Έντυπη Έκδοση

Κοινωνικό πακέτο με λογιστικά τρικ

Με ξένα... κόλλυβα, αξίας 4,5 δισ. ευρώ, σπεύδει να διαμορφώσει το πακέτο κοινωνικών παροχών η κυβέρνηση.

Τα 2 δισ. ευρώ προέρχονται από κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ που θα αλλάξουν κατεύθυνση και θα μεταφερθούν σε προγράμματα τα οποία θα στηρίξουν θέσεις εργασίας, παιδικούς σταθμούς εντός των δήμων και περιοχές που πλήττονται πολύ από την κρίση. Τα άλλα 2,5 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ. Η κυβέρνηση παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα θα ζητήσει την εξόφλησή τους προκειμένου ο οργανισμός να εκπονήσει ισόποσης αξίας προγράμματα για την στήριξη απασχόλησης.

Τα λεφτά ουσιαστικά δεν υπάρχουν, απλά αξιοποιούνται με διάφορα «τρικ» κονδύλια που δεν θα επιβαρύνουν το έλλειμμα δηλαδή. Πρόκειται ουσιαστικά αφενός για κονδύλια της Ε.Ε. και του κράτους που έχουν διασφαλιστεί από το 2007 και έμεναν στα «ταμεία» και αφετέρου για εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών που το ΙΚΑ οφείλει στον Οργανισμό.

Σε «ζεστό χρήμα» έχουν απομείνει μόλις 100 εκατ. ευρώ για το κοινωνικό πακέτο και αυτά «θεωρητικά». Οπως επιβεβαιώθηκε και την Παρασκευή με την κοινοποίηση του αναθεωρημένου μνημονίου που υπέγραψε η Ελλάδα στις 6 Αυγούστου με την τρόικα, μέσα στο φθινόπωρο η χώρα μας υποχρεούται να ολοκληρώσει την αναθεώρηση όλων των παροχών που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα (επιδόματα ανεργίας, πολυτέκνων κ.τλ.). Θα «κοπούν» οι λιγότερο αποτελεσματικές και θα μπουν και εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους. Στο γραφείο του πρωθυπουργού έχουν φτάσει προτάσεις από περίπου 200 ειδικούς, κυβερνητικά στελέχη και φορείς, οι οποίες σταχυολογούνται.

Πολλές απ' αυτές απορρίπτονται προς το παρόν, αφού απαιτούν κεφάλαια. Ετσι προκρίνεται μία σειρά από ανέξοδες δράσεις:

*Σε βασικό εργαλείο ανάγεται το κοινοτικό πακέτο (ΕΣΠΑ). Καθώς το μεγαλύτερο του μέρος παραμένει αδιάθετο, προωθείται η άμεση αναθεώρησή του (θα γινόταν το 2011) ώστε να μεταφερθούν πόροι αξίας 2 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου προς άλλες δράσεις. Απορρίπτονται πλέον οι επιδοτήσεις για να προσληφθούν νέοι εργαζόμενοι και προκρίνονται δράσεις που θα έχουν στόχο να μη γίνουν απολύσεις για ένα διάστημα.

*Επίσης σχεδιάζονται προγράμματα που θα στοχεύουν συγκεκριμένους κλάδους (π.χ. κλωστοϋφαντουργία) ή περιοχές που έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα στην απασχόληση ή έχουν προοπτικές ανάπτυξης.

*Ακόμη μεταφέρεται από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας στους δήμους η ευθύνη για την κατασκευή παιδικών σταθμών. Παράλληλα εντάσσονται στο ΕΣΠΑ με στόχο την κάλυψη του 80% των αναγκών και αναπτύσσεται μεγαλύτερο πλαίσιο κοινωνικών δραστηριοτήτων από τους δήμους του «Καλλικράτη», που θα αποκτήσουν λογοδοσία-διαφάνεια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
ΠΑΣΟΚ
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
«Κληρώνει» ο ανασχηματισμός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Το σχέδιο πώλησης των ΔΕΚΟ
«Πωλητήριο» σε δημόσιες επιχειρήσεις
Κυβέρνηση
«Κληρώνει» ο ανασχηματισμός
Κοινωνικό πακέτο με λογιστικά τρικ
Συνέντευξη: Λούκα Κατσέλη
«Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό δημόσιο τραπεζικό πυλώνα»
Υπόθεση Siemens
Siemens: Υποψίες για «Μαντέλη Νο2»
Εκλογικός νόμος
Αντιρρήσεις για τη λίστα
Οι κάλπες του Νοέβρη
Το πρασινογάλαζο ντόμινο στις περιφέρειες
Μπάσκετ, νυστέρι και τοπική αυτοδιοίκηση
Ο Αντώνης ακονίζει τα μαχαίρια του
Ο κύκλος των χαμένων υποψηφιοτήτων
Η μίνι ανταρσία της «συμμορίας των 4»
Ελληνοϊσραηλινές σχέσεις
Τρεις συντεταγμένες στις σχέσεις Αθήνας-Τελ Αβίβ
Λόμπι Αγκυρας-Σκοπίων
Διπλωματικός γάμος
Οι επιδόσεις των βουλευτών
Οι εργατικοί και οι... αόρατοι της Βουλής