμέτρους του σχεδίου, οι οποίες αναμφίβολα συμβάλλουν στη βιωσιμότητα του χρέους. Οπως, για παράδειγμα, το χαμηλό επιτόκιο των νέων δανείων που θα λάβει η Ελλάδα από το μηχανισμό EFSF. Είναι πολύ πιθανόν, μάλιστα, το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα να είναι μικρότερο από αυτό της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, οι οποίες ήδη δανειοδοτούνται από το μηχανισμό αυτό.
Τρίτον, η διάρκεια των δανείων που θα χορηγήσει στην Ελλάδα ο παραπάνω μηχανισμός θα είναι μεγαλύτερη εκείνων της Πορτογαλίας και Ιρλανδίας.
Τέταρτον, η δυνατότητα παρέμβασης του μηχανισμού στη δευτερογενή αγορά για την επαναγορά ομολόγων.
Επιπροσθέτως, τα παραπάνω ευνοϊκά σενάρια συνδυάζονταν με μία διαφαινόμενη στρατηγική υποχώρηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την οποία διασφαλίζεται απρόσκοπτα η ρευστότητα στην αγορά. Το επικρατέστερο σενάριο θέλει την ΕΚΤ να συνεχίσει να δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα ακόμη και μετά την υποβάθμισή τους στην κατηγορία SD, ύστερα από εγγύηση που θα προσφέρει ο μηχανισμός EFSF.