Έντυπη Έκδοση

Φόβοι για ντόμινο στις αγορές αγροτικών πρώτων υλών

Σιτοβολώνας της Μεσογείου κάποτε, «είδεν Ιακώβ, ότι ην σίτος πολύς εν Αιγύπτω», επιμαρτυρεί και η Βίβλος, η «χώρα του Νείλου» είναι σήμερα ο μεγαλύτερος στον κόσμο εισαγωγέας σταριού και μπορεί κάλλιστα να χρησιμεύσει σαν βαρόμετρο για τις «γενικότερες» συνέπειες μιας επαπειλούμενης, για πολλούς, σιτοδείας.

Η Αίγυπτος, όπως και η γειτόνισσα μας Τουρκία, προμηθεύονται από τη Ρωσία το μεγαλύτερο μέρος από τη συνολική ποσότητα του σταριού, που εισάγουν: το 46,9% επί εισαγωγών 4,6 εκατ. μετρικών τόνων η πρώτη και το 58,3% (!) επί 2,1 εκατομμυρίων μετρικών τόνων η δεύτερη, κατά το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (International Grains Council). Το ρωσικό στάρι είναι υπό ομαλές συνθήκες φθηνότερο από των δυτικών χωρών, γεγονός πρωταρχικής σημασίας για κράτη «αναπτυσσόμενα», όπου σύμφωνα με στοιχεία του FAO τα έξοδα διατροφής αντιπροσωπεύουν το 60-90% των λαϊκών εισοδημάτων και η αξία του σταριού τουλάχιστον το 50% της τιμής του ψωμιού.

Η Αίγυπτος, με μια δεκαπενταριά νεκρούς στους δρόμους του Καΐρου, ήταν η πλησιέστερη στην ευρωπαϊκή περιφέρεια από τις εστίες των αιματηρών «εξεγέρσεων για το ψωμί», που σημάδεψαν τη διετία 2007-2008 μετά την αλματώδη άνοδο των τιμών των αγροτικών προϊόντων (σταριού, καλαμποκιού, ρυζιού, σόγιας κ.λπ.). Για να μην ξανακατεβάσει ο πρόεδρος Μουμπάρακ τα τανκ, καθώς αρχίζει και το Ραμαζάνι, παίρνονται μέτρα επειγόντως. Αποσπάστηκε από τη Μόσχα η υπόσχεση ότι οι ανάγκες της Αιγύπτου θα εξυπηρετηθούν κατά προτεραιότητα μόλις λήξει η αναστολή των ρωσικών εξαγωγών. Απεσταλμένοι του Καΐρου διαπραγματεύονται για μια πρόσθετη ποσότητα 360.000 τόνων σε Γαλλία και ΗΠΑ, που παλαιότερα ήταν οι σημαντικότερες προμηθεύτριες σιτηρών για την πιο πολυάνθρωπη αραβική χώρα.

Οσο για τον άλλο γειτονικό μας μουσουλμανικό κολοσσό με ψηλά τον υδράργυρο του πολιτικού θερμόμετρου, την Τουρκία, αυτή είναι διαφορετική περίπτωση. Οσον αφορά τον επισιτισμό της, κανονικά είναι αυτάρκης και μάλιστα διαθέτει αποθέματα σταριού που ανέρχονται σε 2.200.000 τόνους (IGC), Εισάγει, όμως, από τις άλλες παρευξείνιες χώρες για τις ανάγκες της ιδιαίτερα ανεπτυγμένης αλευροβιομηχανίας της.

Ομως εκτός από τον κίνδυνο ενεργοποίησης εύφλεκτων πολιτικών εστιών, με εξίσου ζωηρή ανησυχία εξετάζεται και το ενδεχόμενο του ντόμινο σε παράλληλες αγορές αγροτικών πρώτων υλών, με ολέθριες επιπτώσεις στον ανεπτυγμένο κόσμο:

* ΡΥΖΙ: Μολονότι μετά τις εξεγέρσεις του 2008 παραγωγοί και καταναλώτριες του είδους χώρες κατόρθωσαν να χαλιναγωγήσουν τις τιμές, η καταστροφή της συγκομιδής σε περιοχές όπως το Πακιστάν εμπνέει φόβους ραγδαίων ανατιμήσεων.

* ΚΡΕΑΣ: Δεδομένου ότι η διατροφή των ζώων είναι τα 2/3 των εξόδων του κτηνοτρόφου, τα δε δημητριακά αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% της τροφής πουλερικών και γουρουνιών, οι επαΐοντες προβλέπουν να ακριβύνουν 10-12% τον Σεπτέμβριο τα κοτόπουλα και 10% τον Οκτώβριο το χοιρινό. Οι τιμές του κρέατος των βοοειδών, που βόσκουν χορταράκι, θα επηρεαστούν εμμέσως.

* ΜΠΙΡΑ: Θα ακριβύνει οριακά.

* ΒΕΝΖΙΝΗ: Δεν πάει εύκολα το μυαλό, αλλά οριακά έστω οι ανατιμήσεις των σιτηρών επηρεάζουν και την τιμή της βενζίνης στα ευρωπαϊκά πρατήρια. Η αιθανόλη που περιέχει βγαίνει από δημητριακά, καλαμπόκι για την «ακρίβεια»!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κλάδος τροφίμων και ποτών
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Σχετικά θέματα: Κερδοσκοπία
Νέα κόλπα με τα τρόφιμα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Τουρισμός
Χρεοκόπησε το μοντέλο του θερινού προορισμού
"Θερμή" υποδοχή στη ΔΕΘ
Μεταξύ τρόικας και... κοινωνίας
Δημόσιο χρέος
Διεθνές σοκ και δέος για το ελληνικό χρέος
Νέο ψαλίδι σε μισθούς-συντάξεις
Οι... πονηριές πληρώνονται
Μέτρα-σοκ για την τρίτη δόση του δανείου
Λύσεις ανάγκης για 500 εκατ. ευρώ
Αγορά
Η κερδοσκοπία «ταΐζει» το τέρας της ακρίβειας
Βεντέτα μεταξύ «καρτέλ» και Επιτροπής Ανταγωνισμού
ΦΠΑ και στρεβλώσεις «πνίγουν» τις εταιρείες
Παζάρια με τους αλευροβιομήχανους
Κερδοσκοπία
Νέα κόλπα με τα τρόφιμα
Φόβοι για ντόμινο στις αγορές αγροτικών πρώτων υλών
Τράπεζες
Καταλύτης εξελίξεων το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Η κρίση μείωσε την κερδοφορία
Διεθνή
Τα επικίνδυνα παιχνίδια του Κάμερον και η επερχόμενη θύελλα
Δυστρόπησαν οι αγοραστές στη δημοπρασία της Ντοβίλ
«Εναέριες» συμμαχίες
Το «άνοιγμα» της αγοράς ενέργειας έφερε μπλακάουτ
Πωλήσεις-ρεκόρ για τα είδη πολυτελείας
Επιχειρήσεις
Συρρικνώνονται για να επιβιώσουν
Στροφή προς τις εξαγωγές
Σε άνοδο τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας
Στα χέρια ιδιωτών για 6,5 εκατ. ευρώ
Νέος πονοκέφαλος με την ΕΛΒΟ
Δανεισμός
Οι υπερχρεωμένοι ανάβουν τώρα φωτιές στις τράπεζες
«Λυπητερές» 5 εκατ. ευρώ
Συνέντευξη: Giuseppe Fontana
«Να σώσουμε τις θέσεις εργασίας»
Ομόλογα
Γερμανική προέλαση στις αγορές
Καλύτερο το κλίμα στη διατραπεζική
Χρηματιστήριο
Ψάχνει σωσίβιο η παγκόσμια αγορά
Σύννεφα πάνω απ' τις μετοχές
Αντιδρά ο ΣΜΕΧΑ για τους ξένους συμβούλους