Ελευθεροτυπία - 22/08/2010
Έντυπη Έκδοση
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 22 Αυγούστου 2010
ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
ΦΠΑ και στρεβλώσεις «πνίγουν» τις εταιρείες
Τρέχουν και δεν...φτάνουν στο λιανεμπόριο για να ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες από την ενδεχόμενη μετάταξη εκατοντάδων βασικών προϊόντων και υπηρεσιών καθημερινής ανάγκης στον ΦΠΑ του 23%, καθώς εκτιμούν ότι θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα για χιλιάδες επιχειρήσεις και θα οδηγήσει σε νέα πτώση της ζήτησης.
Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις, που έχουν γίνει τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο κυρίως σε επιχειρηματικό, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε τομείς βασικών ειδών διατροφής και καθημερινής ανάγκης να εξαιρεθούν, να μείνουν δηλαδή στον χαμηλό συντελεστή, ακόμη και εάν παρατηρηθεί υστέρηση στα έσοδα.
Οι επιχειρηματίες, από τον κλάδο των σουπερμάρκετ, διευκρινίζουν προς κάθε κατεύθυνση πως πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να απορροφήσουν τρίτη επιβάρυνση του ΦΠΑ σε λίγους μήνες.
Από την επικείμενη μετάταξη προϊόντων στον ανώτατο φορολογικό συντελεστή προϋπολογίζεται να συγκεντρωθούν το 2011 έσοδα περίπου ένα δισ. ευρώ. Εκτός εάν εξευρεθούν έσοδα με τη λήψη άλλου μέτρου ισοδύναμου αποτελέσματος. Κάτι που φαίνεται να αφήνει περιθώρια ελιγμών, καθώς ο συνολικός τζίρος στον κλάδο των τροφίμων φτάνει τα 52 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιχειρηματιών, οι αλλεπάλληλες φόρο-επιβαρύνσεις ακυρώνουν στην ουσία την προσπάθεια των εμπόρων να κρατήσουν «ζωντανή» την αγορά. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, έστειλε ακόμη μία φορά το μήνυμα προς την άλλη πλευρά λέγοντας πως «...οι πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι το... πάρτι κερδοσκοπίας στην Ελλάδα πρέπει να τελειώσει. Αντί για φθηνές δικαιολογίες αυξήσεων, οι καταναλωτές έχουν ανάγκη φθηνές τιμές».
Αλλοι παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως εκτός από τις θυγατρικές των πολυεθνικών, πρέπει να συνεκτιμηθούν και τα εξής:
**Το μαύρο χρήμα συντηρεί εν μέρει τη ζήτηση και δυσχεραίνει την μείωση των τιμών.
**Η περιορισμένη εγχώρια παραγωγή δυσκολεύει τη διαμόρφωση συνθηκών μείωσης των τιμών.
***Το αναλογικά ακριβότερο κόστος παραγωγής και το φορολογικό πλαίσιο λειτουργούν επιβαρυντικά.