Έντυπη Έκδοση

Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

«Απειλή, αλλά όχι και τόοσο μεγάλη»

Ενα «εκρηκτικό μείγμα» φυσικών καταστροφών που απειλούν την παγκόσμια ασφάλεια δημιουργούν οι κλιματικές αλλαγές κατά τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος δεν κατάφερε ωστόσο να πείσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να εντάξει την απειλή αυτή στην ατζέντα του.

Δύο σπουργίτια βρίσκουν καταφύγιο σε παγκάκι του Βερολίνου. Τι να πουν κι αυτά... (ΕΡΑ/ΑΠΕ) Δύο σπουργίτια βρίσκουν καταφύγιο σε παγκάκι του Βερολίνου. Τι να πουν κι αυτά... (ΕΡΑ/ΑΠΕ) «Οι φυσικές καταστροφές γίνονται όλο και πιο συχνές και βίαιες τόσο στις πλούσιες όσο και στις φτωχές χώρες, αφανίζοντας ζωές, υποδομές, προϋπολογισμούς. Είναι ένα εκρηκτικό μείγμα που μπορεί να δημιουργήσει κενά στην ασφάλεια. Αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» δήλωσε ο κ. Μπαν, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας που συζήτησε για το περιβάλλον και το κλίμα για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια. Εξίσου έντονη ήταν και η τοποθέτηση του επικεφαλής του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, Αχίμ Στάινερ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η κλιματική αλλαγή προχωρά ταχύτερα από τις διεθνείς απόπειρες περιορισμού της και ότι οι φυσικές καταστροφές θα αυξάνονται στο εξής με γεωμετρική πρόοδο, με συνέπειες για την παγκόσμια ασφάλεια. Ο κ. Στάινερ βασίστηκε στο σενάριο που προβλέπει αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 3 με 4 βαθμούς στη διάρκεια αυτού του αιώνα και άνοδο της στάθμης των θαλασσών κατά ένα μέτρο.

Παρά τις προειδοποιήσεις, τα 15 μέλη του Σ.Α. δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλεια που χρήζει της προσοχής τους και κατέληξαν σε μία μάλλον χλιαρή διακήρυξη στην οποία εκφράζεται η ανησυχία τους για «τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που μπορούν μακροπρόθεσμα να επιδεινώσουν τις ήδη υπάρχουσες απειλές για την ειρήνη και την ασφάλεια». Αιτία της άνευρης αυτής διατύπωσης, η αντίθεση της Ρωσίας, η οποία αρχικώς δεν ήθελε να γίνει καμία αναφορά στο θέμα. Τα προσωρινά μέλη Ινδία και Βραζιλία εξέφρασαν επίσης αμφιβολίες για το εάν πρέπει το Σ.Α. να ασχοληθεί με την κλιματική αλλαγή. Η στάση αυτή προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση των ΗΠΑ, με την Αμερικανίδα πρεσβευτή Σούζαν Ράις να χαρακτηρίζει την όλη κατάσταση στο Σ.Α. «αξιολύπητη».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΟΗΕ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΟΗΕ
«Απειλή, αλλά όχι και τόοσο μεγάλη»
Τουρκία
Για πυρηνικό σταθμό στα κατεχόμενα μιλάει η Τουρκία
«Ατλαντίς»
«Χιούστον, αποστολή εξετελέσθη»
"Anonymous"
Χάκεψαν το ΝΑΤΟ οι Anonymous
Ιταλία
Οι πολλές αμαρτίες του Πάπα
Αίγυπτος
Νέο υπουργικό συμβούλιο, νέος εκλογικός νόμος στην Αίγυπτο
Σερβία
Επιχαίρουν Σλοβενία-Κροατία για τη σύλληψη Χάτζιτς
ΗΠΑ
Οσο πλησιάζει η 11/9, τόσο σπέρνουν φόβο
50%-50% πιθανότητες δίνουν στον Ομπάμα
Γερμανία
Στη θάλασσα τα οστά του Ρούντολφ Ες
Άλλες ειδήσεις
Αχρηστα πια τα μολύβια!