Έντυπη Έκδοση

Ζητεί κυρώσεις στα ΕΛ.ΤΑ για παράνομες χρεώσεις στον εκτελωνισμό

Εισήγηση για επιβολή κυρώσεων στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, λόγω παράνομων χρεώσεων στον εκτελωνισμό ταχυδρομικών αντικειμένων, κατέθεσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Σε σχετικό έγγραφό της προς το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ζητεί να επιβληθούν κυρώσεις στα ΕΛΤΑ και να γίνουν συστάσεις, ώστε εντός διμήνου να προβούν στον επαναπροσδιορισμό των τελών.

Η ΕΕΤΤ είχε γίνει αποδέκτης σημαντικού αριθμού καταγγελιών καταναλωτών σχετικά με την επιβολή πρόσθετων χρεώσεων κατά τον εκτελωνισμό ταχυδρομικών αντικειμένων προέλευσης εξωτερικού (χώρες εκτός Ε.Ε.). Γι' αυτό τον λόγο η ρυθμιστική Αρχή αποφάσισε να δώσει πρόσθετες διευκρινίσεις στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕΤΤ:

- Τα τέλη προς το Δημόσιο καταβάλλονται ανεξαρτήτως του παρόχου που έχει αναλάβει τη διακίνηση της αποστολής. Τα αντικείμενα μη εμπορικού χαρακτήρα, των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει τα 350 ευρώ , υπόκεινται σε κατ' αποκοπήν δασμό 3,5%, εκτός κι αν ο ενδιαφερόμενος ζητήσει τον εκτελωνισμό, με βάση τη δασμολογική κατάταξη του είδους. Για αξίες από 22 ευρώ μέχρι 150 ευρώ επιβάλλεται μόνο ο ΦΠΑ. Αν η αξία του αντικειμένου είναι πάνω από 150 ευρώ , τότε επιβάλλονται ΦΠΑ και δασμοί.

- Τα τέλη που προβλέπονται στον τιμοκατάλογο των ΕΛ.ΤΑ. είναι:

* «Τέλος εκτελωνισμού»: 8 ευρώ για τα αντικείμενα που εκτελωνίστηκαν και εκδόθηκε γι' αυτά τελωνειακή διασάφηση, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για αντικείμενα επιστολικού ταχυδρομείου ή δέματα.

* «Τέλος διαχείρισης δασμών»: 4 ευρώ, πλέον των τελών εκτελωνισμού, για τα αντικείμενα που εκτελωνίστηκαν και εκδόθηκε γι' αυτά τελωνειακή διασάφηση, η οποία δεν είναι «ατελής», αλλά προβλέπει την είσπραξη από τον παραλήπτη τους και την απόδοσή τους στις Τελωνειακές Αρχές δασμών ή φόρων από τα ΕΛΤΑ.

* «Τέλος αναθεώρησης δασμών»: 10 ευρώ πλέον των τελών εκτελωνισμού και των τελών διαχείρισης δασμών, μόνο στην περίπτωση που ο παραλήπτης επιθυμεί την αναθεώρηση των δασμών που περιλαμβάνονται στην τελωνειακή διασάφηση για τα αντικείμενα που εκτελωνίστηκαν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΕΛΤΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Απεργία ταξί
Παρκάρουν τον Ραγκούση στον ΚΤΕ Μεταφορών
Δήμος Κερατσινίου
Πολυκατάστημα - φόβητρο για εμπόρους, πράσινο
Δικαστικό ρεπορτάζ
Διώξεις για 3 κακουργήματα σε αιρετούς
Υγεία
Η σφαγή των κλινών
Φθινοπωρινή θεραπεία... για καλοκαιρινές ασθένειες
Πυρκαγιές
Πύρινες μνήμες στο Γραμματικό
Εισαγόμενες φωτιές από Αλβανία απείλησαν τρία χωριά στην Ηπειρο
Κάηκαν 13,6 εκατ. στρέμματα εκτάσεων σε 25 χρόνια
Συνέντευξη:Δημήτρης Θάνος
«Γέννησαν» βλαστοκύτταρα
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Φονικό στην Κέρκυρα από παρεξήγηση στο Facebook
ΕΛΤΑ
Ζητεί κυρώσεις στα ΕΛ.ΤΑ για παράνομες χρεώσεις στον εκτελωνισμό
ΑΕΙ
Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ
ΟΚΑΝΑ
Για τη «λίστα της ντροπής» στον ΟΚΑΝΑ
Άλλες ειδήσεις
Νεκρός βρέθηκε ο εθελοντής στη Σαμαριά
Ο δήμαρχος Ελληνικού υπέρ συμβασιούχων