Έντυπη Έκδοση

Στις αγκάλες του Μπουτάρη

Το δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη τοποθετεί ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, στη θέση του προέδρου του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης.

Η επιλογή του δεν είναι έκπληξη. Το υπουργείο επιθυμούσε τη σύνδεση της πόλης με το σημαντικότερο ίσως διεθνή θεσμό, που φιλοξενεί ετησίως.

Τα προηγούμενα χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετώπιζε σαν κάτι ξένο το Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Επιπλέον, το τεράστιο χρέος που δημιούργησαν οι προηγούμενες διοικήσεις του Φεστιβάλ έκανε και τον επιχειρηματικό κόσμο (από ξενοδοχεία μέχρι ταξιδιωτικά γραφεία) της πόλης να στρέφεται μακριά του. Ακόμη και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, που διαθέτει τις αίθουσες στο Φεστιβάλ, παρέμενε απλήρωτος.

Ο Γιάννης Μπουτάρης, που φιλοδοξεί να αλλάξει το πρόσωπο της Θεσσαλονίκης, καλείται και από το νέο του ρόλο να «ανοίξει» την πόλη προς το Φεστιβάλ και το αντίστροφο. Αλλωστε, στη σύνθεση του νέου Δ.Σ. τοποθετήθηκε και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού της Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας.

«Η ανάθεση της προεδρίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πρόσωπό μου», δήλωσε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, «σηματοδοτεί τη βούληση του υπουργείου Πολιτισμού, ώστε ο σημαντικός αυτός φορέας και θεσμός της πόλης να συνεισφέρει ουσιαστικά στην ανάπτυξη ενός σημαντικού τομέα πολιτισμικής και οικονομικής δραστηριότητας, όπως αυτός μπορεί να εκφραστεί από το σημαντικό τοπικό δυναμικό του χώρου του Κινηματογράφου, μέσα από την ενεργό εμπλοκή του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη συνακόλουθη σύσφιγξη των σχέσεων του Φεστιβάλ και της πόλης». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η παρουσία του κ. Εϊπίδη στη θέση του διευθυντή τόσο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου όσο και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, δύο διοργανώσεων που απολαμβάνουν διεθνούς καταξίωσης, όπως και η γενικότερη δραστηριότητα ανθρώπων του χώρου, που κινητοποιούνται έντονα τελευταία, είναι ελπιδοφόρα σημάδια για την ανοδική πορεία του Φεστιβάλ».

Στη θέση του αντιπροέδρου τοποθετείται ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, ενώ μέλη, εκτός από τον Σπ. Πέγκα, διορίστηκαν ακόμη οι: Βικτωρία Γεωργουβέλα (σύμβουλος πολιτιστικής διαχείρισης), Γιωργανδρέας Ζάννος (δικηγόρος, εκπρόσωπος ΕΡΤ), Νίκος Παναγιωτόπουλος (σεναριογράφος) και Φίλιος Στάγκος (δημοσιογράφος).

Σύμφωνα με το νέο κινηματογραφικό νόμο, το Δ.Σ. αυτό θα επιλέξει το γενικό διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, όπως έγινε πρόσφατα και στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Προηγουμένως θα πρέπει να γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος. Η θητεία του νέου Δ.Σ. είναι τριετής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Πολιτισμού
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Music and Cultural Festival
Μουσική πλάι στο δάσος
Θέατρο
Παίζει θέατρο στις φυλακές
Μουσείο Μπουμπουλίνας
Στην αυλή της Μπουμπουλίνας
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Στις αγκάλες του Μπουτάρη
Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων
Βουτιά σε αρχαία ναυάγια
Πέθανε ο Αλεξ Στάινβαϊς
Εφυγε ο πατέρας του δισκογραφικού εξώφυλλου
Λογοτεχνία
Καινούργιος Παπαντωνίου
Τηλεόραση
Θερινές «ενδεκάδες» στη μικρή οθόνη
ΜΜΕ
«Χρόνια Δημοκρατίας» στο Διαδίκτυο
Σε 48ωρη απεργία τα «Αθλητικά Νέα»