Έντυπη Έκδοση

Νέο υπουργικό συμβούλιο, νέος εκλογικός νόμος στην Αίγυπτο

Μπροστά στον στρατηγό Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι, επικεφαλής του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου που ασκεί την ύπατη εξουσία στην Αίγυπτο στη «μετά Μουμπάρακ» εποχή, ορκίστηκε χθες το νέο υπουργικό συμβούλιο, ενώ στρατιωτικός αξιωματούχος ανήγγειλε πως δεν θα επιτραπεί η παρουσία διεθνών παρατηρητών στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, μέσω των οποίων δρομολογείται η επαναφορά των πολιτικών στο τιμόνι της χώρας.

Ο ταξίαρχος Μαμντούκ ελ Σαχίν που παρουσίασε στα ΜΜΕ τον νέο εκλογικό νόμο, υποστήριξε ότι η απαγόρευση των διεθνών παρατηρητών στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας (η οποία προσφάτως πήρε τουλάχιστον δίμηνη αναβολή για τον Νοέμβριο) αποτελεί απαραίτητο μέτρο προστασίας της εθνικής κυριαρχίας της Αιγύπτου: «Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε», είπε, «απορρίπτουμε οτιδήποτε επηρεάζει την εθνική μας κυριαρχία». Οι παρατηρητές των εκλογών θα είναι όλοι Αιγύπτιοι, ανήγγειλε.

Δύσπιστα αντέδρασαν οι ακτιβιστές για τον εκδημοκρατισμό της χώρας: «Οι διεθνείς παρατηρητές αποτελούν μέρος κάθε σύγχρονης εκλογικής διαδικασίας», αντέτεινε ο Χάφεζ Αμπού Σαάντα, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι δεν αρκούν οι υποσχέσεις των στρατιωτικών για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και ότι η απαγόρευση παρουσίας διεθνών παρατηρητών ήταν το ίδιο ακριβώς που ίσχυε στις εκλογές βίας και νοθείας, επί Χόσνι Μουμπάρακ.

Ως κατευνασμός της αγανάκτησης της κοινωνίας που αξιώνει ταχύτερη εφαρμογή των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων θεωρείται και ο ευρύτατος κυβερνητικός ανασχηματισμός της περασμένης Δευτέρας, αν και την ορκωμοσία του νέου υπουργικού συμβουλίου καθυστέρησε η επείγουσα μεταφορά του πρωθυπουργού Εσάμ Σαράφ στο νοσοκομείο με -όπως ανακοινώθηκε- συμπτώματα σοβαρής εξάντλησης. Το μισό υπουργικό συμβούλιο, 15 υπουργοί, αντικαταστάθηκαν, ανάμεσά τους οι υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Ο Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών και ο 74άχρονος Χάζιμ ελ-Μπιμπλάουι, σύμβουλος του Αραβικού Νομισματικού Ταμείου, ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αίγυπτος
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΟΗΕ
«Απειλή, αλλά όχι και τόοσο μεγάλη»
Τουρκία
Για πυρηνικό σταθμό στα κατεχόμενα μιλάει η Τουρκία
«Ατλαντίς»
«Χιούστον, αποστολή εξετελέσθη»
"Anonymous"
Χάκεψαν το ΝΑΤΟ οι Anonymous
Ιταλία
Οι πολλές αμαρτίες του Πάπα
Αίγυπτος
Νέο υπουργικό συμβούλιο, νέος εκλογικός νόμος στην Αίγυπτο
Σερβία
Επιχαίρουν Σλοβενία-Κροατία για τη σύλληψη Χάτζιτς
ΗΠΑ
Οσο πλησιάζει η 11/9, τόσο σπέρνουν φόβο
50%-50% πιθανότητες δίνουν στον Ομπάμα
Γερμανία
Στη θάλασσα τα οστά του Ρούντολφ Ες
Άλλες ειδήσεις
Αχρηστα πια τα μολύβια!