Έντυπη Έκδοση

ΤΡΙΓΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Κενά στα σχολεία, ασφυξία στα ΑΕΙ

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών θέσεων. Δρομολογούνται αλλαγές στη χρηματοδότηση των σχολών.

Από τις δυσκολότερες σχολικές χρονιές της τελευταίας δεκαετίας για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς αλλά κυρίως για το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να είναι η φετινή, που ξεκινάει στις 13 Σεπτεμβρίου. Ο αριθμός ρεκόρ των συνταξιοδοτούμενων, οι μειωμένοι κατά 50% από πέρσι διορισμοί των μόνιμων εκπαιδευτικών, οι λιγότερες πιστώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών, η κατάργηση των ωρομισθίων, είναι τα θέματα στα οποία καλείται να δώσει λύση το υπουργείο.

Πλήρες θέμα...

Για το ίδιο θέμα

 • Εκπαίδευση

  • Αρχίζει ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου στα πανεπιστήμια
   Εν μέσω οικονομικής κρίσης, το υπουργείο Παιδείας θα αρχίσει τον διάλογο για ένα από τα πλέον μεγαλόπνοα σχέδια μεταρρύθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των τελευταίων ετών. Οι αλλαγές θα περιλαμβάνουν τη διοίκηση, τα προγράμματα σπουδών, τη χρηματοδότηση, το νέο σύστημα εισαγωγής των αποφοίτων λυκείου και τη διεθνοποίηση των ιδρυμάτων.
 • Το «φιλέτο» της Βουλιαγμένης

  • Κόντρες μητροπολιτών για τα 4 στρέμματα στη Βουλιαγμένη
   Αλλοι ιεράρχες θεωρούν νόμιμη και συμφέρουσα για την Εκκλησία την πώληση του ακινήτου στη Βουλιαγμένη και άλλοι ζητούν να επανεξεταστεί η υπόθεση Πληθαίνουν οι φωνές μητροπολιτών που ζητούν από τον αρχιεπίσκοπο να συζητηθεί η υπόθεση της πώλησης του «φιλέτου» 4 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη, για την οποία έχει ασκηθεί δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τέσσερις κακουργηματικές πράξεις.
 • Πρόληψη-ανακύκλωση-κομποστοποίηση

  • Πράσινη διαχείριση απορριμμάτων
   Τη στιγμή που η Ελλάδα αντιμετωπίζει ίσως τη σοβαρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της και καλούνται όλοι οι Ελληνες να σηκώσουν τεράστια βάρη για να ξεπεραστεί, η απερχόμενη ηγεσία του ΕΣΔΚΝΑ σχεδιάζει για την Αττική την ακριβότερη και προβληματικότερη δυνατότητα διαχείρισης απορριμμάτων ολοκληρώνοντας σειρά λανθασμένων και αδιαφανών επιλογών των χρόνων που προηγήθηκαν, χωρίς καν να έχει δρομολογήσει, ως ώφειλε, τις απαραίτητες ολοκληρωμένες, ρεαλιστικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικά αποδεκτές πολιτικές, που έχει τόσο ανάγκη η Αττική.
 • Φάρμακα

  • Φάρμακα: Νέο σύστημα από τέλος Σεπτεμβρίου
   Απ' το 2004 έως το 2009 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας αυξήθηκε κατά... 100%! Νέο σύστημα για την αγορά φαρμάκων από τα νοσοκομεία θα εφαρμοστεί από το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως διαβεβαιώνει το υπουργείο Υγείας, και πλέον η προμήθεια των σκευασμάτων θα γίνεται όχι με βάση την εμπορική ονομασία αλλά τη δραστική ουσία σε νοσοκομειακή συσκευασία.
  • Μειώνουν τις τιμές στην Ευρώπη
   Τα ευρωπαϊκά κράτη για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης έκαναν μπαράζ μειώσεων, την ώρα που η Ελλάδα δεν διαθέτει καν ηλεκτρονική συνταγογράφηση ώστε να μπορεί να ελέγχει τι χορηγεί και σε τι ποσότητα κάθε γιατρός, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι ανεξέλεγκτη και να παρατηρούνται συνεχή φαινόμενα διαφθοράς.
 • «Κοινωνικό παντοπωλείο»

  • Τα σουπερμάρκετ των φτωχών
   Στη Λάρισα, στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης και στο Ηράκλειο τα «κοινωνικά παντοπωλεία» εξυπηρετούν περίπου 850 δημότες τους Στην εποχή που τα προάστια των φτωχών γεμίζουν πιο γρήγορα από τις λίστες του ΟΑΕΔ και ηλικιωμένοι ζητιανεύουν έξω από τα σουπερμάρκετ και τις πλατείες για να αγοράσουν λίγο φαγητό ή τα φάρμακά τους, στο λεξιλόγιο και στη ζωή των πόλεων εισβάλλουν έννοιες όπως το «κοινωνικό παντοπωλείο».
 • Από το "Ε" της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας

  • ΕΓΚΩΜΙΟ ΤΗΣ ΤΕΜΠΕΛΙΑΣ Οταν η εργατικότητα τρελαίνει...
   Η ΤΕΜΠΕΛΙΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ! Γιατί καμαρώνουμε για την ποσότητα της δουλειάς μας και όχι για την ποιότητα της εργασίας μας; Διότι από μικροί έχουμε διδαχθεί τις αξίες της εργατικότητας, παραβλέποντας συχνά ότι ο άνθρωπος χρειάζεται και την καλλιέργεια, την τέχνη, το διάβασμα και την απλή ενατένιση, περισυλλογή και ρεμβασμό. Αλλωστε, η σημερινή οικονομική κρίση, αντίθετα απ' ό,τι μας λένε, οφείλεται κυρίως στην υπερβολική παραγωγικότητα και όχι στην τόσο καταφρονεμένη αδράνεια.