Έντυπη Έκδοση

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠ' ΤΟ ΔΗΜΟ

Πολυκατάστημα - φόβητρο για εμπόρους, πράσινο

Ακόμη ένα χτύπημα στους εμπόρους της πόλης και στις τοπικές επιχειρήσεις του Δήμου Κερατσινίου, οι οποίες οδηγούνται σε λουκέτο από την οικονομική κρίση, πρόκειται να επιφέρει σύμφωνα με το Σύλλογο Εμπόρων και Βιοτεχνών της πόλης η απόφαση του δημάρχου Λουκά Τζανή να προχωρήσει, παρά την αντίθεση της αντιπολίτευσης που έχει ξεσηκωθεί, στην αδειοδότηση καταστήματος πολυεθνικής εταιρείας.

Αντιδράσεις προκαλεί η ανέγερση πολυκαταστήματος στην ήδη υποβαθμισμένη από τσιμέντο περιοχή του Κερατσινίου Αντιδράσεις προκαλεί η ανέγερση πολυκαταστήματος στην ήδη υποβαθμισμένη από τσιμέντο περιοχή του Κερατσινίου Η εγκατάσταση του καταστήματος προορίζεται να γίνει σ' ένα από τα μόλις τέσσερα οικόπεδα που αποτελούν τους τελευταίους ελεύθερους χώρους στην υποβαθμισμένη από το τσιμέντο περιοχή, όπου η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο είναι ένα τετραγωνικό μέτρο έναντι των 2,6 στην Αθήνα και 4,2 στο Χαϊδάρι.

Ως αντάλλαγμα, εφόσον παραχωρηθεί η άδεια λειτουργίας από το δήμο, ο πολυεθνικός όμιλος προσφέρει «για λόγους ευπρέπειας και ευχαριστίας και ενόψει των ενεργειών που θα γίνουν από το δήμο για την ανάπτυξη της εμπορικότητας της περιοχής...» ιδιοκτησία 400 τετραγωνικών στον πρώτο όροφο του κτίσματος με τη δυνατότητα χρήσης των απαραίτητων κοινόχρηστων χώρων, άνευ οικονομικού ανταλλάγματος.

Οι επαγγελματίες της πόλης που βλέπουν να περικυκλώνονται από πολυκαταστήματα μεγάλων αλυσίδων κατηγορούν το δήμαρχο για εμπαιγμό, καθώς προ μηνών και ενώ βρισκόταν ήδη σε διαπραγματεύσεις για το θέμα τούς διαβεβαίωνε ότι θα υπάρξει κοινωφελής χρήση του χώρου, αλλά και για διγλωσσία, καθώς προεκλογικά και ο ίδιος ήταν αντίθετος με τη λειτουργία καταστήματος «μικτών τροφίμων», στο οικόπεδο επί της λεωφόρου Δημοκρατίας 120, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να συγκαλέσει πέρσι λαϊκή συνέλευση.

«Απολύσεις και λουκέτα»

Απευθύνουν δε προειδοποίηση ότι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι λιγότερες από τις απολύσεις και τα λουκέτα των μικρομεσαίων στην πόλη και δηλώνουν προς το δήμαρχο και την πολυεθνική ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για τη ματαίωση (όπως και παλαιότερα είχαν πετύχει της εγκατάστασης πολυκαταστήματος στην περιοχή).

«Ενα ακόμη πολυκατάστημα θα επηρεάσει πολύ τα μικρομάγαζα. Περιμέναμε ότι ο δήμαρχος θα συμμεριζόταν την κατάσταση στην οποία έχει φτάσει η μικρομεσαία επιχείρηση, θα έβλεπε τα λουκέτα στα δύο εμπορικά σημεία της πόλης. Οτι θα ερχόταν σε πραγματική διαβούλευση με τους δημότες τους και όχι μέσω μιας ελεγχόμενης πλήρως από τον ίδιο επιτροπής διαβούλευσης που κινήθηκε εν αγνοία μας. Εξάλλου αυτά τα καταστήματα παίρνουν μία άδεια ως μικτών τροφίμων καθώς μόνον αυτή επιτρέπεται σε περιοχή γενικής κατοικίας και στη συνέχεια όπως αναφέρει και πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη ενεργοποιούν το ειδικό οικονομικο-πολιτικό βάρος τους για να μην ελέγχονται για την ποικιλία προϊόντων (ρούχα, έπιπλα, ηλεκτρικά σκεύη) που δεν καλύπτονται από την άδεια αυτή», εξήγησαν στην «Ε» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Πέτσας, ο γραμματέας Γ. Χαιρέτας και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων Μ. Θεόδοτος.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λουκάς Τζανής μιλώντας στην «Ε» εξήγησε πως η λεγόμενη μεταστροφή του προκύπτει από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», που διαφοροποίησε πλήρως τις οικονομικές καταστάσεις στους δήμους αλλά και από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας με χρέη 50 εκατομμυρίων και έλλειμμα στον προϋπολογισμό 4 εκατομμυρίων ευρώ.

Απαλλοτρίωση

Συνεπώς, είπε, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα απαλλοτρίωσης του οικοπέδου ιδιοκτησίας της Eurobank, ενώ αντίθετα αυτή τη στιγμή τού προσφέρεται μία οικονομική ευκαιρία. Υποστήριξε ότι δεν θα επηρεαστεί εμπορικά η περιοχή, αφού το οικόπεδο εγκατάστασης βρίσκεται «μακριά» από το εμπορικό σημείο της πόλης. Ενώ σύμφωνα με δικές του πληροφορίες 35 από τους 37 επαγγελματίες που βρίσκονται κοντά σε άλλο πολυκατάστημα στη Δραπετσώνα έχουν υπογράψει δήλωση πως έχουν ωφεληθεί από την ύπαρξή του αφού έτσι δημιουργήθηκε εμπορική «πιάτσα». Τόνισε ότι είναι αντίθετος με τη μη σύννομη λειτουργία καταστημάτων μικτών τροφίμων που επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και κάλεσε τη συντεταγμένη Πολιτεία να προβεί στους απαραίτητους ελέγχους και κυρώσεις.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πολεοδομία και Χωροταξία
Ακίνητα & κτηματαγορά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Απεργία ταξί
Παρκάρουν τον Ραγκούση στον ΚΤΕ Μεταφορών
Δήμος Κερατσινίου
Πολυκατάστημα - φόβητρο για εμπόρους, πράσινο
Δικαστικό ρεπορτάζ
Διώξεις για 3 κακουργήματα σε αιρετούς
Υγεία
Η σφαγή των κλινών
Φθινοπωρινή θεραπεία... για καλοκαιρινές ασθένειες
Πυρκαγιές
Πύρινες μνήμες στο Γραμματικό
Εισαγόμενες φωτιές από Αλβανία απείλησαν τρία χωριά στην Ηπειρο
Κάηκαν 13,6 εκατ. στρέμματα εκτάσεων σε 25 χρόνια
Συνέντευξη:Δημήτρης Θάνος
«Γέννησαν» βλαστοκύτταρα
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Φονικό στην Κέρκυρα από παρεξήγηση στο Facebook
ΕΛΤΑ
Ζητεί κυρώσεις στα ΕΛ.ΤΑ για παράνομες χρεώσεις στον εκτελωνισμό
ΑΕΙ
Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ
ΟΚΑΝΑ
Για τη «λίστα της ντροπής» στον ΟΚΑΝΑ
Άλλες ειδήσεις
Νεκρός βρέθηκε ο εθελοντής στη Σαμαριά
Ο δήμαρχος Ελληνικού υπέρ συμβασιούχων