Έντυπη Έκδοση

Η κρίση μείωσε την κερδοφορία

ΤΟ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΕΣ ΡΟΚΑΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Η ΚΡΙΣΗ της ελληνικής οικονομίας και το υψηλό κόστος άντλησης καταθέσεων αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας το β' τρίμηνο.

Η προσοχή όμως είναι περισσότερο στραμμένη στην αναδιάταξη του κλάδου τους επόμενους μήνες.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα είναι σταθερά ή μειωμένα, ανάλογα με την τράπεζα, το β' τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο. Το μεγαλύτερο βαρίδι προέρχεται από τα υψηλά επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, που δεν μπορεί να αντισταθμίσουν το χαμηλό κόστος δανεισμού τους από την ΕΚΤ, και την αναπροσαρμογή προς τα πάνω των επιτοκίων σε μερικές κατηγορίες δανείων.

Οσον αφορά τον ρυθμό αύξησης των δανείων το β' τρίμηνο, αυτός πιθανόν θα είναι ελαφρά θετικός με τις κυπριακές τράπεζες να δείχνουν λίγο υψηλότερο ρυθμό αύξησης. Επίσης, μειωμένα αναμένεται να είναι τα έσοδα των τραπεζών από προμήθειες, αφού ο τζίρος στο Χ.Α. ήταν μειωμένος, ενώ παραμένει άγνωστο έσοδα θα εμφανίσει κάθε τράπεζα από το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών (trading).

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αναμένεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων για πάνω από 90 μέρες στη χώρα. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι το ποσοστό θα διαμορφωθεί στο 8,7%-8,8% του συνόλου των δανείων στην Ελλάδα, από 8,2% στα τέλη Μαρτίου και 7,7% στα τέλη του 2009.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τράπεζες θα αναγκασθούν να πάρουν μεγαλύτερες προβλέψεις για τέτοια δάνεια πληγώνοντας την κερδοφορία τους, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις για βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων σε γειτονικές χώρες- που όμως δεν μπορούν να αντιστρέψουν την κατάσταση.

Πάντως, σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα του β' τριμήνου δεν θεωρούνται κομβικά για τον κλάδο μετά και την κίνηση των τραπεζών να «προστατευθούν» από τις αυξομειώσεις των τιμών των ομολόγων, μεταφέροντας τα περισσότερα απ' αυτά στο χαρτοφυλάκιο διακράτησης μέχρι τη λήξη.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι πιθανόν να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις μεταξύ των τραπεζών, αλλά αυτές θα είναι συγκυριακές. Οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι κάποιες πέρασαν την έκτακτη φορολογία το α' τρίμηνο οπότε η σύγκριση των αποτελεσμάτων με το β' τρίμηνο τις ευνοεί, ενώ άλλες, π.χ. Τράπεζα Πειραιώς και Marfin Popular Bank, θα καταγράψουν το ποσό του έκτακτου φόρου το β' τρίμηνο.

Επισημαίνεται ότι σε ετήσια βάση, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών (FactSet) θέλουν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής να διαμορφώνονται στα 587 εκατ. ευρώ φέτος έναντι 923 εκατ. το 2010 και της Alpha Bank στα 118 εκατ. ευρώ έναντι 350 εκατ. πέρυσι. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Eurobank αναμένεται να διαμορφωθούν σε 127 εκατ. ευρώ έναντι 305 εκατ. το 2009 και της Τράπεζας Πειραιώς στα 26 εκατ. από 202 εκατ. ευρώ το 2009.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αναμένεται να εμφανίσει ζημιές ύψους 13 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών ύψους 21 εκατ. ευρώ πέρυσι. Οσον αφορά τις δύο κυπριακές, η Τράπεζα Κύπρου εκτιμάται ότι θα καταγράψει καθαρά κέρδη ομίλου ύψους 277 εκατ. ευρώ το 2010 έναντι 313 εκατ. το 2009, ενώ η Marfin Popular Bank 117 εκατ. ευρώ φέτος από 174 εκατ. το 2009.

Η Πειραιώς και η ATEbank θα ανακοινώσουν αποτελέσματα την Πέμπτη 26 Αυγούστου, ενώ η Εθνική στις 27 Αυγούστου και η Τράπεζα Κύπρου με την Eurobank τη Δευτέρα 30 Αυγούστου. Τέλος, η Alpha Bank και η Marfin Popular Bank, ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους την Τρίτη 31 Αυγούστου. Η Εμπορική Τράπεζα ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του α' εξαμήνου στις 30 Ιουλίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Σχετικά θέματα: Τράπεζες
Καταλύτης εξελίξεων το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Τουρισμός
Χρεοκόπησε το μοντέλο του θερινού προορισμού
"Θερμή" υποδοχή στη ΔΕΘ
Μεταξύ τρόικας και... κοινωνίας
Δημόσιο χρέος
Διεθνές σοκ και δέος για το ελληνικό χρέος
Νέο ψαλίδι σε μισθούς-συντάξεις
Οι... πονηριές πληρώνονται
Μέτρα-σοκ για την τρίτη δόση του δανείου
Λύσεις ανάγκης για 500 εκατ. ευρώ
Αγορά
Η κερδοσκοπία «ταΐζει» το τέρας της ακρίβειας
Βεντέτα μεταξύ «καρτέλ» και Επιτροπής Ανταγωνισμού
ΦΠΑ και στρεβλώσεις «πνίγουν» τις εταιρείες
Παζάρια με τους αλευροβιομήχανους
Κερδοσκοπία
Νέα κόλπα με τα τρόφιμα
Φόβοι για ντόμινο στις αγορές αγροτικών πρώτων υλών
Τράπεζες
Καταλύτης εξελίξεων το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Η κρίση μείωσε την κερδοφορία
Διεθνή
Τα επικίνδυνα παιχνίδια του Κάμερον και η επερχόμενη θύελλα
Δυστρόπησαν οι αγοραστές στη δημοπρασία της Ντοβίλ
«Εναέριες» συμμαχίες
Το «άνοιγμα» της αγοράς ενέργειας έφερε μπλακάουτ
Πωλήσεις-ρεκόρ για τα είδη πολυτελείας
Επιχειρήσεις
Συρρικνώνονται για να επιβιώσουν
Στροφή προς τις εξαγωγές
Σε άνοδο τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας
Στα χέρια ιδιωτών για 6,5 εκατ. ευρώ
Νέος πονοκέφαλος με την ΕΛΒΟ
Δανεισμός
Οι υπερχρεωμένοι ανάβουν τώρα φωτιές στις τράπεζες
«Λυπητερές» 5 εκατ. ευρώ
Συνέντευξη: Giuseppe Fontana
«Να σώσουμε τις θέσεις εργασίας»
Ομόλογα
Γερμανική προέλαση στις αγορές
Καλύτερο το κλίμα στη διατραπεζική
Χρηματιστήριο
Ψάχνει σωσίβιο η παγκόσμια αγορά
Σύννεφα πάνω απ' τις μετοχές
Αντιδρά ο ΣΜΕΧΑ για τους ξένους συμβούλους