Έντυπη Έκδοση

ΒΗΜΑ ΑΠΟ ΠΑΜΠΟΥΚΗ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ, ΛΕΝΕ ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ

Εδωσε στην ΠΝΟ αναστολή 2 άρθρων και περιμένει ανταπόκριση

Σήμερα αναμένεται από τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΝΟ να κριθεί εάν οι ναυτεργάτες θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις ή όχι.

Σήμερα θα ξέρουμε πότε -και αν- θα ταξιδέψουμε Σήμερα θα ξέρουμε πότε -και αν- θα ταξιδέψουμε Ο υπουργός, επιδιώκοντας ουσιαστικά πίστωση χρόνου, με προσεκτικές διατυπώσεις -μίλησε για εποικοδομητικό κλίμα- εξήγησε ότι τα μέλη της ΠΝΟ τού έθεσαν τα αιτήματά τους, ορισμένα από τα οποία όπως είπε «χρήζουν περισσότερης μελέτης και στις επόμενες ημέρες θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε κεντρικό επίπεδο».

Εξίσου προσεκτική ήταν και η δήλωση που έκανε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς: «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση τέτοια που δεν μπορώ να πω ότι είμαστε ικανοποιημένοι. Εκείνο το οποίο κατάλαβα είναι ότι το υπουργείο κάνει μια αναστολή στη νομοθεσία Ανωμερίτη ώστε να μην καταργηθεί αλλά να ανασταλεί για αργότερα. Είναι ένα θετικό βήμα αλλά δεν καλύπτει αυτά τα οποία ζητάμε».

Τα άρθρα 44 και 11

Οι ναυτεργάτες παρουσίασαν στον κ. Παμπούκη τα αιτήματά τους ζητώντας κυρίως από το άρθρο 44 του εφαρμοστικού νόμου την αναστολή της παραγράφου 1 που μιλά για μείωση της χρηματοδότησης του ΝΑΤ κατά 50 εκατ. ευρώ το 2011 και από το 2012 και εφεξής κατά το ποσό των 100 εκατ. ευρώ για κάθε έτος.

Επίσης ζητάνε την αναστολή του άρθρου 11 που κάνει λόγο για μείωση των συντάξεων κατά 10% για αυτούς που είναι κάτω των 60 ετών και την αναστολή της παραγράφου που μιλά για μείωση των επικουρικών συντάξεων. Τέλος απαιτούν την αναστολή του άρθρου 27 του παλαιοτέρου νόμου που λέει για ένταξη του ΝΑΤ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από 01/01/2013.

«Εγινε μια συνάντηση με την ΠΝΟ σε εποικοδομητικό κλίμα στην οποία τους είπαμε ότι από πλευράς της κυβέρνησης ήδη στις πρώτες ημέρες ορισμένα ζητήματα όπως αυτό της αναστολής του νόμου Ανωμερίτη το οποίο είναι προϊόν συλλογικής διαπραγμάτευσης που έγινε στο παρελθόν όσον αφορά τις αυξήσεις παγώνει με νομοθετική πρόβλεψη όσο διαρκεί βεβαίως το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Χάρης Παμπούκης.

Η σκληρή γραμμή

n Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των ναυτεργατών, λόγω της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας, δεν είναι λίγοι αυτοί που επιθυμούν να μην προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις αυτό το διάστημα μεσούσης της τουριστικής περιόδου.

Σκληρή γραμμή κρατούν τα σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ καθώς εμμένουν στις θέσεις που έχουν παρουσιάσει πριν από λίγες ημέρες (ΠΕΜΕΝ, Στέφενσων και ΠΕΕΜΑΓΕΝ), πως «κάθε πλοίο πρέπει να γίνει κάστρο αντίστασης και αγώνα» και ζητούν να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Χθες το πρωί από το πλοίο «Φαιστός» η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα είχε δηλώσει με νόημα σε συγκέντρωση πως «οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικούν και σε περίοδο κρίσης, να μην παραιτηθούν από τις διεκδικήσεις τους».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ναυτιλία και ακτοπλοΐα
Υπουργείο Ανάπτυξης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΠΝΟ
Εδωσε στην ΠΝΟ αναστολή 2 άρθρων και περιμένει ανταπόκριση
Ασφαλιστικά ταμεία
Χρωστάνε 6,1 δισ. στο ΙΚΑ και δύο στις 3 δεν περνάνε ούτε για ρύθμιση
Κλάδος μετάλλου
Πήγε να πουλήσει λάθος μεταλλευτικά δικαιώματα
Υπουργείο Εργασίας
Κατάληψη στο υπουργικό γραφείο για τα Βαρέα
Οίκοι αξιολόγησης
Η FITCH έβαλε στο στόχαστρο και την Τουρκία, λόγω εμπορικού ελλείμματος
Επιβατικός σταθμός "Ιάσων"
Εφτιαξαν σταθμό, αλλά στέλνουν τους τουρίστες στο «τολ»
Ενέργεια
Η Αγκυρα φρενάρει τον Nabucco - το Βερολίνο προκρίνει ρωσικό αέριο
Ακτοπλοΐα
Νέα δρομολόγια ζητεί η ΝΕΛ
Δικαιοσύνη
Ο Αρειος Πάγος έφερε πιο κοντά τη γρήγορη είσπραξη οφειλών
Συγκρότηση ΕΛΕ
Αλήθειες για την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου
Θέματα καταναλωτή
Ζητούν ειδικά μέτρα λόγω ζημιών από Ε. coli
ΔΝΤ
ΔΝΤ: Το υποτιμημένο γουάν δεν είναι πρόβλημα
Άλλες ειδήσεις
10μελής επιτροπή για να κινηθούν 2 σκάφη του ΣΔΟΕ
Αναχώρησε από Θεσσαλονίκη για Σάμο