Έντυπη Έκδοση

Αλήθειες για την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου

Μυστικά


Η Πρωτοβουλία για τη Σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) επί του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους έκανε τα πρώτα της βήματα στα τέλη του 2010.

Εχουν ειπωθεί πολλά για την πατρότητα και τη μητρότητα αυτής της πρωτοβουλίας. Τώρα η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στην κοινωνία. Θα παραθέσω τα ονόματα των μελών της ομάδας που συντονίζει τους δύο τελευταίους μήνες τις δραστηριότητες της ΕΛΕ, με σκοπό την ενημέρωση των φίλων, αλλά και των αντιπάλων της.

Με αλφαβητική σειρά: Αλαβάνου Αριάδνη, Βαλαβάνη Νάντια, Βατικιώτης Λεωνίδας, Βεγίρη Αλίκη, Κατρούγκαλος Γιώργος, Κόκκαλη Αννα, Κουβελάκης Στάθης, Λαπαβίτσας Κώστας, Λασκαρίδου Χριστίνα, Μαρκέτος Σπύρος, Μαρόλα Σοφία, Μητραλιάς Γιώργος, Σακοράφα Σοφία, Σπανού Δέσποινα, Τόλιος Γιάννης, Τριανταφυλλοπούλου Νάνσυ, Χατζόπουλος Στάθης.

Ποια κόμματα και πολιτικοί σχηματισμοί τη στηρίζουν: ολίγον από Συνασπισμό και το Αριστερό Ρεύμα, ολίγον από ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ολίγον από ΠΑΣΟΚ και οπαδούς κατά του Μνημονίου, ολίγον από ΣΥΡΙΖΑ και το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, ολίγον από Αριστερό Βήμα Διαλόγου και Κοινής Δράσης και η Ελληνική Επιτροπή Ενάντια στο Χρέος.

Ομως ένα διακριτό πλέον ρεύμα από το σύνολο του κόσμου της Αριστεράς, αλλά και της εργασίας, ανεξαρτήτως και πέρα από τα κόμματα στα οποία ανήκει, έχει αντιληφθεί τη σημασία του κοινωνικού ελέγχου του χρέους. Σε αυτό το ρεύμα θέλει να ανήκει η Πρωτοβουλία για τη δημιουργία της ΕΛΕ και αυτό θέλουμε να τη στηρίζει.

Και ψέματα

Θα ήθελα να απαντήσω στα κακόβουλα δημοσιεύματα μερίδας ηλεκτρονικών και έντυπων μέσων. Η Πρωτοβουλία για τη Συγκρότηση ΕΛΕ και εμείς ως άτομα δεν χρηματοδοτούμαστε από κανένα φορέα. Οι κατηγορίες του τύπου «Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί την ΕΛΕ», ακόμη και «Η Ε.Ε. στηρίζει την ΕΛΕ» δεν είναι απλώς αυθαίρετες και ανυπόστατες, αλλά επίσης συκοφαντικές.

Θέλω να εκφράσω τη συλλογική ντροπή που αισθάνομαι προς εκείνους που με τόση ευκολία προσπαθούν να αμαυρώσουν την προσπάθεια διεθνούς συντονισμού της πάλης κατά του χρέους και των τραπεζών.

Ντρέπομαι για τη λάσπη στα πρόσωπα συναγωνιστών, όπως η Λουτσία Μαρία Φατορέλι, ο Ερίκ Τουσέν,ο Αλαν Σίμπιλς, η Φιόνα Τσιπούνζα, ο Αντι Στόρι και τόσοι άλλοι, που χρόνια παλεύουν ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και το χρέος.

Ας το σκεφτούν καλά όσοι προσπαθούν να μειώσουν τον αγώνα τους. Ας σκεφτούν, επίσης, ότι δηλητηριάζουν τη δυνατότητα συμβολής αυτής της προσπάθειας στην πάλη των εργαζομένων ενάντια στο χρέος.

Ενα βήμα εμπρός

Μετά το διεθνές συνέδριο του Μαΐου συστάθηκαν επιτροπές για να ξεκινήσει η ερευνητική δουλειά για το δημόσιο χρέος. Τα πορίσματα των ερευνών θα δημοσιοποιηθούν σε ημερίδα το φθινόπωρο. Δεν πρέπει, όμως, να συγχέεται η ερευνητική δουλειά και τα πορίσματα αυτών των ομάδων με την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, που επιδιώκουμε να δημιουργηθεί υπό την πίεση του λαϊκού κινήματος για να πάρει στα χέρια της τον έλεγχο όλου του χρέους με σκοπό τη διαγραφή του.

Για το κίνημα

Η Πρωτοβουλία για τη δημιουργία ΕΛΕ από την αρχή έκανε σαφές ότι για να συσταθεί μια τέτοια επιτροπή είναι απαραίτητο ο εργατικός, λαϊκός και δημοκρατικός έλεγχος να απαιτηθεί με όρους κινήματος. Αλλος τρόπος δεν υπάρχει. Σε περίπτωση αθέτησης πληρωμών και διαγραφής μέρους του χρέους από μια αστική κυβέρνηση, το υπάρχον χρέος, αλλά και οι όποιες νέες δανειακές συμβάσεις θα πρέπει να ελεγχθούν από τους συλλογικούς φορείς, τα συνδικάτα και τα κινήματα των πολιτών.

Το εάν, λοιπόν, θα ευοδωθεί η προσπάθεια για σχηματισμό ΕΛΕ εξαρτάται από την υποστήριξη του κοινωνικού ελέγχου του χρέους από το μαζικό κίνημα και τις οργανώσεις του. Η πραγματικότητα των χιλιάδων πολιτών που υπέγραψαν υπέρ της ΕΛΕ (περίπου 80.000) επιβεβαιώνει ότι η Πρωτοβουλία αποκτά στέρεες βάσεις και μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

Ηδη έχει γίνει εμφανής η απαίτηση για διεύρυνση του πολιτικού πλαισίου της ΕΛΕ. Η στάση πληρωμών και η συζήτηση της εξόδου από το ευρώ φαίνεται να διαπερνά τους προβληματισμούς ευρύτερων στρωμάτων και να δυναμώνει μετά την ψήφιση και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος σε όλη την κοινωνία.

Το «Δεν χρωστάμε - Δεν πουλάμε - Δεν πληρώνουμε» μαζί με το «Ελέγχω - Διεκδικώ - Αρνούμαι» απαιτεί το δημοκρατικό, λαϊκό, εργατικό έλεγχο του χρέους τώρα.

Μπορούμε; Ας το συζητήσουμε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΠΝΟ
Εδωσε στην ΠΝΟ αναστολή 2 άρθρων και περιμένει ανταπόκριση
Ασφαλιστικά ταμεία
Χρωστάνε 6,1 δισ. στο ΙΚΑ και δύο στις 3 δεν περνάνε ούτε για ρύθμιση
Κλάδος μετάλλου
Πήγε να πουλήσει λάθος μεταλλευτικά δικαιώματα
Υπουργείο Εργασίας
Κατάληψη στο υπουργικό γραφείο για τα Βαρέα
Οίκοι αξιολόγησης
Η FITCH έβαλε στο στόχαστρο και την Τουρκία, λόγω εμπορικού ελλείμματος
Επιβατικός σταθμός "Ιάσων"
Εφτιαξαν σταθμό, αλλά στέλνουν τους τουρίστες στο «τολ»
Ενέργεια
Η Αγκυρα φρενάρει τον Nabucco - το Βερολίνο προκρίνει ρωσικό αέριο
Ακτοπλοΐα
Νέα δρομολόγια ζητεί η ΝΕΛ
Δικαιοσύνη
Ο Αρειος Πάγος έφερε πιο κοντά τη γρήγορη είσπραξη οφειλών
Συγκρότηση ΕΛΕ
Αλήθειες για την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου
Θέματα καταναλωτή
Ζητούν ειδικά μέτρα λόγω ζημιών από Ε. coli
ΔΝΤ
ΔΝΤ: Το υποτιμημένο γουάν δεν είναι πρόβλημα
Άλλες ειδήσεις
10μελής επιτροπή για να κινηθούν 2 σκάφη του ΣΔΟΕ
Αναχώρησε από Θεσσαλονίκη για Σάμο