Έντυπη Έκδοση

Η Αγκυρα φρενάρει τον Nabucco - το Βερολίνο προκρίνει ρωσικό αέριο

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο η Τουρκία... Από την μια πλευρά επίκειται η υπογραφή συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν για την αγορά φυσικού αερίου, η οποία παρ' όλο που έχει καθυστερήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πλέον δρομολογηθεί.

Από την άλλη πλευρά «εκθέτει σε κίνδυνο» τον αγωγό φυσικό αερίου Nabucco, διότι δεν απέστειλε, ως όφειλε, στο Μπακού, που αποτελεί την κύρια πηγή τροφοδοσίας του, αντίγραφο του προσφάτως υπογεγραμμένου διεθνούς συμφώνου με το οποίο «κατοχυρώθηκε» η υλοποίησή του.

Στις αρχές Ιουνίου υπεγράφη συμφωνία στην Καισάρεια μεταξύ της κοινοπραξίας του έργου, Nabucco Gas Pipeline International, και των εκπροσώπων των χωρών (Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας) από όπου θα περάσει ο αγωγός πριν καταλήξει στην κεντρική Ευρώπη.

Η αζερική πλευρά, ωστόσο, εκφράζει αμφιβολίες για το εάν τελικά θα υλοποιηθεί ο αγωγός. Εκλαμβάνει ως προϋπόθεση την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας με την Τουρκία. Επομένως, ερμηνεύοντας τη στάση της Αγκυρας, της προσάπτει ότι τελικά υπαναχωρεί σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του έργου.

Την ίδια μοίρα όμως φαίνεται πως θα ακολουθήσουν και οι άλλοι δύο αγωγοί που μονοπωλούν το ελληνικό ενδιαφέρον (ITGI και ΤΑΡ), καθώς και εκείνοι «εξαρτώνται», όπως υποστηρίζεται, από τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας.

Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι επιλογές της αντικρούουν στην πρόθεσή της να καταστεί «ενεργειακός κόμβος» στην ευρύτερη περιοχή, παίρνοντας τα πρωτεία έναντι της Ελλάδας ή της Βουλγαρίας, την ώρα που, όπως φαίνεται, οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν ώστε οι «εκκρεμότητες» κάθε είδους να διευθετηθούν άμεσα, για να δουν στην πράξη την εφαρμογή της πολιτικής τους στην Ευρασία.

n Προβάδισμα στον Nabucco στο πλαίσιο της λεγόμενης κούρσας των αγωγών επιχειρεί από την άλλη πλευρά να δώσει η Πολωνία, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως αποκαλύπτει η πολωνική εφημερίδα «Gazeta Wyborcza», η Βαρσοβία φαίνεται πως θα μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις που θα έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση με το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν ώστε να επισπευστεί η διαδικασία για την εξασφάλιση των απαραίτητων για τη λειτουργία του αγωγού ποσοτήτων φυσικού αερίου. Το «πολωνικό σχέδιο» θα πρέπει να λάβει στη συνέχεια την έγκριση των «27».

n Η Ρωσία δεν καθυστέρησε από την πλευρά της να υπενθυμίσει τη δύναμη της, γνωρίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδιώκει να περιορίσει την επιρροή της στον τομέα της ενέργειας. Ισχυροποίησε τη θέση της στην Ευρώπη στο ενεργειακό πεδίο με προοπτική τη στενότερη γερμανορωσική συνεργασία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο στη Γερμανία.

Στο πλαίσιο αυτό διεξήχθησαν πυρετώδεις διαπραγματεύσεις μέσα στην εβδομάδα που είχαν στόχο τη σύμπραξη της γερμανικής RWE με τη ρωσική Gazprom. Σύμφωνα, ωστόσο, με δημοσιεύματα της Deutsche Welle αλλά και του ρωσικού Τύπου, ίσως οι κινήσεις αυτές να προϊδεάζουν για την ενδεχόμενη σύμπραξη των δύο «ανταγωνιστικών» αγωγών φυσικού αερίου, South Stream και Nabucco.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΠΝΟ
Εδωσε στην ΠΝΟ αναστολή 2 άρθρων και περιμένει ανταπόκριση
Ασφαλιστικά ταμεία
Χρωστάνε 6,1 δισ. στο ΙΚΑ και δύο στις 3 δεν περνάνε ούτε για ρύθμιση
Κλάδος μετάλλου
Πήγε να πουλήσει λάθος μεταλλευτικά δικαιώματα
Υπουργείο Εργασίας
Κατάληψη στο υπουργικό γραφείο για τα Βαρέα
Οίκοι αξιολόγησης
Η FITCH έβαλε στο στόχαστρο και την Τουρκία, λόγω εμπορικού ελλείμματος
Επιβατικός σταθμός "Ιάσων"
Εφτιαξαν σταθμό, αλλά στέλνουν τους τουρίστες στο «τολ»
Ενέργεια
Η Αγκυρα φρενάρει τον Nabucco - το Βερολίνο προκρίνει ρωσικό αέριο
Ακτοπλοΐα
Νέα δρομολόγια ζητεί η ΝΕΛ
Δικαιοσύνη
Ο Αρειος Πάγος έφερε πιο κοντά τη γρήγορη είσπραξη οφειλών
Συγκρότηση ΕΛΕ
Αλήθειες για την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου
Θέματα καταναλωτή
Ζητούν ειδικά μέτρα λόγω ζημιών από Ε. coli
ΔΝΤ
ΔΝΤ: Το υποτιμημένο γουάν δεν είναι πρόβλημα
Άλλες ειδήσεις
10μελής επιτροπή για να κινηθούν 2 σκάφη του ΣΔΟΕ
Αναχώρησε από Θεσσαλονίκη για Σάμο