Έντυπη Έκδοση

Η κερδοσκοπία «ταΐζει» το τέρας της ακρίβειας

ΑΛΥΣΙΔΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ: ΛΟΥΚΕΤΑ, ΑΥΞΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΦΟΒΟΥΣ για αλυσιδωτές αυξήσεις σε όλο το κύκλωμα των ειδών διατροφής εκφράζουν πλέον κυβερνητικά στελέχη, με αιχμή την κρίση στην αγορά σιτηρών. Τα κρούσματα κερδοσκοπίας ήδη είναι φανερά, καθώς αλευροβιομήχανοι «πέρασαν» από την απειλή στην πράξη.

Προχωρούν σε ανατιμήσεις, ενώ οι κοστολογικοί έλεγχοι που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στις αλευροβιομηχανίες από υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας έδειξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, μεικτό περιθώριο κέρδους 50%. Ζητήθηκε έως αύριο η κοινοποίηση τιμολογίων για τα έτη 2008-2010 και παράλληλη έρευνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων.

Το υπουργείο εξετάζει την επίσπευση παρεμβάσεων που θα εμποδίσουν την κλιμάκωση των ανατιμήσεων στο ράφι, αρχικά σε προϊόντα διατροφής που ελέγχονται άμεσα από τα σιτηρά (δημητριακά, γλυκά, τυποποιημένα είδη, κρέας κ.λπ.) αλλά και σε όλο το φάσμα των τροφίμων και των υπηρεσιών σίτισης. Η περίοδος είναι ιδανική για κερδοσκοπία:

* Δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις τόνωσης του ανταγωνισμού όπως η ισχυροποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η δημιουργία παρόμοιας διεύθυνσης στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου, η πλήρης λειτουργία του παρατηρητηρίου Τιμών, η ολοκλήρωση των ρυθμίσεων στα τιμολόγια χονδρικής κ.λπ.

* Η χρονική στιγμή είναι κακή, καθώς παραδοσιακά τον Σεπτέμβριο γίνονται ανατιμήσεις. Πολλά σουπερμάρκετ για λόγους ανταγωνισμού επέλεξαν να περάσουν σταδιακά την αύξηση του ΦΠΑ του Ιουλίου.

«Μαξιλάρια»

Η κυβέρνηση διαψεύδει ότι η απόκλιση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού θα «φέρει» πιο κοντά τους φόρους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν «μαξιλάρια» δαπανών (επενδυτικών, καταναλωτικών, ακόμη και μισθολογικών). Οπως όμως εξηγούν αρμόδια στελέχη, αν τα πράγματα δεν αλλάξουν, ένα είναι βέβαιο: η πρόβλεψη που περιλαμβάνεται και στο αναθεωρημένο μνημόνιο (6 Αυγούστου) περί υποκατάστασης της αύξησης ΦΠΑ με άλλο, λιγότερο επώδυνο για την αγορά, μέτρο (που θα φέρει έσοδα επίσης 1 δισ. ευρώ) χάνει έδαφος...

Να σημειωθεί ότι το μνημόνιο αναφέρει ότι το 2011 πρέπει να γίνει «μετάταξη» τουλάχιστο στο 30% των αγαθών και υπηρεσιών. Σε περίπτωση εκτροχιασμού όμως μπορεί το «καλάθι» των αγαθών να είναι μεγαλύτερο.

Ηδη, ο πληθωρισμός «τρέχει» με ρυθμό 5,5% (στοιχεία Ιουλίου) ροκανίζοντας ακόμη περισσότερο το εισόδημα των νοικοκυριών που έχει δεχθεί αφαίμαξη αξίας 20 δισ. ευρώ για χάρη της διάσωσης της οικονομίας. Εκφράζονται φόβοι ότι αν έρθει νέο κύμα ανατιμήσεων θα περιορίσει ακόμη περισσότερο την κίνηση στην αγορά με αλυσιδωτές επιπτώσεις: λουκέτα επιχειρήσεων, αύξηση ανεργίας, μείωση των φορολογικών εσόδων και είσοδο της χώρας σε ακόμη πιο μεγάλες περιπέτειες.

Το μεγάλο ζήτημα είναι πότε θα τελειώσει η «ακρίβεια». Οι ανατιμήσεις στις δημόσιες υπηρεσίες που αποτελούν το ένα τρίτο του τιμάριθμου είναι διψήφιες και δίνουν σήμα στον ιδιωτικό τομέα. Στα τέλη κυκλοφορίας και τα διόδια φτάνουν το 55% από το 2005 και μετά. Στα αστικά λεωφορεία οι ανατιμήσεις διαμορφώθηκαν στο 48,7%, στον ΟΣΕ στο 42,5% και στη ΔΕΗ στο 29%. Μετά και τις τελευταίες αυξήσεις ειδικών φόρων οι ανατιμήσεις στα ποτά από το 2005 προσεγγίζουν το 50%. Στα ζυμαρικά φτάνουν στο 37%, στο αλεύρι στο 30%, στο ψωμί στο 25,9%, στα πουλερικά στο 20%, στο γάλα στο 19% και στο μοσχάρι στο 17,5% από το 2005.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κλάδος τροφίμων και ποτών
Σχετικά θέματα: Αγορά
Βεντέτα μεταξύ «καρτέλ» και Επιτροπής Ανταγωνισμού
ΦΠΑ και στρεβλώσεις «πνίγουν» τις εταιρείες
Παζάρια με τους αλευροβιομήχανους
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Τουρισμός
Χρεοκόπησε το μοντέλο του θερινού προορισμού
"Θερμή" υποδοχή στη ΔΕΘ
Μεταξύ τρόικας και... κοινωνίας
Δημόσιο χρέος
Διεθνές σοκ και δέος για το ελληνικό χρέος
Νέο ψαλίδι σε μισθούς-συντάξεις
Οι... πονηριές πληρώνονται
Μέτρα-σοκ για την τρίτη δόση του δανείου
Λύσεις ανάγκης για 500 εκατ. ευρώ
Αγορά
Η κερδοσκοπία «ταΐζει» το τέρας της ακρίβειας
Βεντέτα μεταξύ «καρτέλ» και Επιτροπής Ανταγωνισμού
ΦΠΑ και στρεβλώσεις «πνίγουν» τις εταιρείες
Παζάρια με τους αλευροβιομήχανους
Κερδοσκοπία
Νέα κόλπα με τα τρόφιμα
Φόβοι για ντόμινο στις αγορές αγροτικών πρώτων υλών
Τράπεζες
Καταλύτης εξελίξεων το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Η κρίση μείωσε την κερδοφορία
Διεθνή
Τα επικίνδυνα παιχνίδια του Κάμερον και η επερχόμενη θύελλα
Δυστρόπησαν οι αγοραστές στη δημοπρασία της Ντοβίλ
«Εναέριες» συμμαχίες
Το «άνοιγμα» της αγοράς ενέργειας έφερε μπλακάουτ
Πωλήσεις-ρεκόρ για τα είδη πολυτελείας
Επιχειρήσεις
Συρρικνώνονται για να επιβιώσουν
Στροφή προς τις εξαγωγές
Σε άνοδο τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας
Στα χέρια ιδιωτών για 6,5 εκατ. ευρώ
Νέος πονοκέφαλος με την ΕΛΒΟ
Δανεισμός
Οι υπερχρεωμένοι ανάβουν τώρα φωτιές στις τράπεζες
«Λυπητερές» 5 εκατ. ευρώ
Συνέντευξη: Giuseppe Fontana
«Να σώσουμε τις θέσεις εργασίας»
Ομόλογα
Γερμανική προέλαση στις αγορές
Καλύτερο το κλίμα στη διατραπεζική
Χρηματιστήριο
Ψάχνει σωσίβιο η παγκόσμια αγορά
Σύννεφα πάνω απ' τις μετοχές
Αντιδρά ο ΣΜΕΧΑ για τους ξένους συμβούλους