Έντυπη Έκδοση

Σύννεφα πάνω απ' τις μετοχές

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΑ ΡΙΣΚΑ ΚΑΙ ΑΡΓΑ ΑΛΛΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΟΥΝ

ΠΥΚΝΩΝΟΥΝ τα σύννεφα πάνω από τις αγορές. Οι αρνητικές προβλέψεις των ειδικών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στους διαχειριστές κεφαλαίων, που αργά αλλά σταθερά αποχωρούν από τις χρηματιστηριακές αγορές.

Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το Γενικό Δείκτη να συντηρείται με το ζόρι στην περιοχή των 1.700 μονάδων και το επενδυτικό ενδιαφέρον να περιορίζεται σε 8 έως 10 μετοχές, σχεδόν αποκλειστικά μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, ωστόσο οι πιθανές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων ενδέχεται να προσφέρουν ευκαιρίες για ριψοκίνδυνους παίκτες.

Ακόμα και έτσι όμως το κλίμα διεθνώς αλλά και οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για αισιοδοξία. Κάποιοι αναλυτές μάλιστα προχωρούν ακόμα παραπέρα και μιλούν για πιθανό νέο πτωτικό γύρο μέχρι το τέλος του έτους. Το ότι παραδοσιακά ο Οκτώβριος θεωρείται «κακός» μήνας για τις αγορές συνεκτιμάται από τους συγκεκριμένους αναλυτές.

Τα μηνύματα που έρχονται από τη Wall Street παραμένουν αρνητικά, καθώς ο ένας μετά τον άλλο οι βασικοί δείκτες (μεταφορών, τραπεζών, αγοράς στέγης, τεχνολογίας, ασφαλιστικών εταιρειών) έχουν καθαρά πτωτική φορά. Κάτι ανάλογο παρατηρείται και στις ευρωαγορές. Οι μετοχές σε Αγγλία και Γαλλία πιέζονται, ενώ μόνο ο γερμανικός DAX παραμένει υψηλότερα από μακροχρόνια περιοχή στήριξης.

Παράλληλα η νέα αύξηση της τιμής του χρυσού (1.230 δολάρια), η άνοδος των συναλλαγών στο πολύτιμο μέταλλο και ο δείκτης μέτρησης του φόβου (VIX) παραπέμπουν σε είσοδο των αγορών κεφαλαίου σε νέο κύκλο αμφισβήτησης και υψηλής μεταβλητότητας. Δεν είναι τυχαίο πως αυτό συμβαίνει τη στιγμή που πληθαίνουν τα στοιχεία για προβλήματα χωρών με υπέρογκο χρέος μαζί με εκτιμήσεις ότι η οικονομική ανάπτυξη θα πιεστεί.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι έλληνες τραπεζίτες παραμένουν προβληματισμένοι λόγω της συνεχιζόμενης εκροής κεφαλαίων, οι εγχώριοι διαχειριστές διατηρούν μειωμένες θέσεις και το ευρύτερο επενδυτικό κοινό βρίσκεται εκτός... παιδιάς.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα προβλημάτισαν περισσότερο, καθώς αφορούν την πραγματική οικονομία, δίνοντας λαβή για αρνητικά δημοσιεύματα στα διεθνή ΜΜΕ, με ενδεικτική την περίπτωση του «Der Spiegel», που έκανε λόγο για... σπιράλ θανάτου που απειλεί την ελληνική οικονομία.

Στο Χ.Α. ούτως ή άλλως το όποιο ενδιαφέρον έχει περιοριστεί σε μία δεκάδα μετοχών, με τις υπόλοιπες να περιθωριοποιούνται από βδομάδα σε βδομάδα. Αυτό φαίνεται στην υποχώρηση των συναλλαγών (έως 50% σε σύγκριση με πέρυσι), στη μείωση του τζίρου στις τάξεις των μετοχών χαμηλότερης αποτίμησης, στον περιορισμό της συμμετοχής των ξένων αλλά και στις εταιρείες που παίρνουν την άγουσα προς την έξοδο από το Χρηματιστήριο.

Είναι καθημερινό σύμπτωμα να περιορίζεται το 75%-80% του τζίρου σε 4-5 μετοχές (κυρίως τραπεζικές) και μόλις το 5% σε περισσότερες από 200 εισηγμένες. Από τεχνικής πλευράς η πρόσφατη διόρθωση από το «υψηλό» των 1.880-1.900 μονάδων (για το Γενικό Δείκτη) και των 890-900 μονάδων (για το FTSE-20) και η τελευταία αδυναμία υπέρβασης των 1.688 και 825 μονάδων αντίστοιχα καθιστά αυτές τις περιοχές πρώτες αντιστάσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Σχετικά θέματα: Χρηματιστήριο
Ψάχνει σωσίβιο η παγκόσμια αγορά
Αντιδρά ο ΣΜΕΧΑ για τους ξένους συμβούλους
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Τουρισμός
Χρεοκόπησε το μοντέλο του θερινού προορισμού
"Θερμή" υποδοχή στη ΔΕΘ
Μεταξύ τρόικας και... κοινωνίας
Δημόσιο χρέος
Διεθνές σοκ και δέος για το ελληνικό χρέος
Νέο ψαλίδι σε μισθούς-συντάξεις
Οι... πονηριές πληρώνονται
Μέτρα-σοκ για την τρίτη δόση του δανείου
Λύσεις ανάγκης για 500 εκατ. ευρώ
Αγορά
Η κερδοσκοπία «ταΐζει» το τέρας της ακρίβειας
Βεντέτα μεταξύ «καρτέλ» και Επιτροπής Ανταγωνισμού
ΦΠΑ και στρεβλώσεις «πνίγουν» τις εταιρείες
Παζάρια με τους αλευροβιομήχανους
Κερδοσκοπία
Νέα κόλπα με τα τρόφιμα
Φόβοι για ντόμινο στις αγορές αγροτικών πρώτων υλών
Τράπεζες
Καταλύτης εξελίξεων το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Η κρίση μείωσε την κερδοφορία
Διεθνή
Τα επικίνδυνα παιχνίδια του Κάμερον και η επερχόμενη θύελλα
Δυστρόπησαν οι αγοραστές στη δημοπρασία της Ντοβίλ
«Εναέριες» συμμαχίες
Το «άνοιγμα» της αγοράς ενέργειας έφερε μπλακάουτ
Πωλήσεις-ρεκόρ για τα είδη πολυτελείας
Επιχειρήσεις
Συρρικνώνονται για να επιβιώσουν
Στροφή προς τις εξαγωγές
Σε άνοδο τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας
Στα χέρια ιδιωτών για 6,5 εκατ. ευρώ
Νέος πονοκέφαλος με την ΕΛΒΟ
Δανεισμός
Οι υπερχρεωμένοι ανάβουν τώρα φωτιές στις τράπεζες
«Λυπητερές» 5 εκατ. ευρώ
Συνέντευξη: Giuseppe Fontana
«Να σώσουμε τις θέσεις εργασίας»
Ομόλογα
Γερμανική προέλαση στις αγορές
Καλύτερο το κλίμα στη διατραπεζική
Χρηματιστήριο
Ψάχνει σωσίβιο η παγκόσμια αγορά
Σύννεφα πάνω απ' τις μετοχές
Αντιδρά ο ΣΜΕΧΑ για τους ξένους συμβούλους