Έντυπη Έκδοση

ΦΙΑΣΚΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ SIEMENS

Κατά συνείδηση κατά κυβέρνησης

Σε φιάσκο για το ΠΑΣΟΚ κατέληξε η διαδικασία που θα οδηγούσε στη συγκρότηση του τριμελούς εισαγγελικού συμβουλίου, το οποίο θα γνωμοδοτούσε για τη βασιμότητα των αδικημάτων που βαρύνουν, σύμφωνα με την πρόταση της κυβερνητικής παράταξης για το σκάνδαλο της Siemens, τους πρώην υπουργούς της Ν.Δ. Χρ. Μαρκογιαννάκη και Γ. Αλογοσκούφη.

Γ. Αλογοσκούφης και Χρ. Μαρκογιαννάκης δεν παραπέμπονται στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Γ. Αλογοσκούφης και Χρ. Μαρκογιαννάκης δεν παραπέμπονται στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Στη μυστική ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε μετά το πέρας της συνεδρίασης στη Βουλή, μόνο 136 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ της σύστασης του συμβουλίου σ' ότι αφορά τον πρώτο κατηγορούμενο και 141 για τον δεύτερο, καταδεικνύοντας επί της ουσίας ότι δεν πείσθηκαν για την ενοχή των δύο πρώην υπουργών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σ' ό,τι αφορά το αδίκημα περί απιστίας.

Το χθεσινό Βατερλό δημιουργεί όμως και μέγα πολιτικό ζήτημα στους κόλπους της παράταξης, που σχετίζεται άμεσα και με τη συνολική πορεία διερεύνησης του σκανδάλου.

Αν και υπάρχει ήδη κατατεθειμένη πρόταση 108 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τα ίδια πρόσωπα και ο Φ. Πετσάλνικος πρέπει να την εγγράψει σε ειδική ημερήσια διάταξη εντός 15 ημερών, κανείς δεν γνωρίζει μετά βεβαιότητας αν τελικά θα το πράξει ή η πρόταση θα αποσυρθεί μετά από σχετική απόφαση του κόμματος. Οπως επίσης άδηλες είναι οι προθέσεις της Κ.Ο. σε περίπτωση που η πρόταση τελικά συζητηθεί στην Ολομέλεια και οι βουλευτές κληθούν να ψηφίσουν για την παραπομπή των δύο πρώην υπουργών για τα περαιτέρω.

Χθες πάντως, στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, βουλευτές του κόμματος εμφανώς απογοητευμένοι από την αναπάντεχη εξέλιξη προέβλεπαν ότι η υπόθεση έχει κλείσει οριστικά.

Η απογοήτευση εντός της παράταξης της πλειοψηφίας φάνηκε ανάγλυφα και στην ανακοίνωση που εξέδωσαν κύκλοι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην οποία αναφερόταν πως «η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ κατέβαλε κάθε προσπάθεια αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής για την πληρέστερη δυνατή διαλεύκανση της υπόθεσης. Στις ψηφοφορίες για ανάλογες περιπτώσεις επί των προσώπων, οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση και δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία. Η Ν.Δ. για μια ακόμη φορά αποχώρησε από τη Βουλή επιδεικνύοντας στάση ανευθυνότητας».

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Μιχελάκης, στην οποία σημειώνει δηκτικά πως «ο πολιτικός εκφυλισμός του σκανδάλου της Siemens που επιχείρησε η κυβέρνηση απορρίφθηκε από τους ίδιους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Το σκάνδαλο έχει πράσινο χρώμα και με τη σφραγίδα πλέον των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος».

Νωρίτερα, κατά τη συνεδρίαση που στο μεγαλύτερο μέρος της παρακολουθήθηκε από ελάχιστο αριθμό βουλευτών, ο Χρ. Μαρκογιαννάκης υποστήριξε ότι δεν θα βρισκόταν στη θέση αυτή αν ήταν ακόμη στη Ν.Δ. και κατήγγειλε όλους εκείνους που επιχείρησαν να κουκουλώσουν το σκάνδαλο.

Τάχθηκε υπέρ της παραπομπής του στο ειδικό δικαστήριο, καταλογίζοντας στην κυβερνητική παράταξη απίστευτη, τραγική, απαράδεκτη, εσκεμμένη καθυστέρηση προκειμένου να είναι υπόδικος σε περίπτωση που γίνουν πρόωρες εκλογές.

Επιθετικός ήταν και ο έτερος κατηγορούμενος Γ. Αλογοσκούφης, που σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε τονίζει μεταξύ άλλων πως «η άθλια μικροκομματική προσπάθεια εμπλοκής μου σ' αυτή την υπόθεση στην ουσία κατέρρευσε».

Στη συνεδρίαση παρενέβη και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊώννου, ο οποίος, παρά την αγωγή που κατέθεσε η Siemens σε βάρος της χώρας προκειμένου να μην καταβάλει αποζημιώσεις, επέμεινε ότι η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη σε λίγες ημέρες να ανακοινώσει τις διεκδικήσεις κατά της μητρικής εταιρείας και της θυγατρικής της στην Ελλάδα.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε αποχώρησαν η Ν.Δ. και ο ΛΑΟΣ.

Το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Αριστερά και η Δημοκρατική Συμμαχία ψήφισαν λευκό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε άκυρο, καθώς οι βουλευτές του έγραψαν στα ψηφοδέλτια «όχι στο κουκούλωμα».

Από το ΠΑΣΟΚ έλειπαν οι Λ. Γρηγοράκος (λόγω εγχείρησης), η Ροδούλα Ζήση (ταξίδι στο εξωτερικό) και οι Βάσω Παπανδρέου και Φρ. Παρασύρης (χωρίς κάποια δικαιολογία). Ψήφισαν τελικά 178 βουλευτές. Σημειώνεται ότι η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αποτελείται από 154 βουλευτές.

Υπέρ της συγκρότησης γνωμοδοτικού συμβουλίου για την περίπτωση του Χρ. Μαρκογιαννάκη ψήφισαν 136, κατά 8, παρών 10, λευκά 13 και άκυρα 11.

Υπέρ της συγκρότησης γνωμοδοτικού συμβουλίου για την περίπτωση του Γ. Αλογοσκούφη ψήφισαν 141, κατά 7, παρών 6, λευκά 13 και άκυρα 11. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση Siemens
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Σύνοδος κορυφής
Τούνελ για τουλάχιστον 30 χρόνια
Εθελοντικό κούρεμα 20% στα ομόλογα
Νέα Μνημόνια και εμπράγματες εγγυήσεις
Προς την «επιλεκτική χρεοκοπία»
«Κοινή γαρ η τύχη»
Μπαίνουμε σε περίοδο ακόμη πιο σκληρή
Πολιτικές αποφάσεις, όχι ημίμετρα
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Δεν ενεργοποιούνται CDS, λέει ο Τρισέ
Υπόθεση Siemens
Κατά συνείδηση κατά κυβέρνησης
ΚΚΕ
«Και με 200 βουλευτές θα βρείτε εσείς δουλειά;»
Οικονομική κρίση
Μειωμένη επιχορήγηση κομμάτων
«Ελευθέριος Βενιζέλος»
Σιγή ασυρμάτου για τον αεροπλανικό μισθό
Ευρωζώνη
«Οχι» σε ιδιώτες λέει η Ιρλανδία
Διεθνείς αγορές
Αγόρασαν με το προσχέδιο φοβούμενοι τα χειρότερα
Άλλες ειδήσεις
«Οικονομική δικτατορία» βλέπουν 42 αντιστασιακοί