Έντυπη Έκδοση

Για πυρηνικό σταθμό στα κατεχόμενα μιλάει η Τουρκία

Με δύο σχέδια, αυτό της κατασκευής πυρηνικού σταθμού στα κατεχόμενα της Κύπρου και αυτό της κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα, η Αγκυρα σχεδιάζει τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, έγραψε η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα «Hurriyet Daily News», επικαλούμενη στέλεχος του Επιμελητηρίου Μηχανολογικών Μηχανικών Τουρκίας, αλλά και αξιωματούχους στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα δημοσίευσε δηλώσεις του Χαλούκ Ντιρεσκένελι, αναφέροντάς τον ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Μηχανολόγων Μηχανικών Τουρκίας και επικεφαλής της επιτροπής ενέργειας του επιμελητηρίου.

Ο Ντιρεσκένελι αναφέρει ότι «θα μπορούσε να κατασκευαστεί στη Βόρεια Κύπρο πυρηνικός σταθμός ρωσικού τύπου», πράγμα που «θα μπορούσε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια όχι μόνο για την τουρκική πλευρά, αλλά και για την ελληνική».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιδέα περί κατασκευής πυρηνικού σταθμού στα κατεχόμενα της Κύπρου είχε συζητηθεί για πρώτη φορά σε ένα σεμινάριο που είχε οργανωθεί στις 16 Ιανουαρίου 2007 στο «British Council» στην Αγκυρα, με τη συμμετοχή κυρίως ακαδημαϊκών.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το σχέδιο περί πυρηνικού σταθμού επιβεβαιώθηκε «και από τις τουρκοκυπριακές αρχές».

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ πριν από λίγες μέρες είχε κάνει λόγο για «σχέδιο» επί του οποίου εργάζεται η Αγκυρα «εδώ και 2-3 χρόνια για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Κύπρο».

Αρχικός στόχος της Τουρκίας είναι να λειτουργήσει το 2019 ο πυρηνικός σταθμός που θα κατασκευάσουν οι Ρώσοι στο Ακουγιού. Ωστόσο οι συνομιλίες με τους Ιάπωνες, σχετικά με την κατασκευή σταθμού στη Σινώπη, προς το παρόν δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΟΗΕ
«Απειλή, αλλά όχι και τόοσο μεγάλη»
Τουρκία
Για πυρηνικό σταθμό στα κατεχόμενα μιλάει η Τουρκία
«Ατλαντίς»
«Χιούστον, αποστολή εξετελέσθη»
"Anonymous"
Χάκεψαν το ΝΑΤΟ οι Anonymous
Ιταλία
Οι πολλές αμαρτίες του Πάπα
Αίγυπτος
Νέο υπουργικό συμβούλιο, νέος εκλογικός νόμος στην Αίγυπτο
Σερβία
Επιχαίρουν Σλοβενία-Κροατία για τη σύλληψη Χάτζιτς
ΗΠΑ
Οσο πλησιάζει η 11/9, τόσο σπέρνουν φόβο
50%-50% πιθανότητες δίνουν στον Ομπάμα
Γερμανία
Στη θάλασσα τα οστά του Ρούντολφ Ες
Άλλες ειδήσεις
Αχρηστα πια τα μολύβια!