Έντυπη Έκδοση

ΜΕ... ΣΕΜΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΑΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ

Πήγε να πουλήσει λάθος μεταλλευτικά δικαιώματα

Χθες το υπουργείο Οικονομικών κατάλαβε την «γκάφα» και έσπευσε να αποσύρει όπως όπως τη διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος, με την οποία αναζητούσε χρηματοοικονομικούς συμβούλους που θα εισηγούνταν τρόπους αξιοποίησης των μεταλλευτικών δικαιωμάτων.

Στη λιτή ανακοίνωσή του το υπουργείο επισημαίνει ότι η απόσυρση της πρόσκλησης είναι προσωρινή, «ώστε να εμπλουτιστεί με περισσότερες πληροφορίες».

Ανθρακες ο θησαυρός

Ο θησαυρός των μεταλλείων χρυσού αποδείχτηκε προς το παρόν άνθρακας για το Δημόσιο καθώς τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των δύο από τα τρία χρυσωρυχεία έχουν ήδη παραχωρηθεί σε ιδιώτες και σύμφωνα με το νόμο, το Δημόσιο δεν έχει να προσδοκά σε κανένα έσοδο πέρα από τους μελλοντικούς φόρους που θα εισπράξει από τη λειτουργία τους.

Τα μεταλλεία της Χαλκιδικής τα εκμεταλλεύεται για την εξόρυξη χρυσού και άλλων μετάλλων η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, συμφερόντων Μπόμπολα, και το άλλο στην Πέραμο, η εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης.

Ο σημερινός μεταλλευτικός κώδικας απαγορεύει την οποιαδήποτε επιβολή πρόσθετης φορολογίας ή εισφοράς σε μεταλλεία, με τη λογική ότι η έρευνα και η αξιοποίηση απαιτούν δαπανηρές και χρονοβόρες επενδύσεις. Οσο αυτό το θεσμικό πλαίσιο είναι σε ισχύ, δεν μπορεί να προκύψει μεταλλευτικό δικαίωμα για το Δημόσιο ώστε να εισφερθεί στην εταιρεία ειδικού σκοπού και στη συνέχεια να «ιδιωτικοποιηθεί». Στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του Μεσοπρόθεσμου προβλέπεται ότι τα δικαιώματα εσόδων αναμένεται να παραχωρηθούν στο δ' τρίμηνο του 2012 και στο γ' του 2013.

Εσοδα μόνον 7 εκατ.

Σήμερα το κράτος εισπράττει μόλις 7 εκατ. ευρώ από παραχωρήσεις και μισθώματα 30-50 χρόνων σε ιδιώτες και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση προτίθεται να επανεξετάσει το σημερινό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο το Δημόσιο δεν παίρνει δικαιώματα (royalties) επί του εξορυκτικού αποτελέσματος. Στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα να επιβληθεί ένα ειδικό «τέλος ορυκτού πλούτου» ή κάποιος φόρος επί της πρώτης ύλης, ώστε το Δημόσιο να βρει τρόπο να αντλήσει κάποια έσοδα από τα ήδη παραχωρηθέντα δικαιώματα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Κλάδος μετάλλου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΠΝΟ
Εδωσε στην ΠΝΟ αναστολή 2 άρθρων και περιμένει ανταπόκριση
Ασφαλιστικά ταμεία
Χρωστάνε 6,1 δισ. στο ΙΚΑ και δύο στις 3 δεν περνάνε ούτε για ρύθμιση
Κλάδος μετάλλου
Πήγε να πουλήσει λάθος μεταλλευτικά δικαιώματα
Υπουργείο Εργασίας
Κατάληψη στο υπουργικό γραφείο για τα Βαρέα
Οίκοι αξιολόγησης
Η FITCH έβαλε στο στόχαστρο και την Τουρκία, λόγω εμπορικού ελλείμματος
Επιβατικός σταθμός "Ιάσων"
Εφτιαξαν σταθμό, αλλά στέλνουν τους τουρίστες στο «τολ»
Ενέργεια
Η Αγκυρα φρενάρει τον Nabucco - το Βερολίνο προκρίνει ρωσικό αέριο
Ακτοπλοΐα
Νέα δρομολόγια ζητεί η ΝΕΛ
Δικαιοσύνη
Ο Αρειος Πάγος έφερε πιο κοντά τη γρήγορη είσπραξη οφειλών
Συγκρότηση ΕΛΕ
Αλήθειες για την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου
Θέματα καταναλωτή
Ζητούν ειδικά μέτρα λόγω ζημιών από Ε. coli
ΔΝΤ
ΔΝΤ: Το υποτιμημένο γουάν δεν είναι πρόβλημα
Άλλες ειδήσεις
10μελής επιτροπή για να κινηθούν 2 σκάφη του ΣΔΟΕ
Αναχώρησε από Θεσσαλονίκη για Σάμο