Έντυπη Έκδοση

Επιχαίρουν Σλοβενία-Κροατία για τη σύλληψη Χάτζιτς

Με τη διαδικασία του επείγοντος, προωθείται, από τις Αρχές της Σερβίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Κροατίας Γκόραν Χάτζιτς -σύμφωνα με τον δικηγόρο του Τόμα Φίλα, ενδεχομένως και σήμερα να πραγματοποιηθεί η μεταφορά του.

Ο τελευταίος διεθνώς καταζητούμενος του πολέμου του 1991-1995 είχε συλληφθεί προχθές στον Εθνικό Δρυμό της Φρούσκα Γκόρα στη Βοϊβοντίνα, περίπου 100 χλμ. βορειοδυτικά του Βελιγραδίου. Σύμφωνα με τον Βλάντιμιρ Βούκτσεβιτς, εισαγγελέα του σερβικού δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου, συνελήφθη, ενώ προσπαθούσε να πουλήσει έναν πίνακα του Μοντιλιάνι, αξίας έως και 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν και η ύπατη αρμοστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι χαιρέτησαν τη σύλληψή του. Αντιστοίχως, οι κυβερνήσεις της Σλοβενίας και της Κροατίας. Η Κροάτισσα πρωθυπουργός Γιάντρανκα Κόσορ υποστήριξε ότι θα ήταν λογικό να ζητηθεί η έκδοσή του στο Ζάκρεμπ, με δεδομένο ότι έχει καταδικαστεί στην Κροατία πρωτοδίκως για δύο υποθέσεις και έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του σε τρίτη. Το δικαστήριο του Οσιγιεκ είχε καταδικάσει τον Γκόραν Χάτζιτς το 1999 σε οκτώ χρόνια κάθειρξη για υποκίνηση εγκλημάτων, δολοφονιών, καταστροφής καθολικών ναών και πυρπόληση κατοικιών μη Σέρβων, στο Τένι. Το 1995, το δικαστήριο του Σίμπενικ τον καταδίκασε σε 20 χρόνια κάθειρξη για τον βομβαρδισμό των περιοχών Σίμπενικ και Βόντιτσε. Στον ίδιο και 17 ακόμα άτομα, η εισαγγελία του Βούκοβαρ απήγγειλε το 2002 κατηγορίες για δολοφονίες 1.292 μη Σέρβων στις πόλεις Οσιγιεκ, Βούκοβαρ, Βίνκοβτσι, Ζούπανια και Μπιέλοβαρ, το 1991 και το 1992.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Σερβία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΟΗΕ
«Απειλή, αλλά όχι και τόοσο μεγάλη»
Τουρκία
Για πυρηνικό σταθμό στα κατεχόμενα μιλάει η Τουρκία
«Ατλαντίς»
«Χιούστον, αποστολή εξετελέσθη»
"Anonymous"
Χάκεψαν το ΝΑΤΟ οι Anonymous
Ιταλία
Οι πολλές αμαρτίες του Πάπα
Αίγυπτος
Νέο υπουργικό συμβούλιο, νέος εκλογικός νόμος στην Αίγυπτο
Σερβία
Επιχαίρουν Σλοβενία-Κροατία για τη σύλληψη Χάτζιτς
ΗΠΑ
Οσο πλησιάζει η 11/9, τόσο σπέρνουν φόβο
50%-50% πιθανότητες δίνουν στον Ομπάμα
Γερμανία
Στη θάλασσα τα οστά του Ρούντολφ Ες
Άλλες ειδήσεις
Αχρηστα πια τα μολύβια!