Έντυπη Έκδοση

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ. ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Αντιρρήσεις για τη λίστα

Στις διαδικασίες επιλογής των 120 βουλευτών που θα στελεχώσουν τις κομματικές λίστες και δεν θα χρειάζονται «σταυρό» επικεντρώνονται οι επιφυλάξεις και αντιρρήσεις πολλών μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για τον εκλογικό νόμο, προκειμένου να μην ενισχυθεί περαιτέρω ο αρχηγικός χαρακτήρας των κομμάτων εξουσίας.

Στην πλειοψηφία τους, πάντως, φαίνεται ότι συμφωνούν με την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, συντασσόμενοι με το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στους πολίτες σε σχέση με τη διακίνηση «μαύρου» πολιτικού χρήματος και την αποξένωση των βουλευτών από τους ψηφοφόρους τους.

Οσο για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200 που δεν θα περιληφθεί τελικά στο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή τον επόμενο μήνα, η διαφωνία είναι κάθετη.

Αρκετοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι θα ενισχυθεί το συγκεντρωτικό - αρχηγικό μοντέλο λειτουργίας των κομμάτων σήμερα.

Ο Π. Οικονόμου θεωρεί τη σχετική συζήτηση για τον εκλογικό νόμο ως μια ευκαιρία να τεθεί γενικότερα το θέμα του κομματικού συστήματος. «Πρέπει να κινηθούν οι εσωτερικές διαδικασίες σε κάθε κόμμα για την επιλογή υποψηφίων με τη συμμετοχή της βάσης», υποστηρίζει και ο Δ. Καρύδης.

Ο Γ. Αρβανιτίδης προτείνει να ληφθεί υπόψη η διεθνής εμπειρία, με στόχο την εσωκομματική δημοκρατία και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Δεν λείπουν και αυτοί που συμφωνούν με την καθιέρωση της λίστας. «Αναγκαία τομή για την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού» τη χαρακτηρίζει ο Γ. Νιώτης, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, την ανάγκη δημοκρατικής ανάδειξης των υποψηφίων. «Δίνει τη δυνατότητα σε προσωπικότητες που μέχρι σήμερα δεν είχαν την ευκαιρία να προσφέρουν, να συμμετάσχουν στην αναγέννηση της χώρας», εκτιμά και ο Π. Ασπραδάκης.

Αλλοι πάλι επισημαίνουν ότι πρέπει να προσεχθεί η εκπροσώπηση των μικρών περιφερειών και προτείνουν αυτές να είναι όχι μονοεδρικές, αλλά «ολιγοεδρικές». Και αυτό, όπως επισημαίνει η Χρύσα Αράπογλου, προκειμένου να μην δημιουργηθούν τοπικές «βαρονίες» και μικροί «τοπάρχες». Αντίθετη άποψη εκφράζει η Αννα Νταλάρα, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί ο δήμαρχος και ο βουλευτής να αναφέρονται πολιτικά σε διαφορετικές περιφέρειες. Για τη λίστα λέει ότι θα δώσει κίνητρο σε νέους ανθρώπους, αρκεί να τηρηθούν αξιοκρατικά κριτήρια.

Αντικειμενικά, το σπάσιμο των περιφερειών αναμένεται να αποδυναμώσει κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που εκλέγονται στις μεγάλες περιφέρειες και αρκετοί από τους νυν υπουργούς δεν βλέπουν με καλό μάτι αυτή την εξέλιξη.

Τέλος, στη διαφαινόμενη διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή είναι καθολική η συμφωνία, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία προτάσσει την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας.

Ο Κ. Σκανδαλίδης, πάντως, ο οποίος ως υπουργός Εσωτερικών αντιμετώπισε «αντάρτικο» από την Κοινοβουλευτική Ομάδα όταν το 2003 πρότεινε παρόμοιες αλλαγές, προβλέπει ότι οι σημερινές αντιδράσεις δεν θα είναι της ίδιας τάξης, καθώς, όπως λέει, τώρα το πολιτικό σύστημα αλλά και το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον ώριμα για αυτές τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
ΠΑΣΟΚ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Το σχέδιο πώλησης των ΔΕΚΟ
«Πωλητήριο» σε δημόσιες επιχειρήσεις
Κυβέρνηση
«Κληρώνει» ο ανασχηματισμός
Κοινωνικό πακέτο με λογιστικά τρικ
Συνέντευξη: Λούκα Κατσέλη
«Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό δημόσιο τραπεζικό πυλώνα»
Υπόθεση Siemens
Siemens: Υποψίες για «Μαντέλη Νο2»
Εκλογικός νόμος
Αντιρρήσεις για τη λίστα
Οι κάλπες του Νοέβρη
Το πρασινογάλαζο ντόμινο στις περιφέρειες
Μπάσκετ, νυστέρι και τοπική αυτοδιοίκηση
Ο Αντώνης ακονίζει τα μαχαίρια του
Ο κύκλος των χαμένων υποψηφιοτήτων
Η μίνι ανταρσία της «συμμορίας των 4»
Ελληνοϊσραηλινές σχέσεις
Τρεις συντεταγμένες στις σχέσεις Αθήνας-Τελ Αβίβ
Λόμπι Αγκυρας-Σκοπίων
Διπλωματικός γάμος
Οι επιδόσεις των βουλευτών
Οι εργατικοί και οι... αόρατοι της Βουλής