Έντυπη Έκδοση

ΤΑΞΙ ΑΔΕΙΑΣΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΥΙΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΡΕΠΠΑ • ΔΙΑΒΗΜΑ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡ. ΠΑΓΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Παρκάρουν τον Ραγκούση στον ΚΤΕ Μεταφορών

Αδειασε τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γ. Ραγκούση ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Εξαρχος για το θέμα των ταξί. Χθες, δείχνοντας σαφώς την πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρξει διαλλακτικότητα στο άνοιγμα του επαγγέλματος, είπε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η εμπειρία που υπάρχει σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Υιοθετώντας ουσιαστικά το προεδρικό διάταγμα που ετοίμαζε ο τέως υπουργός Δημήτρης Ρέππας, στο οποίο προβλεπόταν η απελευθέρωση αλλά με όρους και εφαρμογή μαθηματικού τύπου (ταξί/1.000 κατοίκους) κοντά στο μέσο όρο της Ε.Ε., ο Β. Εξαρχος δήλωσε ότι ο διάλογος πρέπει να αρχίσει αμέσως. Επισήμανε δε ότι η συνεδρίαση του διευρυμένου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Μεταφορών θα γίνει την επόμενη Τρίτη το απόγευμα παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου. Είχε προηγηθεί η προχθεσινή επιστολή των 21 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος προς το γραμματέα της Κ.Ο., με την οποία ζητούσαν τη συνεδρίαση.

Διάβημα στον Τέντε

Την ίδια στιγμή, διάβημα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε έκανε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ζητώντας του να παρέμβει ώστε να σταματήσει ο αποκλεισμός αεροδρομίων, λιμανιών, δρόμων, δημόσιων κτηρίων κ.λπ. Ο ΣΕΤΕ ζητεί από τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές να εφαρμόσουν το νόμο και να προχωρήσουν σε συλλήψεις των παρανομούντων!

Ηδη οι τοπικές Εισαγγελίες Πρωτοδικών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και άλλες περιοχές έχουν ξεκινήσει αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχουν διαπραχθεί διάφορα ποινικά αδικήματα, όπως παρακώλυση συγκοινωνιών και διακίνησης επιβατών. Για αρκετές υποθέσεις έχουν σχηματιστεί ήδη δικογραφίες, ενώ οι εισαγγελικές αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο εάν συνεχιστεί ο αποκλεισμός αεροδρομίων και άλλων εγκαταστάσεων, να προβούν ακόμη και σε κατασχέσεις των ταξί.

Στο έγγραφό του προς τον Ι. Τέντε, ο ΣΕΤΕ υπογραμμίζει ότι από τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί ταλαιπωρούνται πολίτες και επισκέπτες και δυσφημείται η Ελλάδα στο εξωτερικό, με αποτελέσμα να υφίσταται καίριο πλήγμα ο τουρισμός. Ο Σύνδεσμος, δε, παρατηρεί ότι αστυνομικοί και εισαγγελείς εμφανίζουν μια ανεξήγητη αδράνεια και ανοχή απέναντι στους δράστες παράνομων πράξεων, «συμπεριφορά που αγγίζει τα όρια της παράβασης καθήκοντος».

Στο ίδιο ύφος και η επιστολή του Σύνδεσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Τουρισμού, με την οποία ζητούν να ληφθούν αμέσως τα αναγκαία μέτρα και να εφαρμοστεί ο νόμος.

Ακυρώσεις σε κρουαζιέρες

Ο Σύνδεσμος, αναφερόμενος στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε πολλές περιοχές στη διακίνηση των τουριστών, από τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί, τονίζει ότι «χιλιάδες τουρίστες μέσα στον καύσωνα διακινούνται πεζή από τα σημεία παραβολής των πλοίων στις προβλήτες και για εκατοντάδες μέτρα με τις αποσκευές τους, προκειμένου να επιβιβαστούν ή να αποβιβαστούν από τα λεωφορεία που δεν μπορούν να φτάσουν στα καθορισμένα σημεία για να τους παραλάβουν προς τα αεροδρόμια ή να τους μεταφέρουν από αυτά στα λιμάνια για την εκτέλεση κυκλικού ταξιδιού». Τονίζει δε ότι ήδη πολλές εταιρείες κρουαζιέρας αναγκάστηκαν να ακυρώσουν προγράμματα προσέγγισης των πλοίων τους στον Πειραιά αλλά και σε άλλα λιμάνια.

Σημειώνεται πως τα κρουαζιερόπλοια της εταιρείας Louis, Magesty και Cristal, με 2.500 επιβάτες ακύρωσαν προγραμματισμένη άφιξη στο Ηράκλειο της Κρήτης, καθώς οι ιδιοκτήτες των ταξί έχουν αποκλείσει το λιμάνι και εμποδίζαν τη διέλευση των πούλμαν για να παραλάβουν τους τουρίστες. Η εταιρεία Louis έβγαλε ήδη από το πρόγραμμά της το Ηράκλειο της Κρήτης.

Πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κατάστασης ανέλαβε και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου που ζήτησε με επιστολή της προς τον Γ. Ραγκούση την ανάκληση της απόφασης για πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος των ιδιοκτητών ταξί.

Χθες από νωρίς το πρωί και για αρκετές ώρες οι ιδιοκτήτες ταξί κατέλαβαν τα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών ανοίγοντας ταυτόχρονα τις μπάρες για τα αυτοκίνητα. Νωρίτερα το προεδρείο του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους. Το ίδιο έκαναν με σχετικές ανακοινώσεις και όλα τα κόμματα της Αριστεράς.

*

Οδικούς κόμβους, διόδια, λιμάνια, αεροδρόμια, εφορίες και άλλα κρατικά κτήρια ακόμα και αρχαιολογικούς χώρους, κατέλαβαν χθες οι εξεγερμένοι ιδιοκτήτες ταξί σε όλη τη χώρα.

Δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι ακρότητες, ενώ μεγάλη ήταν η ταλαιπωρία των ταξιδιωτών. Αναλυτικά οι κινητοποιήσεις ανά περιοχή:

ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Πορεία στη Ρόδο

Το αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου απέκλεισαν ιδιοκτήτες ταξί του νησιού. Η μετακίνηση των επιβατών έγινε μετ' εμποδίων. Οι ταξιτζήδες πραγματοποίησαν, επίσης, μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Ρόδου, με αποτέλεσμα να προκληθούν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα.

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε προκάλεσε την έντονη ανησυχία των τουριστικών παραγόντων του νησιού που απηύθυναν έκκληση στους ιδιοκτήτες ταξί να προστατεύσουν τον τουρισμό. Ανησυχία για τον τουρισμό, από τη συνεχιζόμενη απεργία των ταξί, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των Αεροπορικών Εταιρειών.

Σε κατάληψη της Εφορίας, του ΟΑΕΕ και του ΟΑΕΔ της Σάμου προχώρησαν από χθες οι οδηγοί των ταξί του νησιού. Δήλωσαν ότι συνεχίζουν τις καταλήψεις σε διάφορα δημόσια κτήρια.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Εκλεισαν τα Τέμπη

Τρίωρο αποκλεισμό των Τεμπών περιλάμβανε το σημερινό «μενού» των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών ταξί στη Λάρισα. Κανονικά διεξήχθη η κυκλοφορία επί της ΠΑΘΕ στο ύψος των Τεμπών, καθώς οι ιδιοκτήτες ταξί που παραμένουν στο σημείο δεν εμποδίζουν την κυκλοφορία.

Η κυκλοφορία είχε διακοπεί στις 12 το μεσημέρι, αφού οι «ταξιτζήδες» από όλη τη Θεσσαλία είχαν αποκλείσει τον κόμβο των Τεμπών. Η αστυνομική διεύθυνση Λάρισας κοινοποίησε εναλλακτικές διαδρομές.

Πάνω από 200 ταξί παρατάχθηκαν στην κοιλάδα. Η κυκλοφορία από το ύψος της Γυρτώνης διεξαγόταν από παρακαμπτήριους.

Ο αποκλεισμός διήρκεσε μέχρι τις 3 μ.μ. Η διέλευση επιτρεπόταν μόνο σε αυτοκίνητα που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα.

ΚΡΗΤΗ

Στοπ σε κρουαζιερόπλοια

Στο Ηράκλειο, οι αυτοκινητιστές απέκλεισαν το λιμάνι, μπλοκάροντας δύο κρουαζιερόπλοια. Ωστόσο σοκ προκάλεσε στην κοινή γνώμη η δήλωση του προέδρου των ταξί Ηρακλείου Γιώργου Πλουμίδη, ότι: «Θα υπάρξουν και νεκροί αν χρειαστεί» και ζήτησε να υπάρξει λύση πριν είναι αργά.

Οι αυτοκινητιστές, που αποχώρησαν από το αεροδρόμιο, παρέταξαν στις 8 π.μ. τα αυτοκίνητά τους έξω από τις δύο οικονομικές Εφορίες των Χανίων. Μέχρι το μεσημέρι κρατούσαν κλειστή την είσοδο του λιμανιού.

ΕΠΤΑΝΗΣΑ

Χειρόφρενο στο λιμάνι Κέρκυρας

Οι ταξιτζήδες της Κέρκυρας απέκλεισαν, από τις 8 το πρωί, την προβλήτα όπου δένουν τα κρουαζιερόπλοια, ενώ από αύριο προσανατολίζονται να αποκλείσουν το αεροδρόμιο και όλο το λιμάνι. Για να... απαντήσουν σε όσους τους κατηγορούν, μετέφεραν τους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων δωρεάν στην αγορά της πόλης με δύο μικρά λεωφορεία του συνεταιρισμού τους. Οι τουρίστες, που πραγματοποίησαν ημερήσια εκδρομή σε διάφορες περιοχές του νησιού, βγήκαν από το λιμάνι με τα πόδια και επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία. Στο πολιτικό επίπεδο η βουλευτής Αντζελα Γκερέκου δεσμεύτηκε να μεταφέρει στον Γ. Ραγκούση αναφορά του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Κέρκυρας «Ο Ταξιάρχης».

Στην επιστολή αναφέρεται ότι «το υπουργείο θα έπρεπε να λάβει υπόψη του τις αγορές πέντε σημαντικών ευρωπαϊκών χωρών, όπως των Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, που καθορίζουν με ποσοστό επί τις χιλίοις ανά κατοίκους την πρόσβαση στο επάγγελμα και εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα κατ' ελάχιστο».

Στη Ζάκυνθο οι ιδιοκτήτες ταξί απέκλεισαν το λιμάνι και το αεροδρόμιο. Εκεί πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις για μία ώρα. Ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου τόνισε ότι το νέο νομοσχέδιο Ραγκούση επιλέγει να δημιουργήσει επί της ουσίας και άλλους ανέργους. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες, που έχουν δανειοδοτηθεί για να αγοράσουν άδειες, θα γίνουν υπάλληλοι των συγκεκριμένων εταιρειών. Παράλληλα, ζήτησε συγνώμη για την ταλαιπωρία κυρίως των τουριστών της Ζακύνθου.

Στην Κεφαλονιά οι αυτοκινητιστές ταξί απήργησαν χωρίς να έχουν προχωρήσει σε άλλη μορφή κινητοποίησης.

Ογδόντα ιδιοκτήτες ταξί από τη Λευκάδα, την Πρέβεζα, την Αμφιλοχία και τη Βόνιτσα απέκλεισαν την υποθαλάσσια σήραγγα του Ακτίου. Εκεί ανέβασαν την μπάρα της ζεύξης αφήνοντας τα αυτοκίνητα να περνούν ελεύθερα για περίπου μία ώρα.

Β. ΕΛΛΑΔΑ

Μπλόκο στο δρόμο για Χαλκιδική

Χίλιοι πεντακόσιοι ιδιοκτήτες ταξί της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής έκλεισαν κατά διαστήματα την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανιών, στο ύψος της Καρδίας, την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Λαγκαδά, στο Δερβένι και την εθνική Θεσσαλονίκης-Αθηνών, στον κόμβο Λαχαναγοράς. Στη Θεσσαλονίκη κινήθηκαν από τον Φοίνικα και μέσω της περιφερειακής οδού για τα δυτικά, απέφυγαν να δημιουργήσουν κυκλοφοριακή συμφόρηση στο κέντρο της πόλης. Επισημαίνοντας ότι «στόχος τους δεν είναι να δημιουργήσουν γενικότερο πρόβλημα στην κοινωνία», οι αποκλεισμοί έχουν «συμβολικό» χαρακτήρα.

Σε τοπικό επίπεδο, τα μέλη του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Ν. Σερρών και της Δράμας πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό στον κόμβο της Αμφίπολης.

Συμβολική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν οι ιδιοκτήτες ταξί Καβάλας, Δράμας και Ξάνθης, στον κόμβο της Χρυσούπολης Νέστου της Εγνατίας οδού στις 12 το μεσημέρι, τον οποίο απέκλεισαν για τρία λεπτά. Για μισή ώρα μοίρασαν ενημερωτικό υλικό και νερά στους διερχόμενους.

Σε συμβολικό αποκλεισμό του τελωνείου της Νίκης για περίπου μία ώρα προχώρησαν χθες οι ιδιοκτήτες ταξί της Φλώρινας. Ο εκπρόσωπος των ραδιοταξί, Πέτρος Ινδος, δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ πως η Φλώρινα δεν αντέχει άλλα ταξί. «Σύμφωνα με τον πληθυσμό και με αποφάσεις της Ε.Ε., είμαστε υπεράριθμοι. Είμαστε 50, ενώ σε πληθυσμό 10.000 κατοίκων θα έπρεπε να είμαστε 30». Ενημέρωσε ότι στις πιάτσες υπάρχουν οχήματα επιφυλακής για την εξυπηρέτηση έκτακτων περιστατικών.

Μέχρι σήμερα αποφάσισαν να παρατείνουν την κατάληψη του κτηρίου της Περιφέρειας στην Κομοτηνή που ξεκίνησαν χθες το πρωί οι ιδιοκτήτες ταξί. Οδηγοί ταξί θα είναι διαθέσιμοι για τη μεταφορά ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα υγείας στο νοσοκομείο.

Ψήφισμα-διαμαρτυρία επέδωσαν χθες στην αντιπεριφερειάρχη Εβρου, Γεωργία Νικολάου-Μαυρανεζούλη, οι εκπρόσωποι του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Αλεξανδρούπολης «Η Ομόνοια». Απέκλεισαν συμβολικά με τα αυτοκίνητά τους την είσοδο του κτηρίου όπου στεγάζεται η έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Εβρου και πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης. Οι ιδιοκτήτες ταξί της Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι συμμετέχουν στην επ' αόριστον απεργία που έχει αποφασίσει το Κλαδικό τους Συμβούλιο, «λένε ναι στην απελευθέρωση του ταξί, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα». Η κ. Νικολάου δήλωσε ότι στηρίζει τους αγώνες των ιδιοκτητών ταξί Αλεξανδρούπολης κι επανέλαβε την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 6ης Ιουλίου.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Κατέλαβαν τα διόδια στον Ισθμό

Οι ιδιοκτήτες ταξί της Μεσσηνίας παρατάχθηκαν στην είσοδο του αεροδρομίου Καλαμάτας πραγματοποιώντας συμβολικές δεκάλεπτες καταλήψεις, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στη λειτουργία του αεροδρομίου.

Οι συνάδελφοί τους στην Τρίπολη, στις 10.30 π.μ., πραγματοποίησαν αυτοκινητοπορία στην πόλη και σήκωσαν για λίγη ώρα τις μπάρες στα διόδια Νεστάνης.

Αλλοι οδηγοί από πολλές περιοχές της Πελοποννήσου μετέβησαν στον Ισθμό της Κορίνθου και κατέλαβαν τα διόδια, χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα στην ελεύθερη διέλευση των διερχόμενων αυτοκινήτων. Πριν από το μεσημέρι το μπλόκο του Ισθμού ενισχύθηκε από 2.000 ταξί της Αττικής.

Στην Πάτρα, κατάληψη στις δύο εφορίες της πόλης και στα γραφεία του ΟΑΕΕ έκαναν οι ιδιοκτήτες ταξί και επέτρεψαν μόνο τις επείγουσες συναλλαγές των πολιτών. Ακόμα μπλόκαραν τα διόδια της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου και τα διόδια του Ρίου επί της εθνικής οδού Κορίνθου - Πατρών και άφησαν τους οδηγούς των οχημάτων να περνούν χωρίς να πληρώνουν το αντίτιμο. Παράλληλα, πραγματοποίησαν γενική συνέλευση στο κλειστό γυμναστήριο του Απόλλωνα. Ο πρόεδρος του Σωματείου των Ταξί Πατρών Παναγιώτης Σκέντζος δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι «οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν», ρίχνοντας το ανάθεμα στον υπουργό Μεταφορών Γ. Ραγκούση. Οι τουριστικοί παράγοντες της Πάτρας μιλούν για ταλαιπωρία των τουριστών και παγκόσμια δυσφήμηση της χώρας μας από τα διεθνή ΜΜΕ. Ζητούν την άμεση σύγκληση του Διευρυμένου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή του υπουργού Γιάννη Ραγκούση.

Σε κατάληψη των αρχαιολογικών χώρων των Μυκηνών, της Επιδαύρου και του κάστρου του Παλαμηδίου προχώρησαν χθες οι ιδιοκτήτες ταξί της Αργολίδας. Οι απεργοί κατέλαβαν τις εισόδους των αρχαιολογικών χώρων και άφησαν τους τουρίστες να μπαίνουν μέσα χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο.

Οι ιδιοκτήτες ταξί της Ηλείας απέκλεισαν για περίπου δύο ώρες τη Διεύθυνση Συγκοινωνιών. Ακολούθως συγκεντρώθηκαν στον παράλληλο δρόμο της εθνικής οδού Πύργου-Πατρών, κοντά στην πόλη του Πύργου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Ανάπτυξης
Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Για το ίδιο θέμα
Με σύλληψη και αυτόφωρο απειλούνται οι ιδιοκτήτες ταξί
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Απεργία ταξί
Παρκάρουν τον Ραγκούση στον ΚΤΕ Μεταφορών
Δήμος Κερατσινίου
Πολυκατάστημα - φόβητρο για εμπόρους, πράσινο
Δικαστικό ρεπορτάζ
Διώξεις για 3 κακουργήματα σε αιρετούς
Υγεία
Η σφαγή των κλινών
Φθινοπωρινή θεραπεία... για καλοκαιρινές ασθένειες
Πυρκαγιές
Πύρινες μνήμες στο Γραμματικό
Εισαγόμενες φωτιές από Αλβανία απείλησαν τρία χωριά στην Ηπειρο
Κάηκαν 13,6 εκατ. στρέμματα εκτάσεων σε 25 χρόνια
Συνέντευξη:Δημήτρης Θάνος
«Γέννησαν» βλαστοκύτταρα
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Φονικό στην Κέρκυρα από παρεξήγηση στο Facebook
ΕΛΤΑ
Ζητεί κυρώσεις στα ΕΛ.ΤΑ για παράνομες χρεώσεις στον εκτελωνισμό
ΑΕΙ
Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ
ΟΚΑΝΑ
Για τη «λίστα της ντροπής» στον ΟΚΑΝΑ
Άλλες ειδήσεις
Νεκρός βρέθηκε ο εθελοντής στη Σαμαριά
Ο δήμαρχος Ελληνικού υπέρ συμβασιούχων