Έντυπη Έκδοση

Γερμανική προέλαση στις αγορές

Η ΙΣΧΥΡΗ ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΟΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗΣ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑ ΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΡΥΘΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η ΣΤΡΟΦΗ των επενδυτών σε πιο ασφαλείς επενδύσεις έχει ευνοήσει τα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα χωρών όπως η Γερμανία.

Η επενδυτική κοινότητα, όμως, παραμένει προβληματισμένη για τα ομόλογα των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης και κυρίως της Ελλάδας, παρά τη στήριξη που βρήκαν τα τελευταία από τις αγορές της ΕΚΤ.

Επίσης, η δημοπρασία 10ετών γερμανικών ομολόγων την περασμένη Τετάρτη οδήγησε την απόδοση στο χαμηλό επίπεδο του 2,37%. Ταυτόχρονα η απόδοση του 5ετούς τίτλου βρέθηκε στο 1,34%.

Δημοπρασίες

Παρά τις αρχικές ανησυχίες, πάντως, οι δημοπρασίες κρατικών χρεογράφων από την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία εξελίχθηκαν ικανοποιητικά, συμβάλλοντας στη βελτίωση του κλίματος στις αγορές ομολόγων των περιφερειακών αγορών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά προβλήματα, χωρίς όμως τα ελληνικά ομόλογα να ακολουθήσουν στον ίδιο βαθμό.

Συγκεκριμένα, η Ισπανία άντλησε 5,51 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 12μηνης και 18μηνης διάρκειας. Το μέσο επιτόκιο στη δημοπρασία των 12μηνων εντόκων διαμορφώθηκε στο 1,836%, δηλαδή χαμηλότερα από το 2,221% της αντίστοιχης δημοπρασίας στα τέλη Ιουλίου. Χαμηλότερα διαμορφώθηκε επίσης το μέσο επιτόκιο στη δημοπρασία των 18μηνων εντόκων, αφού υποχώρησε στο 2,078% από 2,331% τον περασμένο μήνα.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η δημοπρασία των 10ετών και 4ετών ομολόγων που διενήργησε η Ιρλανδία. Το μέσο επιτόκιο στα 10ετή ομόλογα υποχώρησε στο 5,38% από 5,53% που ήταν η απόδοση τον Ιούλιο, όμως η υπερκάλυψη της έκδοσης ήταν μικρότερη απ' ό,τι τον Ιούλιο.

Το ακριβώς αντίθετο φαινόμενο παρουσιάστηκε στη δημοπρασία των 4ετών ιρλανδικών, όπου η υπερκάλυψη ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία του Μαΐου, όπως και η μέση απόδοση.

Η καλή γεύση που άφησαν οι δημοπρασίες της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, αλλά και της Πορτογαλίας, συνέβαλαν στη συμπίεση των ασφαλίστρων (spreads), που πληρώνουν όσοι θέλουν να αγοράσουν προστασία απέναντι στο ενδεχόμενο στάσης πληρωμών από τις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης.

Το ασφάλιστρο στο CDS (Credit Default Swaps) στο ελληνικό χρέος μειώθηκε, αλλά παρέμεινε σταθερά αρκετά πάνω από τις 800 μονάδες έναντι 320-340 μονάδων της Ουγγαρίας και 270 μονάδων της Ιρλανδίας, που έχει το δεύτερο υψηλότερο ασφάλιστρο στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα.

Επίσης, η διαφορά της απόδοσης των ελληνικών 10ετών ομολόγων από τα αντίστοιχα γερμανικά κυμάνθηκε μεταξύ 845 και 860 μονάδων βάσης το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα η απόδοση να διαμορφωθεί μεταξύ 10,70% και 11,10%, δηλαδή πολύ πιο ψηλά από το 6,20% περίπου που πρόσφερε στις αρχές Μαρτίου. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η αγορά των ελληνικών ομολόγων είναι εξαιρετικά ρηχή από τη στιγμή που η χώρα δανείζεται από το ΔΝΤ και την Ε.Ε.

Υπό χρεοκοπία

Η άποψη των αγορών για τη χώρα απεικονίζεται επίσης χαρακτηριστικά στο σχετικό πίνακα της CMA DataVision που αναφέρεται στις χώρες με τις μεγαλύτερες πιθανότητες χρεοκοπίας. Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση μετά την Βενεζουέλα και εμφανίζεται να συγκεντρώνει μεγαλύτερες πιθανότητες, κάπου 50% για «κανόνι» έναντι 42% της Αργεντινής.

Τραπεζίτες και αναλυτές συμφωνούν ότι οι αγορές εμφανίζονται δύσπιστες έναντι της χώρας καθώς τα τελευταία νέα από την Ελλάδα δεν ήταν καλά, εστιάζοντας στο ΑΕΠ, τα έσοδα του Ιουλίου και τον τουρισμό. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε ταχύτερα απ' ό,τι περίμεναν οι αγορές το δεύτερο τρίμηνο και εντάθηκαν οι ανησυχίες ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί το τρίτο τρίμηνο αν ο τουρισμός απογοητεύσει. Η σημαντική πτώση του τουριστικού συναλλάγματος κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου δεν θεωρείται καλός οιωνός. Ως εκ τούτου δεν ελπίζουν ότι θα δούμε δραματική αλλαγή της στάσης των αγορών απέναντι στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα ή τους επόμενους μήνες, εκτός κι αν προκύψουν κάποιες θετικές εκπλήξεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Σχετικά θέματα: Ομόλογα
Καλύτερο το κλίμα στη διατραπεζική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Τουρισμός
Χρεοκόπησε το μοντέλο του θερινού προορισμού
"Θερμή" υποδοχή στη ΔΕΘ
Μεταξύ τρόικας και... κοινωνίας
Δημόσιο χρέος
Διεθνές σοκ και δέος για το ελληνικό χρέος
Νέο ψαλίδι σε μισθούς-συντάξεις
Οι... πονηριές πληρώνονται
Μέτρα-σοκ για την τρίτη δόση του δανείου
Λύσεις ανάγκης για 500 εκατ. ευρώ
Αγορά
Η κερδοσκοπία «ταΐζει» το τέρας της ακρίβειας
Βεντέτα μεταξύ «καρτέλ» και Επιτροπής Ανταγωνισμού
ΦΠΑ και στρεβλώσεις «πνίγουν» τις εταιρείες
Παζάρια με τους αλευροβιομήχανους
Κερδοσκοπία
Νέα κόλπα με τα τρόφιμα
Φόβοι για ντόμινο στις αγορές αγροτικών πρώτων υλών
Τράπεζες
Καταλύτης εξελίξεων το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Η κρίση μείωσε την κερδοφορία
Διεθνή
Τα επικίνδυνα παιχνίδια του Κάμερον και η επερχόμενη θύελλα
Δυστρόπησαν οι αγοραστές στη δημοπρασία της Ντοβίλ
«Εναέριες» συμμαχίες
Το «άνοιγμα» της αγοράς ενέργειας έφερε μπλακάουτ
Πωλήσεις-ρεκόρ για τα είδη πολυτελείας
Επιχειρήσεις
Συρρικνώνονται για να επιβιώσουν
Στροφή προς τις εξαγωγές
Σε άνοδο τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας
Στα χέρια ιδιωτών για 6,5 εκατ. ευρώ
Νέος πονοκέφαλος με την ΕΛΒΟ
Δανεισμός
Οι υπερχρεωμένοι ανάβουν τώρα φωτιές στις τράπεζες
«Λυπητερές» 5 εκατ. ευρώ
Συνέντευξη: Giuseppe Fontana
«Να σώσουμε τις θέσεις εργασίας»
Ομόλογα
Γερμανική προέλαση στις αγορές
Καλύτερο το κλίμα στη διατραπεζική
Χρηματιστήριο
Ψάχνει σωσίβιο η παγκόσμια αγορά
Σύννεφα πάνω απ' τις μετοχές
Αντιδρά ο ΣΜΕΧΑ για τους ξένους συμβούλους