Έντυπη Έκδοση

Στα πάνω & στα κάτω τους

ΞΕΝΟΙ ΠΩΛΗΤΕΣ. Να δούμε πού θα βάλουν τόσες... καραβιές μετοχές, που αγοράζουν από τους ξένους οι Ελληνες, διερωτόταν διαχειριστής γερμανικού χαρτοφυλακίου καθώς η μείωση θέσεων συνεχίζεται για έκτο-έβδομο συνεχόμενο μήνα. Καλό το ερώτημα, ειδικά εάν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις των απαισιόδοξων της αγοράς, που βλέπουν τους δείκτες πολύ χαμηλότερα και τις αποτιμήσεις πολύ φθηνότερες. Μέσα σε όλα που εγχώρια χαρτοφυλάκια κινδυνεύουν να βρεθούν και με υποαξίες εκατομμυρίων σε μια εξαιρετικά ρευστή περίοδο.

ΕΠΑΙΝΟΙ vs SPREADS. Την ώρα που ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, έδινε συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για τη δημοσιονομική προσπάθεια της ανάβοντας το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου (9,5 δισ. ευρώ), οι ξένοι διαχειριστές «έστελναν» τη διαφορά απόδοσης του 10ετούς ομολόγου στο 10,74%. Πρακτικά αυτό δείχνει είτε την αμφιβολία πολλών ξένων για την επιτυχή έκβαση της ελληνικής προσπάθειας είτε ότι δεν έχουν καμία διάθεση να αναλάβουν ρίσκα στην παρούσα φάση.

ΠΡΟΣ ΤΟ 2014. Ο High Frequency Economics/HFE, ένας από τους σοβαρότερους νεοϋρκέζικους οίκους στον τομέα της ανάλυσης, δίνει πολλές πιθανότητες η χώρα να μην μπορέσει να διαχειριστεί τα υψηλότατα επίπεδα χρέους που θα έχει σωρεύσει το 2014. Πρόκειται για τη χρονιά κατά την οποία, με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, λήγει το πρόγραμμα χρηματοδότησης της τρόικας. Βέβαια, μέχρι τότε μεσολαβεί πολύς χρόνος και πολλά μπορεί να συμβούν.

ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟΙ. Μπορεί ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, να εκφράζει την αισιοδοξία του για την ελληνική οικονομία, εκτιμώντας πως «...διαμορφώνονται συνθήκες ενάρετου κύκλου», οι ξένοι παίκτες όμως δεν φαίνεται να συγκινούνται. Ποντάρουν περισσότερο στον κίνδυνο πτώχευσης της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία της CMA (www.cmavision.com), τα ομόλογα της Αργεντινής ασφαλίζονται φθηνότερα από τα ελληνικά. Πρακτικά, οι ξένοι θεωρούν πως η οικονομία μας παραμένει σε...φαύλο κύκλο.

ΞΕΝΑ ΜΜΕ. Δεν γνωρίζουμε εάν η αύξηση των αρνητικών δημοσιευμάτων ξένων ΜΜΕ μπορεί να προοιωνίζεται κάτι δυσάρεστο, αλλά μερίδα επενδυτών μόνο τυχαία δεν θεωρεί την επανεμφάνιση των γνωστών-αγνώστων. Ξεκίνησε η αγγλόφωνη έκδοση του «Der Spiegel», μία μέρα μετά ακολούθησε ο «Economist» για να συνεχίσει η «Telegraph» με άρθρο της «η ελληνική κρίση αρνείται να φύγει». Γίνεται αναφορά στην εξασφάλιση της δεύτερης δόσης του δανείου αλλά και παραδοχή πως η εικόνα στην πραγματική οικονομία συνεχίζει να επιδεινώνεται.

HSBC. Μεγάλη ζημιά έκανε η τελευταία έκθεση της HSBC με την εκτίμηση τραπεζικού παράγοντα. Αυτό γιατί ο ξένος οίκος αναφέρεται στα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών σημειώνοντας τις «...εκροές καταθέσεων από εύπορους Ελληνες και τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, αλλά και την απόσυρση χρημάτων που χρειάζονται επιχειρήσεις και νοικοκυριά». Ο Simon Ward, της Henderson Global Investors, τονίζει πως οι ελληνικές τράπεζες καλύπτουν το κενό χρηματοδότησής τους με δάνεια από την ΕΚΤ. Διερωτάται, όμως, πόσα εχέγγυα έχουν μείνει, ώστε να δοθούν ως εγγύηση στην ΕΚΤ.

ΦΟΥΡΛΗΣ. Στις 24 του μήνα ανακοινώνει η εισηγμένη τα αποτελέσματα τριμήνου και η αγορά περιμένει με εύλογο ενδιαφέρον τα τελικά μεγέθη, καθότι ο όμιλος θεωρείται ο ισχυρότερος σηματωρός στον ευρύτερο κλάδο. Η Εθνική Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι ο όμιλος θα εμφανίσει έσοδα 154,4 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 5,4%, τα δε EBITDA να διαμορφώνονται στα 9,8 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 41,3% σε ετήσια βάση. Εξαιρουμένης της έκτακτης εισφοράς, ο όμιλος θα εμφανίσει κέρδη ύψους 3,4 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο. Η Proton προβλέπει ζημιές 1,6 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα στο οποίο περιλαμβάνονται έκτακτοι φόροι ύψους 5,5 εκατ. ευρώ. Ανάλογη επιβάρυνση προεξοφλείται πως θα εμφανίσουν αρκετοί κερδοφόροι όμιλοι και επιχειρήσεις.

ΟΛΠ. Αρχές φθινοπώρου εκτιμάται πως θα περάσουν από τη Βουλή οι τελικές ρυθμίσεις για την άρση του καμποτάζ, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε πλοία με μη κοινοτικές σημαίες να πραγματοποιούν κρουαζιέρες με αφετηρία και τερματισμό ελληνικά λιμάνια. Παράγοντες της Ακτής Μιαούλη θεωρούν καθοριστική αυτή την απόφαση για να υλοποιηθεί ο διαγωνισμός του ΟΛΠ για την «εγκατάσταση υπερυψωμένου συστήματος κυκλοφορίας-monorail» περιφερειακά του κεντρικού λιμανιού. Ηδη έχουν προεπιλεγεί οι τεχνικές εταιρείες: Bombardier Transportation, J&Ρ Αβαξ- Intamin Transportation, Siemens Hellas, Archrodon- Urbanaut-Rowin και Scomi Engineering-2π Τεχνολογική.

ΑΝΑΔΟΥΛΕΙΕΣ. Με τον τζίρο να έχει κολλήσει πλέον καθημερινά στα 50-60 εκατ. ευρώ (στην υποκείμενη αγορά), πολλοί χρηματιστές εμφανίζονται εξαιρετικά προβληματισμένοι για τη συνέχεια. Δεδομένου ότι τα έσοδα από τις προμήθειες έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, ορισμένες ΑΧΕ θα προχωρήσουν σε μειώσεις αποδοχών. Εάν δεν αλλάξει η κατάσταση από το φθινόπωρο, και παραμείνουν οι χαμηλές συναλλαγές-έσοδα τότε οι επαγγελματίες πρέπει να προετοιμαστούν για τα χειρότερα..., σημείωνε παλιός χρηματιστής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Στη στήλη
Στα πάνω & στα κάτω τους
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Τουρισμός
Χρεοκόπησε το μοντέλο του θερινού προορισμού
"Θερμή" υποδοχή στη ΔΕΘ
Μεταξύ τρόικας και... κοινωνίας
Δημόσιο χρέος
Διεθνές σοκ και δέος για το ελληνικό χρέος
Νέο ψαλίδι σε μισθούς-συντάξεις
Οι... πονηριές πληρώνονται
Μέτρα-σοκ για την τρίτη δόση του δανείου
Λύσεις ανάγκης για 500 εκατ. ευρώ
Αγορά
Η κερδοσκοπία «ταΐζει» το τέρας της ακρίβειας
Βεντέτα μεταξύ «καρτέλ» και Επιτροπής Ανταγωνισμού
ΦΠΑ και στρεβλώσεις «πνίγουν» τις εταιρείες
Παζάρια με τους αλευροβιομήχανους
Κερδοσκοπία
Νέα κόλπα με τα τρόφιμα
Φόβοι για ντόμινο στις αγορές αγροτικών πρώτων υλών
Τράπεζες
Καταλύτης εξελίξεων το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Η κρίση μείωσε την κερδοφορία
Διεθνή
Τα επικίνδυνα παιχνίδια του Κάμερον και η επερχόμενη θύελλα
Δυστρόπησαν οι αγοραστές στη δημοπρασία της Ντοβίλ
«Εναέριες» συμμαχίες
Το «άνοιγμα» της αγοράς ενέργειας έφερε μπλακάουτ
Πωλήσεις-ρεκόρ για τα είδη πολυτελείας
Επιχειρήσεις
Συρρικνώνονται για να επιβιώσουν
Στροφή προς τις εξαγωγές
Σε άνοδο τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας
Στα χέρια ιδιωτών για 6,5 εκατ. ευρώ
Νέος πονοκέφαλος με την ΕΛΒΟ
Δανεισμός
Οι υπερχρεωμένοι ανάβουν τώρα φωτιές στις τράπεζες
«Λυπητερές» 5 εκατ. ευρώ
Συνέντευξη: Giuseppe Fontana
«Να σώσουμε τις θέσεις εργασίας»
Ομόλογα
Γερμανική προέλαση στις αγορές
Καλύτερο το κλίμα στη διατραπεζική
Χρηματιστήριο
Ψάχνει σωσίβιο η παγκόσμια αγορά
Σύννεφα πάνω απ' τις μετοχές
Αντιδρά ο ΣΜΕΧΑ για τους ξένους συμβούλους