Έντυπη Έκδοση

ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 135 ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ, ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ

«Χιούστον, αποστολή εξετελέσθη»

Γλιστρώντας στο σεληνοφώτιστο ουρανό, το διαστημικό λεωφορείο «Ατλαντίς» προσγειώθηκε στο διαστημικό κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, κλείνοντας την 30χρονη οδύσσεια ενός προγράμματος με θεαματικές επιτυχίες αλλά και δύο μεγάλες τραγωδίες.

Οι τροχοί του «Ατλαντίς» σταμάτησαν ολοκληρώνοντας την 135η αποστολή του προγράμματος, λίγο πριν χαράξει στη Φλόριντα, στο διαστημικό κέντρο, όπου θα εκτίθεται στο εξής ως μουσειακό κομμάτι.

Το διαστημικό λεωφορείο, η πολυπλοκότερη ιπτάμενη μηχανή που κατασκευάστηκε ποτέ, έθεσε σε τροχιά το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο, το Hubble.

Το πρόγραμμα ωστόσο σημαδεύτηκε από δύο μεγάλες καταστροφές: την έκρηξη του «Challenger» τον Ιανουάριο του 1986 αμέσως μετά την εκτόξευσή του και τη διάλυση του «Columbia» τον Φεβρουάριο του 2003 κατά την επιστροφή και είσοδό του στην ατμόσφαιρα. Το κόστος σε ανθρώπινες απώλειες ήταν 14 αστροναύτες.

«Αποστολή εξετελέσθη, Χιούστον», ήταν η ενημέρωση του κυβερνήτη, Κρις Φέργκιουσον, προς το κέντρο ελέγχου της αποστολής. Η απάντηση ήρθε σε κλίμα συγκίνησης ως επίλογος μιας μακράς και δύσκολης πορείας: «Θα αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να σε συγχαρούμε, Ατλαντίς, και μαζί με σένα τους χιλιάδες θερμούς υποστηρικτές στη χώρα μας, που πραγματικά έδωσαν δύναμη σε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο επί τρεις δεκαετίες ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αστρονομία και Διάστημα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΟΗΕ
«Απειλή, αλλά όχι και τόοσο μεγάλη»
Τουρκία
Για πυρηνικό σταθμό στα κατεχόμενα μιλάει η Τουρκία
«Ατλαντίς»
«Χιούστον, αποστολή εξετελέσθη»
"Anonymous"
Χάκεψαν το ΝΑΤΟ οι Anonymous
Ιταλία
Οι πολλές αμαρτίες του Πάπα
Αίγυπτος
Νέο υπουργικό συμβούλιο, νέος εκλογικός νόμος στην Αίγυπτο
Σερβία
Επιχαίρουν Σλοβενία-Κροατία για τη σύλληψη Χάτζιτς
ΗΠΑ
Οσο πλησιάζει η 11/9, τόσο σπέρνουν φόβο
50%-50% πιθανότητες δίνουν στον Ομπάμα
Γερμανία
Στη θάλασσα τα οστά του Ρούντολφ Ες
Άλλες ειδήσεις
Αχρηστα πια τα μολύβια!