Έντυπη Έκδοση

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ, ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΔΥΣΧΕΡΩΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΙΜΗ -ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΗ- ΒΛΑΒΗ

Ο Αρειος Πάγος έφερε πιο κοντά τη γρήγορη είσπραξη οφειλών

Σε σχηματισμό ολομέλειας και με τις διαδικασίες της «πρότυπης δίκης», η επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα η διάταξη που περιορίζει το δικαίωμα των φορολογουμένων να ζητούν προσωρινή αναστολή εκτέλεσης των καταδικαστικών αποφάσεων.

Φαίνεται ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για την ταχύτερη είσπραξη εκ μέρους του Δημοσίου μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το άρθρο 34 του Ν. 3900/2010 προβλέπει ότι για να γίνει δεκτή αίτηση αναστολής και προσωρινής διαταγής από τα Διοικητικά Δικαστήρια, πρέπει ο οφειλέτης να αποδείξει ότι από τον καταλογισμό της οφειλής, δηλαδή την ατομική ειδοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, τον πλειστηριασμό κ.λπ., προκαλείται σε βάρος του «ανεπανόρθωτη» και όχι δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη, όπως απαιτούνταν μέχρι σήμερα.

Η ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η επίμαχη ρύθμιση, «μη θίγουσα τον πυρήνα του δικαιώματος δικαστικής προστασίας», δεν αντιβαίνει στις διατάξεις των άρθρων 20 και 25 του Συντάγματος ούτε περιορίζει δυσανάλογα το δικαίωμα προσωρινής δικαστικής προστασίας.

Αλλωστε, συνεχίζει η απόφαση, το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να αποδεχθεί το αίτημα του οφειλέτη, είτε ολόκληρο ή εν μέρει και να αποφασίσει εκτιμώντας, κατά την κρίση του, τα μέτρα που ζητεί το Δημόσιο να ληφθούν.

Ληξιπρόθεσμα 400.000 ?

Στην επίδικη υπόθεση, στο δικαστήριο προσέφυγε 75χρονος συνταξιούχος διευθύνων σύμβουλος Ανώνυμης Εταιρείας ειδών οικιακής χρήσης στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία είχε χρέη από ΦΠΑ περίπου 400.000 ευρώ.

Ο 75χρονος υποστήριξε ότι δεν ευθύνεται για τα φορολογικά χρέη της εταιρείας και ανέφερε ότι έχει την επικαρπία μιας διώροφης κατοικίας όπου συγκατοικεί με τη διαζευγμένη κόρη του και τον ανήλικο εγγονό του και την ιδιοκτησία αποθήκης 170 τ.μ επίσης στη Θεσσαλονίκη. Ισχυρίστηκε δε ότι η λήψη οποιουδήποτε αναγκαστικού μέτρου (κατάσχεση ή πλειστηριασμός) σε βάρος των δύο ακινήτων θα του προκαλέσει βλάβη ανεπανόρθωτη ή πάντως δυσχερώς επανορθώσιμη.

Οι δικαστές, εκτιμώντας την ηλικία και τα εισοδήματα του 75χρονου, έκριναν ανεπανόρθωτη τη ζημιά που θα του προκληθεί και, σταθμίζοντας τη βλάβη του δημόσιου συμφέροντος αλλά και τη μικρή αξία της επικαρπίας, απαγόρευσαν κάθε καταναγκαστικό μέτρο επί της μονοκατοικίας. Αντίθετα, επέτρεψσαν πλειστηριασμό επί της αποθήκης. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαιοσύνη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΠΝΟ
Εδωσε στην ΠΝΟ αναστολή 2 άρθρων και περιμένει ανταπόκριση
Ασφαλιστικά ταμεία
Χρωστάνε 6,1 δισ. στο ΙΚΑ και δύο στις 3 δεν περνάνε ούτε για ρύθμιση
Κλάδος μετάλλου
Πήγε να πουλήσει λάθος μεταλλευτικά δικαιώματα
Υπουργείο Εργασίας
Κατάληψη στο υπουργικό γραφείο για τα Βαρέα
Οίκοι αξιολόγησης
Η FITCH έβαλε στο στόχαστρο και την Τουρκία, λόγω εμπορικού ελλείμματος
Επιβατικός σταθμός "Ιάσων"
Εφτιαξαν σταθμό, αλλά στέλνουν τους τουρίστες στο «τολ»
Ενέργεια
Η Αγκυρα φρενάρει τον Nabucco - το Βερολίνο προκρίνει ρωσικό αέριο
Ακτοπλοΐα
Νέα δρομολόγια ζητεί η ΝΕΛ
Δικαιοσύνη
Ο Αρειος Πάγος έφερε πιο κοντά τη γρήγορη είσπραξη οφειλών
Συγκρότηση ΕΛΕ
Αλήθειες για την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου
Θέματα καταναλωτή
Ζητούν ειδικά μέτρα λόγω ζημιών από Ε. coli
ΔΝΤ
ΔΝΤ: Το υποτιμημένο γουάν δεν είναι πρόβλημα
Άλλες ειδήσεις
10μελής επιτροπή για να κινηθούν 2 σκάφη του ΣΔΟΕ
Αναχώρησε από Θεσσαλονίκη για Σάμο